Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänktes för medhjälp – nu ska han utvisas igen

Under polisens intensiva jakt på Rakhmat Akilovs medhjälpare greps och anhölls en 39-årig uzbek.
Rakhmat Akilov har erkänt att han utförde terrorattacken på Drottninggatan.Foto: Markus Schreiber / AP / TT

Under polisens intensiva jakt på Rakhmat Akilovs medhjälpare greps och anhölls en 39-årig uzbek.

På tisdagen hävdes anhållandet efter att misstankarna försvagats - men i stället för att släppas fri kördes mannen till Migrationsverkets förvar.

Han dömdes till utvisning redan 2013 - men valde då att gå under jorden.

Precis som i fallet Akilov är det osäkert om han använt sin riktiga identitet när han sökte uppehållstillstånd i Sverige.

En 39-årig uzbek greps på söndagen i en lägenhet i Sollentuna under en gryningsräd av insatsstyrkan. Mannen misstänktes för terroristbrott genom mord, med den lägre misstankegraden. På tisdagen meddelade åklagare att anhållandet hävs och att han inte längre är misstänkt för terrordådet.

Polisen såg en koppling mellan mannen och jämnårige Rakhmat Akilov – som erkänt att han utförde terrorattacken på Drottninggatan.

– Det finns en koppling mellan de här två men jag vill vara noga och säga att den här mannen är mycket mer löst kopplad, bevisningen mot honom är väsentligt svagare, kommenterade Mats Löfving, chef för polismyndighetens operativa avdelning, under måndagen.

39-åringen fördes till Kronobergshäktet i Stockholm, där han suttit anhållen med ständig tillsyn. Polisen har förhört honom, men vill inte kommentera på vad som framkommit under förhören.

Vid klockan 11.44 på tisdagen valde åklagare Hans Ihrman att häva anhållandet av den 39-årige mannen.

"Enligt åklagaren har misstankarna försvagats och det finns därför inte skäl att begära mannen häktad. Mannen kommer dock inte att sättas på fri fot. Han tas omedelbart i förvar eftersom det finns ett tidigare beslut om att han ska utvisas", skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Polisjakten på medhjälparen

 

39-åringen hävdar att han är förföljd

Migrationsverket fattade redan 2012 beslut om att 39-åringen skulle utvisas, visar dokument som Expressen tagit del av. Efter Migrationsverkets beslut gick 39-åringen under jorden – och bad sitt ombud att driva processen för att överklaga beslutet.

39-åringen berättade i sin ansökan om uppehållstillstånd att han är kazakstansk medborgare, men att han är uzbek.

39-åringen hävdade att han blivit misshandlad av kazaker på grund av sin etnicitet. 39-åringen påstod vidare att han och hans flickvän trakasserats av kazaker och att han blivit hotad av kriminella. Han uppgav att han polisanmält händelserna, men att det inte ledde någonvart.

Fick avslag

Precis som i fallet med Rakhmat Akilov är det okänt om 39-åringen har använt sin riktiga identitet i Sverige.

I sin ansökan om uppehållstillstånd bifogade den nu släppte 39-åringen bara kopior på ID-handlingar – och påstod att kriminella stulit hans riktiga ID. Migrationsdomstolen ansåg inte att 39-åringen hade gjort tillräckligt för att styrka sin identitet.

Domstolen skriver att det är sannolikt att han är hemmahörande i Kazakstan – men att hans påstådda situation i hemlandet inte är tillräckligt utsatt för att beviljas uppehållstillstånd.

”Dessa handlingar åligger det de rättsvårdande myndigheterna i Kazakstan att utreda och beivra. Det har inte framkommit något i målet som tyder på att dessa händelser skulle vara sanktionerade av staten”, skriver domstolen.

 

LÄS MER: Rakhmat Akilov erkänner terrorbrott

 

39-åringen överklagade beslutet till Migrationsöverdomstolen 2013 – som inte gav honom prövningstillstånd.

Efter det misstänkta terrordådet på Drottninggatan i fredags gjorde polisen tillslag mot adresser i Vårberg, Kungsholmen och Sollentuna. 39-åringen ringades in av polisen vid tillslaget i Sollentuna.

Personen som bor i lägenheten i Sollentuna hävdar att han gett en vän tillåtelse att sova där. Vännen hade tagit med sig 39-åringen till lägenheten och var där över natten när polisen slog till.

Personen som bor i lägenheten uppger att han inte känner 39-åringen.

– Jag var ute och drack och det var först när jag kom hem på söndagen som jag förstod vad som hänt, säger han.

”Kan inte säga någonting om min klient”

Den andre mannen i lägenheten fördes till Migrationsverkets förvar i väntan på utvisning. Enligt uppgifter till Expressen har nu även 39-åringen förts dit.

Migrationsverket vill inte bekräfta uppgiften och uppger att man aldrig lämnar ut uppgifter om enskilda ärenden.

Försvarsadvokaten Johan Åkermark företrädde den tidigare terrormisstänkte mannen i utredningen om terrorattacken på Drottninggatan.

– Jag kan inte säga någonting om min klient, eftersom jag fortfarande har yppandeförbud, säger han och meddelar att han inte företräder mannen i utvisningsärendet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.