Misstänkte terroristen kopplad till tidigare städhärva

Misstänkte terroristen kopplad till tidigare städhärva.
Medlemmar i städhärvan misstänktes för IS-finansiering – dömdes för ekobrott

Säpo fick underrättelseuppgifter om den anhållne 39-årige Rakhmat Akilov uzbeken förra året - men de gick inte att belägga.

2015 utredde myndigheten en stor härva kopplad till uzbeker - där pengar från omfattande ekobrottslighet misstänktes gå till terrorfinansiering.

I ekobrottsutredningen mot uzbekerna finns adresskopplingar till den nu anhållne 39-åringen.  

2015 utreddes fem personer med uzbekisk bakgrund för ekobrott efter osanna fakturor i en städbolagshärva. Säpo kopplades först in på grund av en misstanke om att pengarna från ekobrottsligheten var avsedda för terrorfinansiering av IS.

Men utredningen kunde sedan inte fastslå terrorfinansieringskopplingen utan målet togs upp i tingsrätten och hovrätten som ett vanligt ekobrott. Fem personer åtalades och tre personer dömdes i slutändan till fängelse i mellan 1 år och nio månader till två år och sex månader. Utredningen visade på osanna fakturor för mångmiljonbelopp men också att de gjort sig skyldiga till momsfiffel och bedrägerier.


LÄS MER: Kvinna berättar om misstänkte 39-åringen


Minst fyra personer miste livet i attacken.
Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Central punkt: Ett växlingskontor

I utredningen framkom också att en central punkt för de granskade personerna var ett växlingskontor på Bryggargatan – bara några hundra meter från fredagens misstänkta terrordåd. En av huvudmännen i ekobrottshärvan – en i dag 35-årig uzbek – sades vara ett slags föreståndare för kontoret.

Expressen har granskat växlingskontorsmannens nätverk – som utreddes i ekobrotthärvan. Den visar på en stor grupp av uzbeker i Stockholmsområdet och en person pekas ut som hans ”vän” och även affärsbekant till honom. Den mannen, som inte var åtalad i målet, var fram till i september förra året skriven på samma adress i nordvästra Stockholm där Rakhmat Akilov, som nu sitter anhållen, på sannolika skäl, misstänkt för fredagens dåd, också är skriven.


LÄS MER: Detta vet vi hittills om dådet

Stockholmare samlas vid Drottninggatan för att sörja offren.
Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN

"Vi är uzbeker och hjälper varandra"

Den kvinna som bor på adressen – och som också gjorde det när uzbeken som förekommer i ekobrottsutredningen var skriven där – säger till DN att hon lånat ut sin adress till 39-åringen och alltså låtit honom folkbokföra sig där. Hon berättar för tidningen att hon för några år sedan blev kontaktad av en gemensam manlig bekant till henne och 39-åringen.

– Vi är uzbeker och hjälper varandra. Den här mannen frågade om det var okej att en vän till honom fick sin post till mig och det godkände jag, säger hon till DN.

På polisens presskonferens under lördagseftermiddagen frågade Expressen om man hittat någon koppling mellan ekobrottshärvan och 39-åringen. Säpochefen Anders Thornberg svarade att han inte kommenterar det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.