Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkte terroristen
Rakhmat Akilov kallar
sig sprängexpert

Rakhmat Akilov är sedan lördagen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott efter attentatet på Drottning­gatan i Stockholm.
Han hyllade IS, hade kopplingar till islamistgruppen Hizb ut-Tahrir och var utbildad i att hantera sprängmedel.
Terrorattacken i Stockholm i fredags krävde minst fyra liv.
Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Han drömde om lyxliv, festade och var besatt av pengar.

Men i verkligheten var Rakhmat Akilov, den 39-årige uzbeken som misstänks för terrorbrott, asbestsanerare och bodde i en enrummare på 20 kvadratmeter med flera andra män.

Han hyllade IS, hade kopplingar till islamistgruppen Hizb ut-Tahrir och var utbildad i att hantera sprängmedel. 

I dag är han anhållen och misstänkt för det blodiga terrordådet på Drottninggatan mitt i Stockholm. 

Han är sedan lördagen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott efter attentatet på Drottning­gatan i Stockholm.

Rakhmat Akilov är den 39-årige mannen som misstänks för att besinningslöst ha mejat ner människor med en lastbil mitt i Stockholm och även ha haft en bomb i lastbilen.

Sedan han greps på fredagen kom uppgifter om att han passade in på signalementet, hade glassplitter på sina kläder och en rånarluva. Misstankarna stärktes under lördagen, enligt rikspolischefen Dan Eliasson.


LÄS MER: Vittnet: ”Han ville få det överstökat”


En företagare som jobbat med Rakhmat Akilov minns honom som en lugn byggjobbare och asbestsanerare.

Funnits på Säpos radar

Och det är en person som under en tid ska ha funnits på Säpos radar som på fredagen greps i Märsta efter en flykt via tåg norrut från Stockholms city.

På lördagens presskonferens sade säkerhetspolischefen Anders Thornberg att mannen tidigare har förekommit i Säpos underrättelseflöde.

En källa med insyn i underrättelsearbetet berättar nu för Expressen att Säpos intresse för mannen är kopplat till IS-sympatier.

– Svensk polis och underrättelsetjänst har under en längre tid haft 39-åringen på sin radar. Det är en individ som har varit intressant utifrån IS-hyllningar. Den kännedomen har kommit genom tips från andra.

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov är via sociala medier vän till flera nyckelpersoner i den radikala islamistgruppen Hizb ut-Tahrir men bedöms inte ha direkt koppling till gruppen. Säpo ska ha börjat intressera sig för rörelsen Hizb ut-Tahrir valåret 2014.

– Säpo fick upp ögonen för gruppen 2014 och 2015 när de hade mycket aktiviteter. Men sedan klingade det av. Det finns fortfarande sympatisörer men bedöms inte vara särskilt organiserade i dag. En bedömning som gjorts av flera olika myndigheter och organisationer skiftar mellan de som tycker att gruppen är livsfarlig till de som anser att de bara uttrycker sig politiskt, till de som menar att gruppen saknar betydelse, säger källan.


LÄS MER: Bilderna: Här är terroristens flyktväg


Dan Eliasson, rikspolischef och Anders Thornberg, säkerhetspolischef i polishuset i går.
Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Sympatier till IS

Säpos intresse för Rakhmat Akilov uppges främst ha handlat om hans möjliga sympatier till IS och han ska ha prioriterats ned i betydelse.

– Det är ingen högriskperson som jag bedömer har diskuterats, snarare en person som uttryckt hyllning för IS och man har haft fullt fokus på andra personer den senaste tiden, säger källan.

Säpos pressekreterare Simon Bynert bekräftar att uppgifter som gjorde att Säpo fick upp intresset kom till myndigheten under förra året.

– Det handlar om enstaka uppgifter som vi fick i form av underrättelser, säger Bynert.

Vi har uppgifter om att han hyllat Islamiska staten på sociala medier?

– Det är ingen information jag kan kommentera. Jag vet att det förekommer en rad uppgifter i medier och på sociala medier. Men det råder förundersökning och jag kan inte kommentera den typen av detaljer, säger Simon Bynert.

Rakhmat Akilov är medborgare i Uzbekistan och har få kända vänner i Sverige.


LÄS MER: Elvaåringen ett av dödsoffren


Polisen gick efter terrorattentatet i fredags ut med denna bild på mannen som söktes för dådet.
Foto: - / AFP STOCKHOLM POLICE

Har haft fokus på arbete

Han beskrivs som en enstöring som haft fokus på att få diverse arbeten i Sverige för att försörja sin familj, hustru och barn, som ska finnas kvar i Uzbekistan. Han har sedan april 2015 haft sin postadress till en lägenhet i Hjulsta. På samma adress hämtade polisen en 17-åring till förhör natten till lördag, och senare dennes mor. Båda släpptes senare.

Enligt grannars uppgifter till Expressen har han den senaste tiden regelbundet vistats i en lägenhet i södra Stockholmsförorten Vårberg. Flera grannar beskriver honom som artig. Han har hållit upp dörrar och hjälpt till att bära kassar. Men han tycktes alltid vara på språng.

– Han gick alltid väldigt fort in och ut ur porten, säger en granne.

– Han tog tre trappsteg i varje kliv, säger en annan granne.

Under 2015 bodde han i ett lägenhetsområde i Vällingby utanför Stockholm. Lägenheten ligger i ett lugnt bostadsområde. Området är naturskönt och i ett av husen ligger en servicebutik. Rakhmat Akilov bodde i ett av områdets äldre hyreshus. Enligt grannarna i huset bodde han tillsammans med några andra män i en enrumslägenhet. En av männen hade också sin dotter boende hos sig. Rakhmat Akilov, stod dock inte på dörren utan lägenheten hyrdes ut både i andra och i tredje hand. Även ett företagsnamn stod på dörren.

Lägenheten är en etta på cirka 20 kvadratmeter med kokvrå.

– Jag känner igen honom, säger hans före detta granne.

Grannen säger vidare:

– Det var inte så att vi stannade och pratade, men vi hälsade på varandra i varje fall.

Hon säger också att det ofta luktade mat och rök från lägenheten.


LÄS MER: Hela vansinnesfärden längs Drottninggatan


Terrorexperten Magnus Ranstorp beskriver gruppen Hizb ut-Tahrir som antidemokratisk.
Foto: Christian Örnberg

Granne: Var mycket spring

En annan granne berättar om att det var många personer som besökte lägenheten.

– Jag mötte också ofta män med arbetskläder, det var mycket spring i huset.

Under 2015 slog polisen till mot bostaden då de misstänkte att männen utfärdade osanna fakturor i en städbolagshärva.

Säpo kopplades också in för att det fanns misstankar om att pengarna från städverksamheten användes för terrorfinansiering. Men utredningen kunde sedan inte fastslå terrorfinansieringskopplingen utan målet togs upp i tingsrätten och hovrätten som ett vanligt ekobrott. Fem personer åtalades och tre personer dömdes i slutändan till fängelse i mellan ett år och nio månader till två år och sex månader. Utredningen visade på osanna fakturor för mångmiljonbelopp men också att de gjort sig skyldiga till momsfiffel och bedrägerier. En av männen som utreddes i härvan var även fram till i september förra året skriven på samma adress i nordvästra Stockholm där Rakhmat Akilov, som nu sitter anhållen misstänkt för fredagens dåd, numera står skriven.

Flera av männen dömdes dock för ekobrott och polisen hittade bland annat en av de dömda männens dator i lägenheten.


LÄS MER: Gabriel räddade flicka – precis vid lastbilen


Tungt beväpnad polis dagen efter terrordådet i Stockholm.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Dolde svarta utbetalningar

I datorn fanns fakturor som hade skapats för flera av bolagen i härvan och fakturorna hade enligt tingsrätten och hovrätten använts för att dölja svarta löneutbetalningar.

En granne minns polisens ingripande mycket tydligt:

– En tidig morgon vid sextiden kom flera civilklädda poliser och sen även flera polisbilar. Först då förstod jag att de höll på med något kriminellt, säger grannen.

I dag bor det en annan hyresgäst i lägenheten och ingen av de övriga hyresgästerna i huset vet var männen flyttade.

Bland Rakhmat Akilovs vänner i sociala medier finns också andra uzbekiska medborgare som arbetat för ett annat byggbolag, som ryska affärsmän står bakom. Det bolaget har nu gått i konkurs och företrädarna har antingen flytt landet eller utretts för ekonomisk brottslighet.

Enligt kvinnan, som bor i den lägenhet där Rakhmat Akilov haft sin postadress, har mannen tagit olika arbeten i byggbranschen för att försörja sin familj i Uzbekistan.

