Farid Ikken, som är misstänkt för att ha attackerat en polis med hammare i Paris, beskrivs inte som en radikaliserad person av de som umgåtts med honom i Sverige. Foto: / LINKEDINFarid Ikken, som är misstänkt för att ha attackerat en polis med hammare i Paris, beskrivs inte som en radikaliserad person av de som umgåtts med honom i Sverige. Foto: / LINKEDIN
Farid Ikken, som är misstänkt för att ha attackerat en polis med hammare i Paris, beskrivs inte som en radikaliserad person av de som umgåtts med honom i Sverige. Foto: / LINKEDIN
Här i Sundbyberg norr om Stockholm bodde Farid Ikken under sin första tid i Sverige 2006. Foto: ALEX LJUNGDAHLHär i Sundbyberg norr om Stockholm bodde Farid Ikken under sin första tid i Sverige 2006. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Här i Sundbyberg norr om Stockholm bodde Farid Ikken under sin första tid i Sverige 2006. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Farid Ikken läste grundkursen i journalistvetenskap på Stockholms universitet och flyttade då in i denna studentbostad i Stockholm. Foto: ALEX LJUNGDAHLFarid Ikken läste grundkursen i journalistvetenskap på Stockholms universitet och flyttade då in i denna studentbostad i Stockholm. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Farid Ikken läste grundkursen i journalistvetenskap på Stockholms universitet och flyttade då in i denna studentbostad i Stockholm. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Här bodde Farid Ikken, när han var bosatt i Uppsala. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENHär bodde Farid Ikken, när han var bosatt i Uppsala. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Här bodde Farid Ikken, när han var bosatt i Uppsala. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Misstänkte terroristens Farid Ikkens liv i Sverige

Publicerad

Terroristmisstänkte 40-årige Farid Ikken tog sin journalistexamen i Sverige och har varit gift med en svensk kvinna.

Men trots sju år som student och som medarbetare på en rad svenska medieföretag beskrivs han inte som en avvikande eller radikaliserad person.

– Det är väldigt konstigt, att han skulle börja pyssla med sånt här, säger Bo Pettersson, som hyrde ut sin ateljébostad i Stockholm till Ikken.

Farid Ikken, 40, är misstänkt för att ha attackerat en 22-årig fransk polis med hammare utanför katedralen Notre-Dame i Paris under tisdagen. I samband med attacken blev han skjuten i bröstet och förd till sjukhus, men har under onsdagen genomgått förhör hos polisen och är anhållen för hammarattacken.

Den angripne franske polisen berättar för den radiokanalen Europe 1 om Farid Ikkens överfall.

– Han hade förberett attacken mot oss, säger polismannen.

Här skedde attacken på tisdagseftermiddagen.Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Läs mer: Polis attackerad vid Notre-Dame 

 

– Vi trodde vi hjälpte en turist som frågade om vägen till Montparnasse. Sedan vände jag mig i från honom för att återgå till min patrull. Då skrek min kollega: "Se upp!" Jag fick ett slag av hammaren i bakhuvudet och kastade mig mot marken. Sedan tog en annan polis upp sin pistol och sköt.

Så beskrivs Farid Ikken

Det var i samband med detta som Ikken hördes vråla: "Det här är för Syrien". Men han är inte en person som beskrivs som radikaliserad av de som känt honom, studerat eller jobbat med honom i Sverige eller i Frankrike.

Farid Ikken, som också presenterat sig med sitt andra efternamn Massip, bodde på fyra olika adresser under sina år i Sverige mellan 2006 och 2013. Den sista tiden bodde han inneboende hos Bo Pettersson i västra Stockholm.

– Det är väldigt konstigt, att han skulle börja pyssla med sånt här. Det kändes väl inte relevant då. 11 september hade inträffat visserligen, men skulle han ha hoppat högt av glädje eller propagerat för sånt? Nej, tvärtom, säger Pettersson som under tre-fyra månader lät Ikken bo i sin ateljébostad.

Bo Pettersson hyrde ut bostad till Farid Ikken.Foto: Privat

– Han skulle starta tidskriften Fokus Afrika. Jag var ett slags mentor i fråga om grafisk form för tidskriften, ett slags pedagog. Han hade inte många ägodelar, någon dator, men den kraschade. Syftet med en kulturtidskrift var nog i längden att få stöd från Kulturrådet, säger Pettersson.

