Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Mitt hår blev en hård, plastig tova"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Känner skillnaden. "Jag kunde aldrig tro att frisören skulle lura mig och sätta in plasthår." Linda Oskarsson har i dag en hårförlängning med äkta hår.
Foto: HÅKAN

Linda Oskarsson drömde om långt vackert hår. I stället fick hon ett svintoliknande burr.

- Frisören lurade mig, han satte in plasthår i stället för äkta, säger hon.

Linda Oskarsson fick en chock när hårförlängningen förvandlat håret till en svintoliknande härva.
Foto: PRIVAT PRIVAT
Trassligt hår.
Foto: PRIVAT PRIVAT

Linda Oskarsson, 25, ville ha långt hår men tyckte att det växte för långsamt. Så hon bestämde sig för att göra en hårförlängning. Vid ett par tillfällen besökte hon en frisör i Örebro som, mot drygt 8 000 kronor, utförde hårförlängningar med vad han sade var äkta löshår. Ett par dagar efter den första behandlingen anade Linda Oskarsson oråd. - Limmet stack upp ur håret, det var hårt och plastigt. Men jag anade inte att han lurat mig så jag fortsatte gå hos honom. När Linda en kväll somnat med sitt blöta hår uppsatt i en knut var katastrofen ett faktum. Dagen efter var håret en enda tova. - Jag fick panik och kunde inte gå till jobbet. Mitt hår såg ut som svinto! berättar Linda.

Frisören hade inte tid

 Hon ringde frisören som sa att han inte hade tid att ta emot henne eftersom han skulle åka på semester en vecka. Hon uppsökte då en annan frisör och fick beskedet att det hår hon trott var äkta var plast. - Det tog frisören 2 1/2 timme att reda ut mitt hår och tillsammans med en ny lyckad hårförlängning kostade det mig 5 600 kronor, berättar Linda.

"Jag har inte gjort fel"

 Den kostnaden krävde sedan Linda av frisören i en anmälan till ARN, Allmänna reklamationsnämnden. Som dömde till hennes fördel. Men frisören har inte hört av sig varken till ARN eller Linda. - Jag har inte gjort något fel och tänker absolut inte betala. Det är lögn att jag använde plasthår. Hennes hår blev en tova därför att hon inte följde skötselråden. Hade hon väntat en vecka hade jag fixat det kostnadsfritt, säger frisören som i dag har övergett yrket för att studera. Linda tänker nu polisanmäla honom. - Jag bryr mig inte om pengarna men jag vill att han gör rätt för sig.

FAKTA

Anmälningar mot frisörer
- Varje år inkommer 40-50 stycken anmälningar rörande hårvård/frisörtjänster till ARN.
5-8 anmälningar gäller hårförlängningar.
- Vanliga orsaker till anmälningar är missnöje med resultat eller pris.
- Frisörer som är anslutna till branschorganisationen Sveriges frisörföretagare har åtagit sig att följa ARN:s rekommendationer.
Källa: Torsten Palm, informationschef, ARN

Expertens 3 bästa tips vid hårförlängning
1 Be frisören om utförliga skötselråd och information om vad det innebär att göra en hårförlängning - det är ett stort ingrepp.
2 Införskaffa de specialprodukter som behövs, exempelvis en bredare kam och ett schampo som innehåller lite fukt.
3 Lägg dig inte med blött hår!
Källa: Mia Ekman, hårkonsulent, f.
d.
president för Svenska frisyrmoderådet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.