Expressens reporter och moderaternas Kristina Axén Olin. Expressens reporter och statsminister Göran persson.
Expressens reporter och moderaternas Kristina Axén Olin. Expressens reporter och statsminister Göran persson.

MITT I STRIDEN

Publicerad
Uppdaterad
Rösta på mig! Rösta på oss! skriker partiernas valaffischer.
Med bara en dag kvar till valet visar opinionsmätningarna att det väger jämnare än någonsin mellan de politiska blocken.
Partiernas spinndoktorer och PR-konsulter skickar i frenetiskt tempo ut nya vallöften och utspel i kampen om utrymmet i medierna.
Valrörelsen betecknas som en av de smutsigaste på länge. Spionskandaler och intriger avlöser varandra.
Inför slutstriden har Expressens reportrar tagit jobb som valarbetare i de olika partierna. I detta Expressen-dokument på tolv sidor ska vi ge en unik inblick i hur de organisationer och människor som begär vårt förtroende i riksdagsvalet verkligen arbetar, hur de tänker och hur de talar om oss väljare när vi inte hör dem. Syftet med reportagen är att söka sanningen bakom slagorden.
 • Vad tycker partikamraterna om sin ledare Göran Persson?
 • Och vem ska efterträda honom?
 • Vad tycker partikamraterna om Fredrik Reinfelds nya moderata politik?
 • Och vad tycker riksdagspartierna egentligen om oss väljare? Vi gav sju reportrar uppdraget:
 • Bli valarbetare i ett riksdagsparti.
 • Avslöja inte att du är reporter.
 • Skildra vad som händer, vad som sägs.
 • Iakttag, lyssna. Provocera inte fram något,

  Arbetsmetoden

  , att walraffa, har fått sitt namn efter den världsberömde tyske reportern Günther Wallraff, som bland annat kunde avslöja slavliknande arbetsförhållanden i tysk industri genom att under lång tid leva som turkisk gästarbetare. Inför det förra riksdagsvalet, 2002, arbetade två av Expressens reportrar som undersköterska på ett sjukhus respektive lärare i en högstadieskola. Deras rapporter gav den osminkade sanningen om en äldrevård och en skola i kris.

  Vi hoppas

  att de här reportagen ska ge dig mer kunskap om partierna inför valet i morgon.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag