Mitt kök-sajten hackad

Publicerad

Expressens matsajt såg annorlunda ut i morse efter att ha utsatts för hackare. Just nu arbetar vi med problemet, varför Expressen.se kan påverkas tekniskt. Jag ber om ursäkt för eventuella störningar.

Mitt kök-sajten

Sajten är hackad av någon som utger sig för att representera terrorgruppen IS, men det är naturligtvis ännu inte känt vem som är ansvarig för det det olaga dataintrånget. Vi har pekat om trafiken till Expressens nyhetssajt, driftsorganisationen arbetar med felet och polisen är informerad. Så långt händelseutvecklingen på söndagsmorgonen.

Västerås Flygplats sajt i går. Nu fungerar den igen.

 

I går drabbades Västerås Flygplats av en likadan hackning. "En obehaglig kontakt som vi inte vill ha tillbaka", skrev flygplatsen på sin Facebook-sida då och den tillförordnade flygplatschefen Helena Burén sa till Vestmanlands Läns Tidning att hon "illa berörd och väldigt bekymrad". Lördagens händelse anmäldes till polisen i Västerås som olaga dataintrång.

 

I en pressrelease om det som hänt säger jag:

"Polisen är informerad och den här hackningen anmäls som ett olaga dataintrång. I går var det Västerås Flygplats som drabbades och idag är det en stor mediesajt, detta är ett oskick men samtidigt en påminnelse om samhällets sårbarhet och ökade behov av IT-säkerhet."

På söndagsmorgonen stängde Expressen också ner sina bloggar, som ett led i arbetet med att kartlägga det olagliga dataintrånget. Några hackningar av bloggarna har dock inte gjorts.

"Jag beklagar att den som försökt störa en journalistisk verksamhet har lyckats, men har stort förtroende för Expressens IT-organisation. Vår nyhetsförmedling har inte påverkats, vi har hela tiden rapporterat som vanligt om det skett i omvärlden och, faktiskt, på vår egen sajt."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag