Tillsammans med två kompisar letade hon reda på kontaktuppgifter till två kvinnor i samma stad som kunde vara killens mamma. Foto: PrivatTillsammans med två kompisar letade hon reda på kontaktuppgifter till två kvinnor i samma stad som kunde vara killens mamma. Foto: Privat
Tillsammans med två kompisar letade hon reda på kontaktuppgifter till två kvinnor i samma stad som kunde vara killens mamma. Foto: Privat
Moa frågade om kvinnan i fråga var killens mamma. Foto: Privat.Moa frågade om kvinnan i fråga var killens mamma. Foto: Privat.
Moa frågade om kvinnan i fråga var killens mamma. Foto: Privat.
"Jag fick ett meddelande från honom där han skrev “fan vad tjock och ful du är”, säger Moa."Jag fick ett meddelande från honom där han skrev “fan vad tjock och ful du är”, säger Moa.
"Jag fick ett meddelande från honom där han skrev “fan vad tjock och ful du är”, säger Moa.

Moa, 13, kontaktade näthatarens mamma

Publicerad

Moa Lindström, 13, fick höra att hon var "tjock och ful" av en okänd kille i kompis-appen.

I stället för att svara med samma mynt gjorde hon något helt annat.

– För mig räckte det att hans mamma visste om hur han hade betett sig, säger hon.

Trettonåriga Moa Lindström, från Hammarström, går i sjuan och hänger på sociala medier likt de flesta unga och vuxna.

Hon använder sig av en app vars syfte är att hitta nya vänner genom att “svajpa” höger eller vänster, beroende på om man vill vara med personen i fråga eller inte.

I veckan svajpade hon höger på en kille i hennes ålder.

 

LÄS MER: Jeanette: Lämna inte din hund ute i kylan

 

Men hon hade inte väntat sig hans otrevliga attityd.

– Jag fick ett meddelande från honom där han skrev “fan vad tjock och ful du är”, säger Moa.

Hon svarade killen med ett “tack” och undrade om han hade något mer att säga till henne.

– Han fortsatte skriva att jag såg ut som en utvecklingsstörd kossa. Det eskalerade fort.

Moa kände att det här inte var okej, Hon meddelande killen att hon skulle höra av sig till hans mamma. Han svarade med att blockera henne.

Gav inte upp

Men Moa gav sig inte.

Tillsammans med två kompisar letade hon reda på kontaktuppgifter till två kvinnor i samma stad som kunde vara killens mamma.

– Först ringde vi fel människa och sedan ringde vi på den som vi trodde var hans mamma. Men hon svarade inte så vi fortsatte leta efter henne och hittade henne på Instagram.

 

LÄS MER: Barnboken hyllas – lade till ordet "snippa"

 

Moa frågade om kvinnan i fråga var killens mamma.

– Då svarade hon att hon var det. Jag skrev då bara att han hade varit väldigt otrevlig. Hon svarade då att hon skulle prata med honom.

Gav mer effekt

Moa inspirerades av en annan tjej som hade gjort en liknande grej.

– Det verkade ge mer effekt att höra av sig i stället för att säga samma sak tillbaka till honom som han sa till mig. För mig räckte det att hans mamma visste om hur han hade betett sig.

Moa tycker att klimatet på nätet kan vara hårt från och till.

– Det är trist att folk är anonyma och tro att de kan säga vad som helst. Det är en stor anledning till att mobbning ökar och jag tycker inte att det är bra att man kan välja att vara anonym.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag