Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mitch McConnell nöjd med att Demokraterna driver på för riksrätt

Donald Trump höll ett tal vid muren mot Mexiko under tisdagskvällen.
Mitch McConnell.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Topprepublikanen Liz Cheney kommer att rösta för riksrätt mot Trump.
Foto: Michael Brochstein/SOPA Images/Shutters / TT NYHETSBYRÅN
Republikanen John Katko är den första republikanen som sagt att han kommer att rösta för riksrätt mot Trump.
Foto: Chip Somodevilla / Pool via CNP / TT NYHETSBYRÅN

Republikanernas majoritetsledare i senaten, Mitch McConnell, är glad över att Demokraterna driver på för riksrätt mot Donald Trump, skriver New York Times

Enligt källor inom senaten ska så många som 20-talet republikanska senatorer vara beredda att rösta för en fällning.

Samtidigt meddelar partitoppen Liz Cheney att hon kommer att rösta för riksrätt mot Trump.

Under natten mot onsdagen röstade representanthuset för att uppmana vicepresident Mike Pence att utlösa det 25:e tillägget i konstitutionen och därigenom avsätta president Trump. Ett drag som samtliga demokrater och en republikan, Adam Kinzinger, stod bakom. Mike Pence har dock redan slagit fast att han inte kommer att följa uppmaningen.

Under onsdagen kommer i stället representanthuset rösta om riksrätt mot Donald Trump. Av allt att döma kommer huset då att besluta om ett andra riksrättsåtal mot presidenten – något som gläder Mitch McConnell, republikanernas ledare i senaten. 

Enligt källor till New York Times har McConnell uttryckt att han anser att presidentens agerande i samband med stormningen är tillräckligt för riksrätt. Han ska enligt källorna anse att ett riksrättsåtal skulle göra det enklare för republikanerna att bli av med Trump från partiet. Källor till Fox News bekräftar New York Times uppgifter. Nyhetskanalen berättar att Mitch McConnell är ”rasande” på presidenten och att det delvis beror agerandet i samband med stormningen – delvis på att han anser att det är Trumps fel att republikanerna förlorar majoriteten i senaten.

Jonathan Martin, som skrivit artikeln i NY Times tillsammans med Maggie Haberman, twittrar att en medarbetare till en republikansk senator sagt att de räknar med att uppåt 20-talet republikanska senatorer är öppna för att fälla Trump i en riksrättsprocess – något som skulle räcka för att fälla honom, givet att alla demokrater röstar för en fällning.

https://twitter.com/jmartNYT/status/1349135747132092418

Kan förbjudas att inneha ämbete igen

Hur McConnell kommer att rösta vid en riksrättsförhandling är oklart. Han har inte offentligt uttalat sig om han är för eller emot riksrätt och han har som majoritetsledare i senaten makten att dra ut på processen till efter den 20 januari, då Biden svärs in. En riksrättsprocess kan dock fortsätta även efter att en president lämnat sin post. 

Om Trump skulle fällas kan han förbjudas att någonsin inneha ett federalt ämbete igen – något som alltså lockar McConnell. Trump har sedan han lanserade sin kampanj inför valet 2016, trots motstånd från etablerade republikaner, tagit över partiet fullständigt. Om man redan nu kan slå fast att Trump inte kommer kandidera i valet 2024 öppnas möjligheten för partiet att staka ut en annan bana. 

För att fällas i senaten krävs två tredjedelars majoritet, men i en andra omröstning som bara gäller förbudet att inneha ett ämbete igen skulle en enkel majoritet kunna räcka.

Flera källor säger till CNN att om McConnell stöder en fällning kommer Trump med stor säkerhet att fällas av minst 67 senatorer.

– Om Mitch säger ja, är det kört för Trump, säger en senator till tv-kanalen. 

Liz Cheney röstar ja till riksrätt

Flera andra högt uppsatta republikaner väntas stöda riksrätten. Under tisdagskvällen meddelade Liz Cheney, republikanernas nummer tre i representanthuset, att hon kommer att rösta för riksrätt.

”En amerikansk president har aldrig tidigare så gravt svikit sitt ämbete eller sin ed till konstitutionen”, skriver hon i ett uttalande och lägger skulden för stormningen helt på presidenten. 

Även representanthusledamöterna Adam Kinzinger, John Katko och Fred Upton har meddelat att de röstar för riksrätt.  

Samtidigt har den republikanska minoritetsledaren i representanthuset Kevin McCarthy – en trogen allierad till Trump – sonderat terrängen hos sina kollegor kring om han bör uppmana Trump att avgå frivillig. McCarthy har själv sagt nej till riksrätten, men har ändå beslutat sig för att inte försöka påverka andra republikaner att rösta nej till riksrättsåtalet. 

Nancy Pelosi: Presidenten måste bort omedelbart

Representanthusets talman skräder inte orden om Donald Trump.

Donald Trump om stormningen av Kapitolium

”Alla tyckte det jag sa var fullt lämpligt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.