Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkte skolmördaren på Malmö latin kan ha psykisk störning

Den 18-årige eleven har erkänt att han mördat två lärare.
Dådet skedde i slutet på mars på Malmö Latinskola.
Foto: JENS CHRISTIAN
18-åringen rekommenderas nu genomgå en större undersökning för att avgöra om han kan dömas till fängelse vid en fällande dom.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 18-årige elev som har erkänt att han mördat två lärare i Malmö kan ha en allvarlig psykisk störning.

Det visar en mindre rättspsykiatrisk undersökning 18-åringen nyligen genomgått.

18-åringen rekommenderas nu genomgå en större undersökning för att avgöra om han kan dömas till fängelse vid en fällande dom.

Den 18-årige eleven på Malmö Latinskola har erkänt att han dödade två lärare på sin skola. Han sitter nu häktad, misstänkt för två fall av mord. 

18-åringen genomgick nyligen en mindre rättspsykiatrisk undersökning i Göteborg. Undersökningen, som nu lämnats in till Malmö tingsrätt, visar att en allvarlig psykisk störning kan misstänkas både vid tidpunkten för gärningen den 21 mars och vid tiden för undersökningen.

Ytterligare undersökning

Rättsmedicinalverket, som genomfört undersökningen, rekommenderar även att 18-åringen ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning för att avgöra om han ska dömas till fängelse eller vård vid en fällande dom.

Kvällsposten/Expressen har varit i kontakt med 18-åringens advokat Anders Elison som bekräftar resultatet av undersökningen, men inte vidare vill kommentera resultatet.

Det var den 21 mars som den 18-årige eleven hade beväpnat sig med flera tillhyggen. Efter skoldagens slut, strax efter klockan 17, gick han till attack mot två kvinnliga lärare i 50-årsåldern på Malmö Latinskola. Båda lärarna dog av sina skador. 18-åringen larmade själv polisen och berättade vad han gjort. Gripandet kunde ske odramatiskt. 

Valdes ut på måfå

I förhör han 18-åringen berättat att han mått psykiskt dåligt en tid före dådet, och att han bestämt sig för att slå till mot en vuxen på skolan. 

Attacken var inte riktat mot skolan eller specifikt de två lärarna – att det var just de två som utsattes var en slump, enligt vad 18-åringens advokat tidigare berättat. 

18-åringens advokat har även berättat att något inträffat i 18-åringens liv strax innan attacken på skolan – något som fick 18-åringen att passera en gräns och bestämma sig för att genomföra dådet. 

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.