Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mitt Romney i morse: Vi förtjänar bättre

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
TALADE. Mitt Romneys budskap i natt var klart: "Vi förtjänar bättre", sa han. Här är han tillsammans med vicepresident­kandidaten Paul Ryan och kampanjens medarbetare.
Foto: Mike Segar

TAMPA. Större tal än det Mitt Romney höll i natt kommer han aldrig att få hålla igen.

Såvida han inte lyckades med sitt budskap:

- Vi förtjänar bättre, sa han.

Han menade sig själv.

Det är rätt ofta i en politikers liv som tal beskrivs som de viktigaste han eller hon hållit. Lite för ofta.

Men när Mitt Romney klev upp på scen i Tampa Bay Times Forum i natt för att hålla sitt tal där han accepterade nomineringen som republikanernas kandidat så var det precis så.

En chans att ostört få tala till fler amerikaner än han någonsin gjort om varför han bör bli ­landets 45:e president.

Talade om sig själv

Mitt Romney hade inte inlett talet när detta skrevs sent i natt, men Romney-kampanjen hade släppt flera citat, och tydligt var att han - som väntat - delvis planerade tala om sig själv.

- För att göra ert val, så måste ni veta lite mer om mig själv och vart jag vill leda landet, planerade han säga.

- Min mamma och pappa gav oss den största gåvan av alla - reservationslös kärlek. De brydde sig djupt om vad vi skulle bli, mycket mindre om vad vi skulle göra.

Mitt Romney har ofta i sina tal sagt att han tycker Obama är en bra person, men en person som tog sig vatten över huvudet. Han spann vidare på det i natt:

- Jag önskar att Obama hade lyckats, för jag vill att Amerika lyckas. Men hans löften förbyttes i besvikelse och splittring.

- Detta är inget vi behöver acceptera. Och det är nu vi kan göra något. Med er hjälp kan vi göra något.

- Nu är ögonblicket vi kan stå upp och säga: "Jag är amerikan. Jag bestämmer mitt öde. Och vi förtjänar bättre!"

- Mina barn förtjänar bättre. Min familj förtjänar bättre. Mitt land förtjänar bättre.

Ligger efter i mätningarna

Det ska i sanningens namn sägas att det är svårt för en presidentkandidat att hålla ett dåligt konventtal. Publiken är alldeles för laddad för det och jublet känner ofta inga gränser.

Men det är inte lätt att ge ett stort tal. Ett som väljarna minns eller får dem att verkligen ändra uppfattning.

Men det är vad Mitt Romney behövde i natt. Det är han som ligger efter, det är han som måste ändra på väljarvinden.

Få tvivlar på att han är en kompetent, och framgångsrik man. Men liksom många tidigare förlorare i amerikanska val - tänk Al Gore, tänk John Kerry - så har han haft svårt att verkligen få till den där viktiga, personliga kopplingen till väljar­kåren. Många amerikaner känner fortfarande att de inte vet riktigt vem han är eller vad han står för.

Hans hustru Ann Romney och vicepresidentkandidaten Paul Ryan har bägge gjort sitt bästa för att ändra på det vid detta konvent. Ann Romneys tal har hyllats som det kanske bästa en kandidathustru hållit.

Men det är till slut upp till Romney själv att övertala väljarna. Och siffrorna har faktiskt pekat uppåt på sistone.

Han ligger nu bara någon procentenhet efter Obama i mätningarna och en majoritet anser att han är mer kapabel att fixa ekonomin.

Men Romney har större ­problem med populariteten. I juli var det fler som ogillade honom än som gillade honom. Nu visar ett snitt av mätningarna att 48 procent har en positiv bild av honom, mot 46 som har en negativ.

Sämre siffror än Obama

Det är fortfarande sämre siffror än Barack Obama, men han är inte längre hopplöst efter. Romney har drygt två månader på sig att gå om.

För historien visar att det är den mest om-tyckte vinner. Inte nödvändigtvis den som ses som mest kompetent.

Den senaste gången som den mindre omtyckte kandidaten vann var 1968. Hans namn: Richard Nixon. Ingen vidare förebild för Romney.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.