Hon berättar för Expressen om sitt förhör med polisen:

– Jag sa att jag inte känner honom, att han bara lånat vår adress och att han då och då kom för att hämta sin post, säger hon om polisförhöret.

– Jag uppfattade honom som lugn, en trevlig man. Han pratade om sin familj. Han berättade att han behövde mer jobb. Ingenting annat.


LÄS MER: Tiggaren Papusa, 83, ett av attackens offer


Drottninggatan i Stockholm förvandlades till ett katastrofområde efter terrorattentatet i fredags.
Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS POLARIS IMAGES

”Han festade som andra”

Till Dagens Nyheter sade hon också:

– Jag förstår inte hur någon skulle vilja döda oskyldiga människor, det är fruktansvärt. Att den här personen skulle kunna ligga bakom ... det är helt obegripligt. Jag har aldrig sett några tecken på att han skulle vara extremist eller bry sig om religion. Tvärtom, han festade och drack alkohol som många andra uzbeker i Sverige.

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov har, enligt kvinnan, försörjt sig genom diverse rivningsprojekt – men också målningsarbeten.

En chef på ett bolag i byggbranschen, där mannen arbetat, säger att han förvånas över att Rakhmat Akilov är misstänkt för terror­dådet.

– Han stack inte ut. Det var inte någon man lade märke till. Han skötte sitt jobb och sa inte så mycket, säger byggföretagaren.


LÄS MER: ”Flickan kan ha fått se sin pappa dö”


Fyra personer dog i terrorattacken.
Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Kunskaper om sprängmedel

Rakhmat Akilov har under de senaste åren jobbat som asbestsanerare på olika byggen i Stockholmstrakten. I anställnings­intervjun med företagaren uppgav han att han hade specialkunskaper – sprängämnen.

Företagaren minns anställningsintervjun, sedan bolaget fått ett större kontrakt på asbestsanering:

– Först pratade vi om det allmänna. Hans svenska var lite svår att förstå så vi pratade en del om att det var viktigt att han utvecklade sin svenska.

–  I slutet av intervjun visade han upp ett intyg på att han hade sprängkunskaper och berättade att han kunde spränga också. Vi skrattade mest åt det och förklarade att vi inte höll på med det. Det krävs helt andra tillstånd i Sverige för det.

Rakhmat Akilov hade också skaffat den specialutbildning som krävs för att arbeta som asbestsanerare.

– Vi visste att papperna var i ordning på honom eftersom det var min kollega som hade utbildat den här killen på sina kurser.

Rakhmat Akilov kopplas nu till en islamistgrupp som han gett sitt stöd i sociala medier.

Bland hans vänner på Facebook finns flera personer som kopplas till rörelsen Hizb ut-Tahrir.

Gruppen beskriver sig själva som ett politiskt parti som har islam som ideologi och arbetar för att återupprätta det islamiska levnadssättet och ett samhälle med sharia-regler.


LÄS MER: Santiago, 27, försökte stoppa lastbilen


Förbjuden i flera länder

Tidningen Expo beskriver gruppen som en antidemokratisk och radikal islamiströrelse som är förbjuden i flera länder, känd för sitt demokratiförakt och för att sprida antisemitism. En av gruppens ledare ska bland annat ha spridit antisemitiska flygblad som uppmuntrar till mord på judar: ”Döda dem var ni än träffar på dem!”

– De har en mycket lågmäld profil och försökte få folk att avstå att rösta i senaste svenska valet för att det var haram (synd, reds anm), säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

– Kärnan finns i Danmark där de har sina huvudsakliga aktiviteter. De har haft en del publika evenemang, framför allt motstånd till kriget i Afghanistan där de haft en kontroversiell kampanj med kistor med den svenska, norska och danska flaggan.

Gruppen är känd för att inte erkänna demokrati och har demonstrerat i Danmark genom att hålla upp banderoller där de uttryckt hat mot judar och homosexuella.

– Gruppen är inte våldsbejakande, däremot är den antidemokratisk för att det är guds lag som gäller och de erkänner inte demokratin.

Gruppen är spridd över världen men har sitt starkaste fäste i Uzbekistan. I Sverige har gruppen funnits sedan 2012. När Expressen under lördagen kom i kontakt med en svensk företrädare, vän till 39-årige Rakhmat Akilov i sociala medier, tog han först både avstånd från och försvarade honom samtidigt.

– Gripandet och utpekandet bygger på desinformation från Ryssland. Överallt skyller man på oss uzbeker. Han är inte medlem i partiet och har ingen koppling till oss.


