Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte Rakhmat Akilov fick sparken

Rakhmat Akilov fick sparken från sitt jobb.
Rakhmat Akilov är sedan lördagen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott efter attentatet på Drottning­gatan i Stockholm.
Terrorattacken i Stockholm i fredags krävde minst fyra liv.Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Misstänkte Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov, 39, kom till Sverige för att jobba - men fick sparken för att han inte kunde hålla sig vaken på jobbet.

En tidigare kollega träffade honom för en månad sedan och frågade då om han hade hittat något nytt jobb:

– Nej jag bara röker och sover, svarade Akilov då.

Rakhmat Akilov, 39, sökte uppehållstillstånd i Sverige 2014. Kvinnan vars adress han använde för att folkbokföra sig har tidigare berättat att han jobbade i byggbranschen för att försörja barn och hustru utomlands.

Under 2016 arbetade han på ett saneringsföretag i just byggbranschen. Via anställning på underentreprenören skickades Akilov till olika byggen där han sanerade asbest.

Men den misstänkte terroristens yrkeskarriär i Sverige hade en dyster utveckling.

Det senast kända jobbet lämnade han för några månader sedan.

– Jag funderade nyss på hur det kom sig att han slutade men jag tror att han bara avvek själv mer eller mindre, berättar den dåvarande arbetsgivaren.

Somnade på jobbet - under asbestsanering

En tidigare kollega som arbetade med Akilov på företaget målar upp en helt annan historia.

– Jag kan säga att han fick sparken. Han fick sparken från ett stort projekt eftersom han somnade på jobbet, säger kollegan och fortsätter:

– När de märkte att han inte var vaken så blev cheferna oroliga eftersom de trodde att det hade hänt honom något. Vi jobbar med asbest och det är ingen miljö man vill somna i.

Rakhmat Akilov är sedan lördagen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott efter attentatet på Drottning­gatan i Stockholm.

En annan företagare i samma bransch berättar att Akilov sökte jobb på hans firma efter att tidigare ha utfört för dem via underleverantör. Akilov fick komma in på anställningsintervju och på knackig svenska berättade han om sin specialitet: att spränga. För att ge tyngt åt påståendet hade han med sig ett intyg.

Rakhmat Akilov: "Jag bara röker och sover"

Någon anställning var aldrig aktuell eftersom Akilov hade gjort ett svagt intryck under sin tid som inlejd, enligt företagaren.

Den tidigare kollegan träffade Akilov vid ett tillfälle efter att de hade slutat jobba tillsammans. Det skedde för ungefär en månad sedan.

– Vad gör du på dagarna, jobbar du? frågade han

– Nej jag bara röker och sover, svarade Akilov då.

En månad senare misstänks Rakhmat Akilov ha kapat en lastbil på Adolf Fredriks kyrkogata och i hög hastighet använt den som ett vapen mot fotgängare i en terrorattack på Drottninggatan. Fyra människor dog i attacken och 15 skadades.

 

LÄS MER: Ytterligare en anhållen