Mitch McConnell gratulerar Joe Biden till segern

Donald Trump har vägrat – men andra republikaner gratulerar Joe Biden.
Senatens majoritetsledare Mitch McConnell.
Foto: SARAH SILBIGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter en månad erkände han till slut: Joe Biden vann presidentvalet.

Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, gratulerade på tisdagen Biden till segern.

Han uppmanade även de republikanska senatorerna att inte protestera när elektorernas röster räknas i kongressen den 6 januari.

Sent på måndagskvällen blev det helt klart att Joe Biden är USA:s nästa president sedan elektorskollegiet röstat. Med anledning av det har nu republikanen Mitch McConnell, majoritetsledare i senaten, till sist gratulerat Joe Biden till segern.

– Den här morgonen har vårt land officiellt en blivande president och en blivande vicepresident, säger McConnell under ett tal i senaten på tisdagen, rapporterar CNN.

Han säger också:

– Elektorskollegiet har sagt sitt. I dag vill jag gratulera blivande president Joe Biden.

I talet tackar McConnell också vicepresident Mike Pence och president Donald Trump.

– President Trump och vicepresident Mike Pence förtjänar vårt tack och vår tacksamhet för sitt outtröttliga arbete och sina avgörande roller, säger han.

I samtal med sina republikanska kollegor i senaten ska McConnell sedan ha uppmanat till att inte protestera när elektorsrösterna räknas i kongressen den 6 januari. Det skulle inte ligga i deras intresse, menade han.

– Han uppmanade oss att acceptera resultatet och försöka göra det bästa för det amerikanska folket, vilket är att se framåt, säger senatorn Shelley Moore Capito, enligt Washington Post

En protest i kongressen skulle inte kunna ge Trump segern i valet, det skulle endast kunna förlänga processen med några timmar.

Efter erkännandet har Biden och McConnell samtalat över telefon.

– Jag hade ett bra samtal med Mitch McConnell i dag. Jag ringde och tackade honom för gratulationen och sa att även om vi inte är överens om allt, så finns det saker som vi kan samarbeta om, sa Biden på flygplatsen i Delaware, där han var för att flyga vidare till Georgia och kampanja inför senatsvalet.

– Vi har alltid kunnat vara ärliga med varandra och vi kom överens om att träffas snart. Jag ser fram emot att arbeta med honom. 

Kamala Harris hyllades

Mitch McConnell passar också på att lyfta fram Kamala Harris, USA:s första kvinnliga vicepresident.

– Jag vill också gratulera den blivande vicepresidenten, vår kollega från Kalifornien, senator Harris. Oavsett våra skiljaktigheter kan alla amerikaner känna stolthet över att vårt land har en kvinnlig blivande vicepresident för första gången, säger Mitch McConnell.

Han avslutar sitt tal med att han ser framemot att ”avsluta de kommande 36 dagarna starkt med president Trump”.

Trumps nederlag – får avslag av HD

Mats Larsson: ”Joe Biden blir USA:s nästa president”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.