Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstogs för ökänd människosmugglare – frias efter tre år

Medhanie Tesfamariam Berhe från Eritrea misstänktes för att vara den eftersökte människosmugglaren ”Generalen”Foto: DAVID KEYTON / AP TT NYHETSBYRÅN

Den eritreanske man som misstänkts för att vara den ökände människosmugglaren ”Generalen” släpps fri efter tre år i fångenskap. 

– Vi har haft en jordbrukare i fängelse och en smugglare på fri fot, säger försvarsadvokaten till The Guardian.

Domstolen i Palermo på Sicilien konstaterar det som många tidigare har sagt, nämligen att Medhanie Tesfamariam Berhe är ett offer av ”misstagen identitet” och ska frias omgående. 

Berhe greps i Sudan 2016 som ett resultat av ett samarbete mellan italienska och brittiska myndigheter, och har suttit fängslad sedan dess. Italien gjorde då en stor affär av att de lyckats gripa en av världens mest eftersökta smugglare Medhanie Yehdego Mered, även kallad ”Generalen”, som är ansvarig för hundratals människors död.

”En jordbrukare i fängelse”

– Efter tre år har domaren äntligen bekräftat det som vi har upprepat många gånger: Vi har haft en jordbrukare i fängelse och en smugglare på fri fot, säger Berhes advokat Michele Calantropo till The Guardian.  

Jakten på ”Generalen” började i oktober 2013 efter att över 360 människor dog när en flyktingbåt kapsejsade utanför den italienska ön Lampedusa. Tusentals flyktingar misstänks ha transporterats illegalt över Medelhavet under hans regi de senaste åren

Omfattande bevisning

Sedan gripandet av Berhe har journalister och försvarsadvokat tagit fram röstanalyser, DNA-prov och vittnesmål från migranter som bevis på att han är oskyldig. Många påpekade också att den fängslade mannen inte var det minsta lik dem eftersökte ”Generalen”. 

Berhe döms dock för medhjälp till illegal immigration, för att ha hjälpt sin kusin att ta sig till Libyen, men eftersom han redan suttit tre år i fängelse anser domstolen att han redan avtjänat sitt straff.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.