Misstänkte terroristen kopplad till tidigare städhärva.Misstänkte terroristen kopplad till tidigare städhärva.
Misstänkte terroristen kopplad till tidigare städhärva.
Medlemmar i städhärvan misstänktes för IS-finansiering – dömdes för ekobrottMedlemmar i städhärvan misstänktes för IS-finansiering – dömdes för ekobrott
Medlemmar i städhärvan misstänktes för IS-finansiering – dömdes för ekobrott

Misstänkte terroristen kopplad till tidigare städhärva

Publicerad

Säpo fick underrättelseuppgifter om den anhållne 39-årige Rakhmat Akilov uzbeken förra året - men de gick inte att belägga.

2015 utredde myndigheten en stor härva kopplad till uzbeker - där pengar från omfattande ekobrottslighet misstänktes gå till terrorfinansiering.

I ekobrottsutredningen mot uzbekerna finns adresskopplingar till den nu anhållne 39-åringen.

2015 utreddes fem personer med uzbekisk bakgrund för ekobrott efter osanna fakturor i en städbolagshärva. Säpo kopplades först in på grund av en misstanke om att pengarna från ekobrottsligheten var avsedda för terrorfinansiering av IS.

Men utredningen kunde sedan inte fastslå terrorfinansieringskopplingen utan målet togs upp i tingsrätten och hovrätten som ett vanligt ekobrott. Fem personer åtalades och tre personer dömdes i slutändan till fängelse i mellan 1 år och nio månader till två år och sex månader. Utredningen visade på osanna fakturor för mångmiljonbelopp men också att de gjort sig skyldiga till momsfiffel och bedrägerier.

 

LÄS MER: Kvinna berättar om misstänkte 39-åringen

 

Minst fyra personer miste livet i attacken.Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Central punkt: Ett växlingskontor

I utredningen framkom också att en central punkt för de granskade personerna var ett växlingskontor på Bryggargatan – bara några hundra meter från fredagens misstänkta terrordåd. En av huvudmännen i ekobrottshärvan – en i dag 35-årig uzbek – sades vara ett slags föreståndare för kontoret.

Expressen har granskat växlingskontorsmannens nätverk – som utreddes i ekobrotthärvan. Den visar på en stor grupp av uzbeker i Stockholmsområdet och en person pekas ut som hans ”vän” och även affärsbekant till honom. Den mannen, som inte var åtalad i målet, var fram till i september förra året skriven på samma adress i nordvästra Stockholm där Rakhmat Akilov, som nu sitter anhållen, på sannolika skäl, misstänkt för fredagens dåd, också är skriven.

 

LÄS MER: Detta vet vi hittills om dådet

Stockholmare samlas vid Drottninggatan för att sörja offren.Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN

"Vi är uzbeker och hjälper varandra"

Den kvinna som bor på adressen – och som också gjorde det när uzbeken som förekommer i ekobrottsutredningen var skriven där – säger till DN att hon lånat ut sin adress till 39-åringen och alltså låtit honom folkbokföra sig där. Hon berättar för tidningen att hon för några år sedan blev kontaktad av en gemensam manlig bekant till henne och 39-åringen.

– Vi är uzbeker och hjälper varandra. Den här mannen frågade om det var okej att en vän till honom fick sin post till mig och det godkände jag, säger hon till DN.

På polisens presskonferens under lördagseftermiddagen frågade Expressen om man hittat någon koppling mellan ekobrottshärvan och 39-åringen. Säpochefen Anders Thornberg svarade att han inte kommenterar det.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag