Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkte svensken inför spansk domstol

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ett par kvarglömda handskar vid fyndplatsen.
Foto: Max Sohl Stjernberg
Ana Pereira, 49, stoppades av polis vid mordplatsen när hon promenerade med sin hund.
Foto: Max Sohl Stjernberg
Mannen försökte elda upp den styckade kroppen.
Foto: Max Sohl Stjernberg
Polisen spärrade av.
Foto: Max Sohl Stjernberg

CALELLA. Den misstänkta styckmördaren dumpade kroppen på en ödslig plats i närheten av parets hotell.

Ana Pereira, 49, stoppades av polisen vid fyndplatsen – och är chockad efter att ha hört om mordet.

– Det är en katastrof, säger hon.

Inom ett dygn ska svensken ställas inför spansk domstol och nu har svensk polis blivit ombedd att bistå den katalanska polisen.  

Det var på lördagseftermiddagen som spansk polis i turistorten Calella påträffade kroppen av en svensk småbarnsmamma i ett ödsligt område i närheten av en förskola. Kroppen hittades några hundra meter från hotellet där en svensk man i 40-årsåldern misstänks ha mördat kvinnan.

Enligt flera boende ska den misstänkte mannen ha försökt elda upp kvinnans kropp. Den spanska tidningen El Punt Avui skriver att polisen snabbt tillkallades till platsen efter att grannar ska ha sett röken. 

Nu har svensk polis blivit ombedd att bistå den katalanska polisen.

– Utredningen görs av spansk polis men vi har via interpol fått en officiell begäran att hjälpa till med identifieringen av de två personerna. Vi ska ta reda på vilka de här personerna är, säger Carolina Ekéus på Nationella operativa avdelningen. 

Kontakten togs av den katalanska polisen i närtid, men det är inte aktuellt för svensk polis att resa ner till Spanien för att bistå på plats. 

Enligt UD:s pressavdelning har den gripne mannen avböjt att få hjälp från den svenska ambassaden.

– Mannen har blivit tilldelad en advokat, säger Charlotte Lundqvist, och fortsätter: 

– Den frihetsberövade har avböjt kontakt med konsulatet och ambassad. 

Hur arbetar utrikesdepartementet vidare med ärendet?

– UD följer ärendet via ambassaden i Madrid, i övrigt hänvisar vi till den spanska polisen. 

Kristina Stenhammar är generalkonsul vid Sveriges konsulat i Barcelona. Hon fick information om ärendet under måndagen. 

– Vi får alltid information av polisen till konsulatet. Det är ett känsligt ärende och för närvarande kan jag inte ge mer information i ärendet, säger Kristina Stenhammar på tisdagskvällen. 

Spår av brand

Polisen spärrade under lördagen av fyndplatsen som ligger mellan en förskola, en parkering för turistbussar och en torr flodbädd. När Expressen besöker platsen har polisen hävt avspärrningarna. Kvar finns ett staket från polisen med avslitna avspärrningsband och i sanden ligger ett par plasthandskar kvarglömda.  

Det finns även spår av en brand i ett buskage intill fyndplatsen. 

En person som arbetar i området kände röklukt och larmade polisen. Där ska polisen ha hittat en brinnande väska, enligt uppgifter till Expressen. Polisen spärrade sedan av ett stort område

Ana Pereira, 49, bor i närheten av fyndplatsen och brukar gå ut med sina hundar varje dag. Hon promenerar ofta förbi den plats där kroppen hittades. I lördags var hon ute med hundarna när hon möttes av polisens avspärrningar.

– De sa bara att det var avspärrat på grund av ett brott, men berättade inte vad som hade hänt.

När Ana får reda på vad som skett blir hon förtvivlad.

– Herregud, det är en katastrof. Det är ett så grovt brott. Jag förstår verkligen inte det. Om man inte kommer överens med någon, så gör man slut. Man mördar inte, säger hon och fortsätter:

– Jag får gåshud av att tänka på att det hände här i min lilla by. Det är hemskt och jag hoppas att polisen tagit den skyldige, säger hon. 

"Stoppade mig och ställde frågor"

Pensionären Juan Sanchez blev även han vittne till polisens avspärrningar vid fyndplatsen.

– De hade spärrat av vägen här intill floden och de stoppade mig och ställde några frågor. Men jag har inte lagt märke till något ovanligt, så jag hade inte mycket att tillföra, säger han och kommenterar det misstänkta styckmordet:

– Tyvärr är jag inte förvånad att något sådant här kan hända. Det finnas alldeles för mycket våld i den här världen och varken vi eller Sverige är förskonade.

En lantbrukare som inte vill medverka med namn fick information om det misstänkta mordet via sin son. Han berättar att det var en granne som larmade polisen på lördagen. Även den personen ska ha känt en obehaglig lukt.

– Det var en person som kände en omisskännlig lukt och larmade polisen, säger han.

Den misstänkte svensken ska ställas inför spansk domstol någon gång innan lunch på onsdagen. Enligt den spanska polisen är det osäkert om förhandlingen kommer att vara öppen eller hållas bakom stängda dörrar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.