– Han levde väldigt sparsmakat och hade pluggat journalistik. Han var intresserad av politik, det diskuterade vi när jag bjöd på middag. Jag hade ingen tanke på hans algeriska ursprung, han pratade ganska bra svenska, med en liten brytning.

2006 bodde Farid Ikken här i Sundbyberg.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Fösta tiden, våren och sommaren 2006, var han skriven i Sundbyberg norr om Stockholm.

Hösten 2006 studerade han grundkursen i journalistvetenskap vid Stockholms universitet och flyttade till en studentlägenhet.

– Vi var med på samma seminarium och hade opponering och jag vet att han var med någon gång. Men jag pratade inte så mycket med honom och vi hade inte några djupare konversationer. Jag lärde inte känna honom, säger en av hans dåvarande kurskamrater.

Han studerade journalistik på JMK i Stockholm.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Deltog i kårfester i Stockholm

Flera andra som också gick i hans klass minns honom inte överhuvudtaget. Men han ska ha deltagit vid någon eller några av kårens fester hösten 2006.

Efter avslutad kurs i Stockholm fortsatte han till Uppsala universitet där han tog en magisterexamen. Han bodde på S:t Larsgatan i centrala Uppsala fram till hösten 2009. Inte heller under sin studietid i Uppsala gjorde han något större väsen av sig.

– Jag har oerhört vaga minnen av honom och skulle vilja säga att han var en tillbakadragen person. Men samtidigt har det gått lång tid och jag lägger inte alla studenter på minnet, säger Martin Landahl, kursansvarig på journalistiklinjen till UNT.

Ikken publicerade en text i UNT 2009.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under hösten 2009 gjorde han en kort praktik på Södermanlands Nyheter i Nyköping och fick sju texter publicerade.

– Det är klart att det känns obehagligt att veta en person som åtta år senare kan göra en sån här sak har jobbat här hos oss, men mycket kan hända på åtta år. Jag har ingen känsla av att det fanns någon oro kring den här personen då, säger Anna Falk, chefredaktör på Södermanlands Nyheter till SVT.

Vann journalistpris

Ikken har arbetet som journalist i Sverige efter att ha tagit examen på universiteten i Uppsala och Stockholm. Han har också fått ett journalistpris av EU-kommissionen för reportage om asylsökande i Sverige.

Farid Ikken har drivit ett företag - en frilansbyrå - i Sverige och bland annat arbetat för Dagens industri, Sveriges Radio och Uppsala Nya Tidning.

Farid Ikken jobbade för Sveriges radio en kort period.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Han var även utgivare för tidskriften Fokus Afrika.

– Jag minns honom som mycket ambitiös och han ville verkligen bli journalist.  Han var engagerad i politiska frågor, bland annat Arabiska våren, men stack inte ut, var inte radikal på något sätt, säger en av hans praktikhandledare från journaliststudietiden.

Ikken bodde inneboende i västra Stockholm innan han utvandrade till Algeriet.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Ikken flyttade tillbaka till Stockholmsområdet där han var inneboende i västra Stockholm innan han utvandrade 2013 till Algeriet.

Sedan 2014 har han varit inskriven på Lorraineuniversitet i Metz där han är doktorand i informationsvetenskap.

Här ser man hur en polis siktar mot Farid Ikken utanför Notre Dame.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Professorn chockad

Hans handledare, Arnaud Mercier, professor i information och kommunikation vid universitetet i Paris II-Assas, är undrande över att hans elev radikaliserats.

– Det gör mig helt bedrövad och chockad. Han var en man som inte dricker alkohol och var from som ett lamm… fjärran allt det islamistiska hat som riktats mot våra ideal här i väst, säger Mercier till Le Parisien.

Det finns inga spår efter honom i svenska domstolar men han lämnade efter sig en rad obetalda skulder när han lämnade landet. Han har varit gift med en svensk kvinna fram till 2005. Äktenskapet med den tre år yngre kvinnan ingicks 2004.

Till Expressen säger kvinnan att hon inte har någon kommentar om ex-maken.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag