Misstänkte terroristen i Uganda: 18-åring från Sundsvall

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
18-åringen greps i Uganda. "Så fort vi stoppade in hans pass i vår skanner kom hans namn upp på skärmen som efterlyst för terrorism", säger polisofficeren Ssekate (till vänster). Den 18-åringen fick ett svenskt pass i slutet av november. En månad senare flög han till Uganda - där han ett par dagar senare greps misstänkt för terrorism.
Foto: KASSEM HAMADÉ

KAMPALA/STOCKHOLM. 18-åringen från Sundsvall fick sitt svenska pass i slutet av november. 

Sex veckor senare greps han i Uganda -  misstänkt för att ha planerat att utföra ett terrordåd åt fruktade al-Shabab. 

På sin Facebooksida skriver mannen: 

- I will die lika a souljah!

18-åringen från Sundsvall som sitter häktad i Uganda misstänkt för förberedelse till terrorism är en flitig facebookanvändare. Två dagar innan han greps av Ugandas polis gjorde han en uppdatering med mobilen; Alhamdulillah (vilket ungefär betyder "Tacka Gud").

 Polisen i Uganda misstänker att al-Shabab planerade slå till med hjälp av 18-åringen som självmordsbombare på nyårsafton. Två veckor innan attentatet skrev han på sin Facebooksida:

 - I will die lika a souljah! (fritt översatt: Jag kommer att dö som en soldat).

"Tror att han är i Kenya"

 Den svenske misstänkte terroristen bor tillsammans med en jämnårig kamrat i Sundsvall.

 - Men nu har jag inte sett honom eller killen som han bor hos på ett tag. Jag tror att han är i Kenya, säger en granne.

 Expressen har tagit del av utdrag från 18-åringens pass. Det visar att han flög från Arlanda till Entebbe i Uganda i slutet av december. Han åkte vidare till Kenya -  och greps sedan den 29 december vid en passkontroll i Uganda.

 Expressen erfar att 18-åringen och den kvinna som pekats ut som al-Shababledare samt en tredje man försökte springa förbi vakterna vid passkontrollen. Hans oklara svar i förhör och att han hade dubbla pass, ett svenskt och ett kenyanskt, gjorde att han greps.

Gillar rap och fotboll

 - Så fort vi stoppade in hans pass i vår skanner kom hans namn upp på skärmen som efterlyst för terrorism, säger polisofficeren Ssekate till Expressen.

 Men i polisförhör har 18-åringen nekat till att han har kopplingar till al-Shabab -  som tar avstånd från musik och idrott. Något som talar mot terrormisstankarna är att 18-åringen hyllar artisten 2pac och fotboll på sin Facebooksida.

 Personalen på Sveriges ambassad i Kampala träffade svensken för första gången i går -  en vecka efter gripandet.

 - Han mår efter omständigheterna väl, säger Ellinor Lundmark på UD:s presstjänst.

FAKTA

Andra svenskar som kopplas till al-Shabab:

FUAD MOHAMED KHALAF, 35.
Leder al-Shababmilisen, terrorlistad av FN. Kom till Sverige 1992 och bodde tolv år här. Var imam i moskén i Rinkeby innan han flyttade tillbaka till Somalia 2004.

MOHAMOUD JAMA, 23.
Dömd till fyra års fängelse för stämpling till terrorbrott i december.
Kopplingar till al-Shabab. Drömde om att dö martyrdöden i en självmordsattack i Somalia.

ELIAS BILLÉ MOHAMED, 26.

Dömd till fyra års fängelse för stämpling till terrorbrott i december 2010. Har varit skriven på samma adress som Munir Awad, misstänkt i terroristsaken i Köpenhamn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.