Mitt Romney. Foto: Cliff Owen / AP TT NYHETSBYRÅNMitt Romney. Foto: Cliff Owen / AP TT NYHETSBYRÅN
Mitt Romney. Foto: Cliff Owen / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: Chuck Burton / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump. Foto: Chuck Burton / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: Chuck Burton / AP TT NYHETSBYRÅN

Mitt Romney kan bli Trumps utrikesminister

Publicerad

NEW YORK. Politikerna som hånat Donald Trump anländer nu på löpande band för möten i Trump Tower.

Mest anmärkningsvärt hittills: den förre presidentkandidaten Mitt Romney ska träffa den blivande presidenten i helgen.

Enligt rykten kan han bli aktuell som USA:s nästa utrikesminister.

Flera kända politiker har redan kopplats samman med uppdraget som USA:s nya utrikesminister.

Men det tyngsta namnet hittills är förmodligen Mitt Romney.

Presidentkandidaten från 2012 har varit en av Donald Trumps hårdaste kritiker under året som gått men gör nu som flera andra och kryper till korset, uppger CNN.

Uppgifterna bekräftades i går av en annan politiker som nämns i ministersnacket, nämligen Jeff Sessions.

Inga officiella uppgifter

Sessions är aktuell för en roll som antingen justitieminister, försvarsminister eller chef för Homeland security.

– Jag trycker att det är bra att den blivande presidenten träffar personer som Mitt Romney. Det finns gott om talangfulla personer som han behöver ha en bra relation med, och jag tror att Romney skulle kunna vara kapabel att göra flera olika saker, sa Sessions enligt Politico.

Från officiellt håll finns inga uppgifter om varför Romney kommer till New York för mötet i Trump Tower.

Det är möjligt att det bara är för att sluta fred, menar CNN som var först att avslöja nyheten.

Deras uppgifter gjorde gällande att mötet blivit av efter en rad telefonsamtal mellan de två lägren. Mötet i helgen handlar om att ”ta styret av landet vidare”, enligt CNN:s källa.

Donald Trump var en av de som stod bakom Mitt Romney under presidentvalet 2012, men under sin egen kampanj har han hånat Romney för att vara en ”förlorare”.

Kallade Trump "bedragare"

Romney å sin sida var en av de högst raknade republikanska politikerna som tog kraftigt avstånd från Trump under valrörelsen. Han klev fram i ett skede där ingen visste om det republikanska konventet skulle kunna utse en kandidat enhälligt.

Romney titulerade Trump ”en skojare”, ”ett skämt” och ”en bedragare”. Vidare sa han att Donald Trump som president skulle kunna leda till ”nedsipprande rasism”.

Inte ens under kampanjen mot demokraten Hillary Clinton kunde Romney ställa sig bakom Trump.

Ändå, nu blir han ännu en i raden av före detta motståndare som ändrat sig. De två har redan pratat personligen över telefon, utöver samtal mellan sina respektive team. Donald Trump kallade samtalet ”mycket trevligt”.

Samtidigt som Romneys namn läggs till på listan över möjliga ministrar stryks andra.

Newt Gingrich – också aktuell som utrikesminister enligt rapporter tidigare i veckan – meddelande under torsdagskvällen att han inte kommer att ingå i Trumps regering. Han vill ”vara fri att jobba över hela systemet”, sa han enligt Washington Post.

Ännu en post som Trump måste fylla är den som nationell säkerhetsrådgivare. Enligt nyhetsbyrån AP har positionen erbjudits till generalen Michael Flynn som tidigare har varit chef för Defense Intelligence Agence, ofta förkortat DIA. Han var en rådgivare för Trump under hans kampanj angående frågor som rör nationell säkerhet och ska ha accepterat jobbet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag