Trump skyddas av sonen: Han är vek

Donald Trumps frias helt från riksrättsåtalet, frias på båda punkterna i amerikanska senaten.
Donald Trump.
Foto: LEAH MILLIS / STELLA PICTURES/AVALON.RED B66
Senaten röstar i riksrätten under onsdagskvällen, svensk tid.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Mitt Romney.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och sonen Donald Trump Jr kramar om varandra.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Som väntat friade senaten Donald Trump på båda åtalspunkterna i riksrättsåtalet.

Vid båda omröstningarna röstade majoriteten av senatorerna enligt sina partilinjer. Ett undantag var Mitt Romney som röstade för att fälla Trump – vilket fick presidentens son att kräva att Romney borde kastas ut från det republikanska partiet.

Efteråt twittrade Donald Trump en film på tidningen Times omslag med Trumpplakat som pågår för all framtid.

Senaten väljer att fria president Donald Trump från första åtalspunkten, gällande maktmissbruk, i riksrättsåtalet från anklagelserna. Det står klart efter att nej-sidan vann med 52 röster mot ja-sidans 48.

På den andra åtalspunkten som gällde förhindrande av kongressens arbete röstade 53 senatorer nej och 47 ja.

Sin vana trogen twittrade president Donald Trump. Denna gång mer subtilt än vad han tidigare har gjort. Han delade bara en film på ett Timesomslag med valplakat där han antyder att han kommer att ställa upp i presidentval för all framtid.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1225174713992990721

Romney gick mot partilinjen

Enda republikanen som röstade mot den egna partilinjen och röstade för att fälla Trump, var före detta presidentkandidaten Mitt Romney, något som han tidigare sagt att han skulle göra under onsdagen. Det har nu fått Donald Trump att reagera.

”Om den misslyckade presidentkandidaten Mitt Romney hade lagt samma energi och ilska på att besegra Barack Obama som han gör med mig, hade han vunnit valet”, skriver presidenten på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1225288731235700737?s=20

Romneys val har också fått presidentens son Donald Trump Jr. att kräva att Romney ska sparkas ut ur partiet.

”Mitt Romney är evigt bitter för att han aldrig kommer att bli president. Han var för vek för att besegra demokraterna så nu slår han sig samman med dem. Han borde kastas ut från det republikanska partiet”, skrev Donald Trump Jr.

Vita huset: ”Han är inte skyldig”

Strax före midnatt på onsdagskvällen, svensk tid, gjorde Vita husets pressekreterare Stephanie Grisham ett uttalande. Hon sa att resultatet var en befrielse för presidenten.

”Som vi har sagt hela tiden, han är inte skyldig. Senaten röstade mot de grundlösa anklagelserna och det vara bara demokrater och en misslyckad republikansk presidentkandidat som röstade för åtalspunkterna”, säger hon i ett uttalande, skriver CNN.

Donald Trump uppger att han kommer att göra ett offentligt uttalande under torsdagen klockan 18.00, svensk tid, där man ska diskutera ”landets seger över riksrättsbluffen”, enligt Donald Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1225179058000089090?s=20

Åtalades för maktmissbruk

Donald Trump anklagades för maktmissbruk och för att ha förhindrat kongressens arbete. Presidenten har nekat till alla anklagelser och vid upprepade tillfällen har han kallat riksrättsåtalet för en häxjakt.

Under månaderna som riksrätten har pågått har det varit flera debatter, bland annat för att säkerställa hur riksrätten skulle gå till. I fredags hade man en fyra timmar lång debatt och efteråt bestämde man för att inte kalla vittnen. 

En av alla som sagt att han hade kunnat tänka sig vittna mot presidenten är John Bolton, före detta nationell säkerhetsrådgivare. I en kommande bok påstår han att presidenten sa ut honom att pressa Ukraina att utreda Joe Bidens son Hunter, genom att säga att man ska frysa 391 miljoner i militärt bistånd till Ukraina om vägrade utreda demokratens son. 

Två tredjedelar för att fälla presidenten

Det hade krävts att minst två tredjedelar av senaten röstat ja för att Donald Trump skulle ha fällts. Hade det blivit så hade vicepresidenten Mike Pence tagit över ämbetet.

TV: Mats Larsson om frikännandet av Trump

Utrikesredaktören om frikännandet av Donald Trump.

TV: Vicepresidenten hyllar Trump - efter frikännandet

Vicepresidenten glad och lättad över att rikrättsåtalet är över

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.