LÄS MER: Julian, 36, hjälpte påkörda kvinnan


Offren för terrorattacken hedrades med blommor.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Vännen: Är fel person

Men i ytterligare samtal tycktes han känna Rakhmat Akilov och sade sig vara övertygad om att han var på fri fot och att fel person pekats ut i media. Talespersonen var övertygad om att 39-åringe Akilov befann sig hemma och gav oss ett telefonnummer till honom. Den telefonen visade sig vara avstängd. När vi i ytter­ligare samtal med talespersonen bad om ett möte eller bildbevis som styrker att han är på fri fot så slutade talespersonen för Hizb ut-Tahrir att besvara våra samtal.

En annan av de mer framträdande personerna i partiet, även han vän till Rakhmat Akilov i sociala medier, gör propagandafilmer i partiets namn.

”Mitt mål är att återskapa ett islamiskt sätt att leva och sprida islamiska utmaningar över hela världen”, skriver han på sin Facebook-sida.

När Expressen frågar om 39-åringe Akilovs kopplingar till Hizb ut-Tahrir tar han avstånd från den misstänkte gärningsmannen.

– Jag är vän med mer än 3 000 personer. Jag har ingen information och jag har inget med saken att göra. Ni får kontakta polisen eller Hizb ut-Tahrirs officiella sida.

– Ni måste prata med honom. Vi har ingenting med honom att göra.

Sympatier för jihadism

Tidningen Expos granskning av Rakhmat Akilov Facebook-konto uppges visa att han har tydliga sympatier för jihadism och radikal islamism och har fler gånger delat propagandavideor från Islamska staten. Han ger också sitt stöd till Bilal Phillips, en ökänd hatpredikant. Phillips uppges ha väckt starkt kritik när han visat förståelse för självmordsbombare.

Samtidigt ger han, enligt Expo, en splittrad bild där han exempelvis gilla-markerat både en buddistisk och mormonsk sida. Han ger stöd till den ryska oppositionspolitikern Alexei Navalny – och den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev.


LÄS MER: Stina hjälpte skadad pojke efter attacken


Många ville visa poliserna sin uppskattning.
Foto: Noella Johansson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Drömmer om liv i lyx

På ryska sociala medier har mannen ett konto där han tycks ha varit aktiv fram till 2012. Där uppger mannen den uzbekiska ort han kommer från och tycks i sina kommentarer drömma om ett liv i lyx. Han delar en bild på en sultan, en nöjd och övergödd man i turban som ligger på en madrass och äter vindruvor. Bakom sig har han åtta till synes uppassande kvinnor iklädda niqab, heltäckande klädsel där ögonen syns.

– Så vill jag leva. Inte illa, broder, skriver Rakhmat Akilov.

På denna sociala medier-sida, där han i dag bara har två vänner, uppger han även att han fram till början av 1990-talet gick på en grundskola i Uzbekistan. På hans numera stängda FB-konto delar han också bilder på familjen vid middagsbord och andra bilder i hemmet. Hans tycks vara besatt av pengar och lägger ut bilder på sedlar och andra bilder där, vad som troligen är hans barn, poserar med pengar.

Ekonomiska frågor tycks engagera Rakhmat Akilov och han har också varit engagerad i andra ryska sociala medier där han deltagit i diskussioner om migranter och illegala arbetare. Han skriver om rika ryssar som skor sig på svart arbetskraft.

På fredagskvällen vid 20-tiden greps han under sin flykt från brottsplatsen där han enligt uppgifter till Expressen lämnade blodspår efter sig hela vägen till Arlanda. Hans flykt från Drottninggatan kunde följas i bilder från övervakningskameror när han ögonblicket efter att last­bilen kraschat in i Åhléns flydde ner i tunnelbanan, för att två minuter senare komma upp ur en annan uppgång.


LÄS MER: Polisen hjälper damen – hyllas världen över


Området kring attacken fylldes av blommor.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Lämnade kvar sprängmedel

Kvar i lastbilen uppges han, enligt medier, ha lämnat sprängmedel som aldrig detonerade.

Under kvällen kunde polisen bekräfta att en man som misstänktes ha koppling till dådet hade gripits i Märsta. Man hade fått upp ögonen för mannen i samband med att han betedde sig ”märkligt” i en butik, berättade polisen under en presskonferens.

Han ska efter attacken ha flytt ner i tunnelbanan, tagit ett tåg norr och senare gripits i Märsta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.