Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mitt i coronakrisen – fler vill utbilda sig till sjuksköterskor

Sjuksköterskor och läkare berättar: ”Det är så meningsfullt”
Fler söker sig till vårdutbildningar.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / BILDBYRÅN

Allt är inte nattsvart under den rådande coronapandemin.

Det finns även positiva nyheter att lyfta fram.

Eller vad sägs om att fler verkar vilja utbilda sig inom vårdyrken?

Nya hoppfulla siffror om äldre coronasjuka

Det talas återkommande om att äldre människor är extra känsliga för coronaviruset, och mycket riktigt visar statistiken att människor som dött av covid-19 till stor del tillhör äldre åldersgrupper.

Nu skriver SVT ”att en majoritet av de som skrivits in i den geriatriska slutenvården till följd av covid-19 i region Stockholm tillfrisknar.” Sju av tio patienter kan skrivas ut, enligt de siffror som tv-kanalen har tagit del av.

– Det är en positiv erfarenhet, vi hade ju också hört andra siffror och skräckscenarier, säger Greger Slättman, specialist i geriatrik, till SVT.

Anmälningarna till sjuksköterskeutbildning skjuter i höjden

Sophiahemmet högskola har ökat sina ansökningar till höstterminen med 38 procent jämfört med förra året, enligt ett pressmeddelande.

I hela landet landar ökningen av antalet anmälningar till högskoleutbildningar hösten 2020 på 13 procent – med ett särskilt stort intresse för sjuksköterskeprogrammet. 

– Vi kan också se ett ökat intresse för specialistsjuksköterskeprogrammen, speciellt för ambulans- och akutsjukvård, liksom barnmorskeprogrammet, säger Johanna Adami, rektor för Sophiahemmet Högskola.

Det råder ingen tvekan om att det nuvarande läget i världen, och i Sverige, har bidragit till ökningen, enligt Johanna Adami.

– Det har blivit tydligt för alla vilken avgörande roll vårdpersonalen har. Det inspirerar och motiverar många att själva utbilda sig till ett yrke som skapar värde och bidrar till samhället, säger hon i ett pressmeddelande.

De vilda djuren tar över

Bilder inifrån populära nationalparken Yosemite, i delstaten Kalifornien i USA, visar hur vilda djur har tagit över det människor har lämnat.

Parken är för närvarande stängd för besökare på grund av världsläget och därför står alla campingplatser, tält, stugor och picknickplatser tomma. Inga människor och turister så långt ögat kan nå.

Vad som händer då?

De vilda djuren tittar fram!

Björnar, rävar, vargar, lodjur och andra vilda djur kan nu skymtas på platser där turister vanligtvis brukar flockas och djur gärna undviker, rapporterar Los Angeles Times.

Vilket också kan ses på bilden nedan:

Foto: CAROLYN COLE / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

Missa inga glada nyheter! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för glada nyheter.

Venedig har varit utan turister i veckor - vattnets förändring är magisk

Venedig har varit utan turister i veckor - vattnets förändring är magisk

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.