Sveriges 123 643 16-åringar får boken "FRED! 100 röster mot våld och krig" på posten. Boken ges ut i samarbete med bland annat Expressen. Det känns viktigt att vara med och sprida bokens budskap, säger Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen. Expressen startar i dag en artikelserie om att sluta fred. Om att sluta fred i stället för att kriga. I familjen, i skolan och på fritiden. I första delen får vi möta Mitha, 22, som hittat tillbaka till sin pappa Love, trots att han valde bort henne för drogerna under hennes barndom. Foto: Cornelia Nordström
Sveriges 123 643 16-åringar får boken "FRED! 100 röster mot våld och krig" på posten. Boken ges ut i samarbete med bland annat Expressen. – Det känns viktigt att vara med och sprida bokens budskap, säger Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen. Expressen startar i dag en artikelserie om att sluta fred. Om att sluta fred i stället för att kriga. I familjen, i skolan och på fritiden. I första delen får vi möta Mitha, 22, som hittat tillbaka till sin pappa Love, trots att han valde bort henne för drogerna under hennes barndom. Foto: Cornelia Nordström

Mitha, 22, har försonats med sin pappa

Publicerad
Uppdaterad
Mitha Blom skrev ett brev med stora bokstäver i knalliga färger till pappa Love i fängelset. Hon kallade honom "JÄVLA KNARKARSVIN".
Love tapetserade väggen i cellen med dotterns förtvivlade brev.
I dag är de bästa vänner.
- Jag har förlåtit pappa, säger Mitha, 22.
Love Blom, 46, har varit drogfri i drygt två år nu. Han bor i lägenhet i Örebro och jobbar på Kris (kriminellas revansch i samhället).
Mitha är mamma till Dewin, två år. Varje dag pratar hon med Love; de ringer, sms-ar och ses så ofta de kan.

Stack från dottern

Love försvann ur Mithas liv för första gången när hon var tre år. Hon växte upp med mamma.
– Jag valde knarket framför min underbara dotter, säger Love. Det är svårt att försonas med.
När Mitha gick i sexan var hon skolans lucia i kyrkan.
– Där låg jag på stengolvet, påtänd, och grät av stolthet, säger Love.
Mitha:
– Jag var så jäkla stolt över att du kom. Jag trodde aldrig att du skulle göra det.

”Pappa var min idol”

Mitha ler och skakar på huvudet.
– Nånstans kände jag mig alltid som pappas flicka – mitt i all skit. Pappa var min idol. Jag fick en mobil av honom, så att jag kunde ringa honom utan att nån annan visste. Den var helig för mig.
– Jag ville både mörda honom och skydda honom. Och så längtade jag!

Gjorde teckning

Love hade en tydlig bild av den pappa han ville vara:
– Jag diggade fett att baka, stöka, spela gitarr. Jag kallade Mitha för ”Lilla O”, hon oade med när jag knäppte loss på gitarren.
Men mest av allt var han frånvarande.
– Jag ville bli polis, berättar Mitha. Jag ritade en teckning av mitt polisrum – med en lucka till pappas cell. Jag drömde om att ha koll på honom, hjälpa honom och ge honom mat.

Dömd till fängelse

När Mitha var nio år dömdes Love till två års fängelse för misshandel. Mitha och hennes fröken berättade för kompisarna i skolan.
– Jag kände mig annorlunda och blev en taggig tjej, jag bar så mycket inom mig.
Till slut exploderade hon i ett fyra sidor långt brev. Hon skrev med stora tuschbokstäver att hon ville att han, ”gubbjäveln” Love Blom, skulle dö.
I stället ville hon ha sin pappa.

”Satte upp brevet”

– Jag bröt ihop och grät. Sen rensade jag väggen från allt annat, och satte upp brevet, säger Love.
– Brevet var en käftsmäll, och samtidigt ett hopp om försoning, Mitha skrev ju att hon ville ha sin pappa tillbaka.
– Jag delade upp honom på två, säger Mitha. Knarkarsvinet Love Blom. Och så pappan som jag älskade och som älskade mig.
Love vårdades på behandlingshem och mådde bättre, han träffade en kvinna, flyttade till Skåne och fick sonen Jack.
Men efter återfall och skilsmässa åkte han ”rutschbana ner i helvetet”, som han säger.
– Jag gick ner mig i heroin, hemlöshet, brott.
Till slut ägde han bara en plastpåse med kläder, och ett beslut.
– Det tog mig 800 dagar. Sen satt jag där, drogfri, i min lägenhet.

”Vi lär oss bråka”

Love och Mitha fick en ”rosa-moln-period” som nyförsonade, berättar de.
– Nu är vi i nästa fas. Vi lär oss bråka om nya saker, säger Love och ler ömt mot dottern.
– Nu kämpar vi ihop för att få vardagen att funka, säger Mitha. Jag tänker läsa in gymnasiet. Kanske vill jag jobba i kriminalvården med relationen föräldrar-barn.
Hur har du kunnat försonas?
Mitha funderar länge.
– När jag frågat något har jag alltid fått ett ärligt svar. Även om svaret varit flyktigt, eller ett svar jag inte velat ha, så har pappa svarat ärligt. Kanske är det därför vi sitter här?
– Och jag har haft ett stöd av mamma, av pappas syster. De har peppat mig att visa vad jag känner, att våga vara arg på pappa.
– Jag har kunnat förlåta honom.


”Har alltid stöttat”

– Jag hade aldrig kunnat göra den här försoningsresan utan Mithas mamma. Hon har alltid stöttat min och Mithas relation, säger Love.
– Nu vill jag bli den pappa jag inte var när Mitha var liten. Och en bra morfar, förstås.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag