Misstänkte spionens mejl: ”Chockartat”

Hör ljudupptagningen från tingsrätten.
41-åringen misstänks för grovt spioneri mot Sverige.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

41-åringen misstänkts för grovt spioneri mot Sverige.

Under sin tid vid en svensk myndighet kartlade 41-åringen regeringens säkerhetstjänst – vilket framgår av mejl han skickat till sin privata adress, rapporterar Aftonbladet.

Två bröder misstänks för spioneri mot Sverige.

Den ena, en 41-årig man, har bakgrund hos bland annat Säkerhetspolisen och Försvarsmakten – men också vid en annan svensk myndighet, där han som chef ansvarat för myndighetens säkerhetsfrågor. Enligt misstankarna har han spionerat på Sverige under tio års tid.

Nu framgår att mannen under sin tid vid myndigheten begärde ut sekretessbelagd information om säkerhetsbolaget Vesper Group, som bland annat anlitas av regeringen och andra säkerhetskänsliga myndigheter i Sverige, rapporterar Aftonbladet.

Kartlade regeringens säkerhetstjänst

Bland informationen som 41-åringen tillskansat sig återfinns uppgifter om Vesper Groups tillvägagångssätt vid bakgrundskontroller av personer som ska anställas i säkerhetsklassad tjänst, exempelvis vilka kontroller som görs. Men också uppgifter om dess ”IT-miljö och kryptering”, såväl som sekretessbelagda uppgifter om det interna säkerhetsarbetet på den egna myndigheten.

Uppgifterna har 41-åringen sedan skickat till sin privata mejl, vilket Aftonbladet kan rapportera om efter att ha tagit del av mejlen. Under samma period har mannen, till sin privata mejladress, också skickat manualer om hur man undgår att upptäckas av utländska säkerhetstjänster samt flera analyser om den ryska underrättelsetjänsten metoder i Europa.

Den berörda myndigheten anser att 41-åringen brutit mot deras säkerhetsföreskrifter.

– Men vi vet ju alla att han misstänks för spioneri under den här tidsperioden enligt åklagarna. Det har varit väldigt chockartat för oss alla, säger chefen på myndigheten till Aftonbladet.

Andra nyheter:

Här utbyter dömde spionen lappar med underrättelseagent på krogen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.