18-åringen greps i Uganda. "Så fort vi stoppade in hans pass i vår skanner kom hans namn upp på skärmen som efterlyst för terrorism", säger polisofficeren Ssekate (till vänster). Den 18-åringen fick ett svenskt pass i slutet av november. En månad senare flög han till Uganda - där han ett par dagar senare greps misstänkt för terrorism. Foto: KASSEM HAMADÉ
18-åringen greps i Uganda. "Så fort vi stoppade in hans pass i vår skanner kom hans namn upp på skärmen som efterlyst för terrorism", säger polisofficeren Ssekate (till vänster). Den 18-åringen fick ett svenskt pass i slutet av november. En månad senare flög han till Uganda - där han ett par dagar senare greps misstänkt för terrorism. Foto: KASSEM HAMADÉ

Misstänkte terroristen i Uganda: 18-åring från Sundsvall

Publicerad
Uppdaterad
KAMPALA/STOCKHOLM. 18-åringen från Sundsvall fick sitt svenska pass i slutet av november.
Sex veckor senare greps han i Uganda - misstänkt för att ha planerat att utföra ett terrordåd åt fruktade al-Shabab.
På sin Facebooksida skriver mannen:
- I will die lika a souljah!
18-åringen från Sundsvall som sitter häktad i Uganda misstänkt för förberedelse till terrorism är en flitig facebookanvändare. Två dagar innan han greps av Ugandas polis gjorde han en uppdatering med mobilen; Alhamdulillah (vilket ungefär betyder "Tacka Gud").
Polisen i Uganda misstänker att al-Shabab planerade slå till med hjälp av 18-åringen som självmordsbombare på nyårsafton. Två veckor innan attentatet skrev han på sin Facebooksida:
- I will die lika a souljah! (fritt översatt: Jag kommer att dö som en soldat).

"Tror att han är i Kenya"

Den svenske misstänkte terroristen bor tillsammans med en jämnårig kamrat i Sundsvall.
- Men nu har jag inte sett honom eller killen som han bor hos på ett tag. Jag tror att han är i Kenya, säger en granne.
Expressen har tagit del av utdrag från 18-åringens pass. Det visar att han flög från Arlanda till Entebbe i Uganda i slutet av december. Han åkte vidare till Kenya - och greps sedan den 29 december vid en passkontroll i Uganda.
Expressen erfar att 18-åringen och den kvinna som pekats ut som al-Shababledare samt en tredje man försökte springa förbi vakterna vid passkontrollen. Hans oklara svar i förhör och att han hade dubbla pass, ett svenskt och ett kenyanskt, gjorde att han greps.

Gillar rap och fotboll

- Så fort vi stoppade in hans pass i vår skanner kom hans namn upp på skärmen som efterlyst för terrorism, säger polisofficeren Ssekate till Expressen.
Men i polisförhör har 18-åringen nekat till att han har kopplingar till al-Shabab - som tar avstånd från musik och idrott. Något som talar mot terrormisstankarna är att 18-åringen hyllar artisten 2pac och fotboll på sin Facebooksida.
Personalen på Sveriges ambassad i Kampala träffade svensken för första gången i går - en vecka efter gripandet.
- Han mår efter omständigheterna väl, säger Ellinor Lundmark på UD:s presstjänst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag