Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkts ha våldtagit och manipulerat kvinnor

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)
OBS! Genrebild.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
OBS! Genrebild.
Foto: Adobe Stock

Under två år manipulerade serievåldtäktsmannen kvinnor – och förgrep sig senare på dem.

Nu åtalas den 29-årige mannen för 16 våldtäkter. Många mot kvinnor med intellektuella funktionsnedsättningar.

– Jag anser att hans beteende har varit mycket hänsynslöst, säger kammaråklagare Elin Åkerberg i ett pressmeddelande.

Handlingarna var mycket råa med ett stort inslag av våld och totalt rör det sig om sju olika kvinnor som utsatts vid flera tillfällen.

Gärningsmannen tog kontakt med sina offer på internet. Med hjälp av falska profiler har han kunnat utöva påtryckningar och hota med ett falskt våldskapital. Enligt den stämningsansökan som Elin Åkerberg lämnat in till tingsrätten i Linköping har mannen utgett sig för att tillhöra ett kriminellt nätverk. 

Med hot har han lyckats göra kvinnorna så rädda att de bland annat ofrivilligt utförde oralsex på honom – vilket likställs med samlag. 

Manipulerade kvinnor

Han har också lurat kvinnorna att det finns en skuld till kriminella grupperingar som hon måste betala av med sexuella handlingar. 

– Han har hotat dem, utpressat dem och tvingat dem att skicka nakenbilder och filmer på sig själva. Via profilerna har han stämt träff med vissa av målsägandena och tvingat dem till sexuella handlingar, säger åklagare Elin Åkerberg i ett pressmeddelande.   

Utredningen omfattar sju kvinnor som utsatts för 16 fall av våldtäkt, fyra fall av grovt olaga tvång, ett fall av grov utpressning, två fall av försök till grov utpressning, två fall av försök till utpressning och tre fall av försök till grovt olaga tvång.

Utredningen tog fart när en kvinna anmält att hon blivit utsatt för hot på sociala medier. 

– När 29-åringen greps upptäckte vi att han kunde växla mellan olika konton i sin telefon. De olika kontona har återkommit i kontakten med flera målsäganden, säger Mark Hughes, utredare på polisen avdelning för grova brott i Linköping i ett pressmeddelande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.