Den misstänkte terroristen Mohamed Belkaid är dömd för flera brott i Sverige. Han sköts till döds i Bryssel. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP TT NYHETSBYRÅNDen misstänkte terroristen Mohamed Belkaid är dömd för flera brott i Sverige. Han sköts till döds i Bryssel. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP TT NYHETSBYRÅN

Den misstänkte terroristen Mohamed Belkaid är dömd för flera brott i Sverige. Han sköts till döds i Bryssel.

 Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP TT NYHETSBYRÅN
Den misstänkta Mohamed Belkaid har bott i Stockholmstrakten och har åkt ut och in från fängelser de senaste åren.Den misstänkta Mohamed Belkaid har bott i Stockholmstrakten och har åkt ut och in från fängelser de senaste åren.

Den misstänkta Mohamed Belkaid har bott i Stockholmstrakten och har åkt ut och in från fängelser de senaste åren.

Misstänkte terroristen dömd för flera brott

Publicerad

En notorisk tjuv.

Så kan Mohamed Belkaid, misstänkt terrorist som skjutits till döds i Bryssel, beskrivas utifrån hans bakgrund i Sverige.

Han har de senaste åren dömts för flera småbrott.

För tre år sedan bar han kniv på ett Ikeavaruhus och misstänktes för att ha stulit en plånbok.

Den misstänkte terroristen Mohamed Belkaid, 35 år gammal och tidigare boende i Stockholmstrakten, har upprepade gånger åkt in och ut på svenska fängelser de senaste åren.

I Belgien, där han sköts till döds på tisdagen, är han misstänkt för att ha anslutit sig till IS och planerat ett självmordsattentat. I Sverige, där han har bott under många år enligt Sky News, har han ett långt brottsligt förflutet.

Men framför allt rör det sig om olika mindre brott.

Ett av dem utspelade sig i restaurangen på Ikea Barkarby för tre år sedan. Pappan i familjen som satt vid bordet intill Mohamed Belkaid märkte plötsligt att hans plånbok var borta. Han vände sig då om och bad om att få tillbaka den av Mohamed Belkaid, som då ska ha släppt plånboken på golvet.

Senare upptäckte pappan att även bilnycklarna var borta och familjen sprang ifatt Belkaid, som då greps av väktare. De hittade en fällkniv i hans byxfickor, som Mohamed Belkaid hävdade hade använts när han varit och fiskat tidigare under dagen.

Han dömdes enbart till dagsböter för brott mot knivlagen.

Många domar

Vid minst fem fall har Mohamed Belkaid, 35, dömts för brott i Sverige. År 2009 dömdes han till fängelse i två månader för brukande av falsk urkund och snatteri. Två år senare, i mars 2011, dömdes han till tre månaders fängelse för stöld.

En och en halv månad senare dömdes han återigen för stöld, till fängelse i ytterligare tre månader.

Mohamed Belkaid har även stått åtalad för grov misshandel.

Den 18 februari 2013 dömdes han, på nytt, för stöld till fängelse en månad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag