Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkte skjutne rånaren har avlidit

Den misstänkte rånare som skottskadades vid rånet i Södertälje har avlidit.

"Polismyndigheten i Stockholms län beklagar bortgången, och har djup respekt för de anhörigas sorg", skriver polisen på sin sajt.

Den 26-årige man som har vårdats på Karolinska universitetssjukhuset sedan han träffades i huvudet av ett skott vid rånet av en guldsmedsbutik i Södertälje har avlidit.

– Han avled klockan 08.55 imorse. Hans anhöriga är underrättade. Jag vet inte om de befann sig på sjukhuset, men vi har haft kontaktpersoner där som har hållit dem uppdaterade. Jag tror att de redan hade fått information om att det inte var så långt kvar för honom, säger Lars Byström, presstalesman vid polisen i Stockholm.

Vad händer nu?

– Vi har två parallella utredningar som fortgår. Den ena är för rånet i Södertälje. Den andra sker på riksenheten för polismål.

Advokaten ska träffa familjen

Under gårdagen häktades 26-åringen i sin frånvaro i Södertälje tingsrätt. Hans advokat Serpil Güngör meddelade bara minuter efter att häktningsförhandlingarna avslutats att hon var säker på att hon skulle överklaga häktningsbeslutet. När Expressen når henne har nyss nåtts av beskedet att hennes klient har avlidit.

– Jag är just nu på väg till sjukhuset för att träffa min klients familj. Just nu kan jag inte kommentera hur rättsprocessen kommer att se ut till följd av det som hänt, säger hon.

Att 26-åringen avlidit gör att utredningen om polisens agerande ändras från vållande till kroppsskada till vållande till annans död.

– Men själva ansvarsfrågan ändras inte. Bedömningen ska göras utifrån hur polismännen uppfattade situationen, säger åklagaren Kay Engfeldt till TT.

Skott i butiken

I går framkom att det automatvapen som 26-åringen höll i var en replika. Däremot är det inte utrett om de andra rånarna hade skarpa vapen.

– Uppgifterna går isär, men det finns uppgifter om att det ska ha avlossats skott inne i butiken och det finns även vissa spår som tyder på det, säger Engfeldt till TT.

"Rätt att använda våld"

Att 26-åringens vapen var en kopia påverkar inte Engfeldts bedömning av vad polisen gjorde.

– En polisman har rätt att använda våld även när han möts av hot om våld, säger han till TT.

Sexton dödsskjutna av polis sedan 1995

Januari 2013, Södertälje: En 26-årig man skjuts i huvudet av polisen efter att ha rånat en guldsmedsaffär den 4 januari. Han avlider på sjukhus den 9 januari.

Februari 2011, Eskilstuna: En 26-årig man, som vid samma tillfälle misstänktes för att ha dödat sin mamma, hotade poliserna med kniv och skjuts ihjäl.

Januari 2009, Trelleborg: 57-årig man skjuts ihjäl efter att ha attackerat polisen med kniv.

Juni 2006, Falkenberg: 45-årig man skjuts efter att ha attackerat polis med kniv.

Mars 2005, Lindesberg: En psykiskt labil 22-årig man skjuts till döds.

Januari 2004, Katrineholm: En 40-årig man skjuts efter att ha hotat med yxa.

Juli 2003, Bräkne-Hoby: En värdetransportrånare skjuts till döds.

Maj 2002, Eskilstuna: En 20-årig man skjuts sedan han försökt smita från polisen.

Mars 2001, Jönköping: En 27-årig flykting skjuts till döds i ett trapphus.

Mars 2000, Vikbolandet i Östergötland: En 31-åring skjuts i ryggen när han försöker springa ifrån polisen. Polismannen dömdes till fängelse i 1,5 år.

Maj 2000, Kalmar: En misstänkt 19-årig biltjuv skjuts till döds.

Oktober 1999, Kyrkhult: En piketstyrka skjuter en 46-årig man.

Augusti 1999, Järna: Polisen skjuter ihjäl en av två postrånare.

Februari 1999, Falun: En man i 50-årsåldern skjuts till döds.

Juli 1998, Trollhättan: En man dödas i samband med ett inbrottsförsök.

Mars 1995, Möja: Polisen skjuter en 48-årig man.

(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.