Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkte svensken ville lämna al-Shabaab

Mohamed Yusufs bror Hassan Yusuf. Foto: Roger Vikström

Mohamed Yusuf var på väg att lämna al-Shabaab.

Det säger hans familj i en intervju med Expressen.

– Han sa till släktingar att han ville komma tillbaka till Sverige men att han var rädd, säger Mohameds bror Hassan Yusuf.

De terroråtalade Svenskarna

Ali Yasin Ahmed, 27, och Mohamed Yusuf, 29, har ­tillsammans med Madhi Hashi, 23, (tidigare medborgare i Storbritannien) åtalats för stöd till en terror­organisation och att olagligen ha använt maskingevär.
Enligt ett uttalande från FBI har de inte bara tränat med ­al-­Shabaab utan "de har omsatt träningen i praktik i flera terror­operationer med al-Shabaab"

Mohamed Yusuf försvann i december 2008. Han sa till familjen att han skulle på en väns förlovningsfest i Göteborg. Men resan gick till Somalia, tillsammans med vännen Ali Yasin Ahmed.

När familjerna inte fick tag på dem på ett dygn anmäldes Mohamed Yusuf som försvunnen. Ett dygn senare besökte Säpo hans mamma Safia Hassan.

– De öppnade en portfölj och visade svartvita foton på Ali och Mohamed, de frågade om vi kunde identifiera dem, säger Hassan Yusuf.

Säpo ska ha sagt att de åkt till Kenya och sedan fortsatt till Somalia, och att de sympatiserade med al-Shabaab. Vännerna ska ha rört sig i kretsar som rekryterade medlemmar.

– Det kom som en fullständig chock, jag trodde att de ljög, säger Hassan Yusuf.

Säpo vill inte kommentera några detaljer i fallet.

– Jag kan bekräfta att vi känner till ärendet, säger press­sekreterare Sara Kvarnström.

Var rädd att bli skjuten

Enligt brodern hade Mohamed Yusuf jobb som busschaufför och en ordnad tillvaro i Sverige. Trots det anslöt han sig till terrororganisationen. Sam­tidigt fick de signaler från släkt i landet att 29-åringen ändrat sig under våren 2009.

Han ska dock ha varit rädd för att bli fängslad eller skjuten av al-Shabaab om han lämnade.

Enligt familjen ska vännerna ha blivit fängslade i Somalia för spioneri i början av 2012, men släpptes. I höstas greps de i östafrikanska Djibouti, på väg till Jemen.

Mohamed Yusuf. Foto: Foto: Roger Vikström "Utgör inget hot mot USA"

Familjen har haft kontakt med UD och fick i slutet av oktober höra att männen skulle kunna släppas. Om deras advokat kom och hämtade dem. Därefter har det varit tyst. Tills telefonen ringde den 7 december.

Då fick de via advokaten veta att Mohamed Yusuf och Ali Yasin Ahmed förts till USA. Något som skedde redan i mitten av november.

Men enligt Hassan Yusuf var det inte information som UD gav vidare till familjen.

De är mycket kritiska till överföringen.

– De utgör inget hot mot ­staten USA på något sätt och ändå ska de ställas inför rättegång i USA, hur kan UD tillåta det? Det är de svar jag vill ha, de får lägga korten på bordet, säger Hassan Yusuf.

Känner inte till medgivandet

Charlotte Ozaki Macias, chef för UD:s kommunikations­enhet, känner inte till att ­Sverige medgivit att de två svenska medborgarna skulle överföras till USA.

– Det är ett rättsligt för­farande mellan Djibouti och USA. Vi intervenerar inte i den ­processen säger Ozaki Macias.

Thomas Olsson, familjernas advokat, uppger för TT att UD förhandlade med Djubouti om att få hem svenskarna, men utan framgång. Förhandlingarna ska, i sista stund, ha gått i stöpet och svenskarna lämnades ut till USA.

Expressen har varit i kontakt med anhöriga till Ali Yasin Ahmed som i går avböjde att kommentera.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!