Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Mjölkpaket gör reklam för sekt"

Peter Brych, kommunpolitikern i Härryda, påstår att Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige stöttas av scientologkyrkan. Detta förnekas av organisationens grundare. Foto: Johan Carlén
Willys säljer sekt-mjölk.
Det påstår Peter Brych, aktiv i Föreningen rädda individen.
- Sekten gnuggar händerna, nu får dom kontakt med barnen direkt vid frukostbordet, säger han.

FAKTA

Om Föreningen rädda individen, FRI:
Stödförening för personer som förlorat anhöriga till destruktiva rörelser. Föreningen ger också stöd till sektavhoppare. Alla medlemmar har personliga erfarenheter av sekter.

Peter Brych, 57, kommunpolitiker i Härryda blev chockad när han upptäckte att mjölkpaketet han köpt på Willys hade reklam riktad mot unga från Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige.
– Man blir mörkrädd när scientologikyrkan kan använda sina frontorganisationer på det här sättet, säger Peter Brych, själv sektavhoppare och aktiv inom Föreningen rädda individen.
Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige grundades för 15 år sedan av Åsa Graaf, medlem i scientologikyrkan. 2003 fick hon scientologernas frihetsmedalj för sina insatser i kampen mot narkotika.
Men att Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige skulle ha kopplingar till scientologin förnekar hon.
– Vi är en fristående ideell förening som är oreligiös och opolitisk, och vi kontrolleras av stiftelsen för insamlingskontroll. Scientologin är min religion privat, säger Åsa Graaf.

”Omöjligt att veta”

Thomas Andersson, vd för Falköpings mejeri som levererar mjölken till butiker i hela Västsverige, hade ingen aning om kopplingen till scientologikyrkan.
– Det är nästan omöjligt att veta om en organisation stöder någonting annat. I efterhand har vi förstått att de bidrar med pengar till någon tidning, säger han.
Några fler mjölkpaket med reklam för organisationen blir det inte.
– Jag vågar inte, jag har blivit hotad av scientologimotståndare. Jag är mer rädd för dem än för scientologerna, säger Thomas Andersson.