Misstänkte Rakhmat Akilov begärs häktad

Pådraget vid tingsrätten är stort.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rakhmat Akilov begärs häktad.

Under tisdagsförmiddagen hålls häktningsförhandling mot misstänkte terrormördaren Rakhmat Akilov, 39.

De formella misstankarna som riktas mot honom är terroristbrott genom mord, på sannolika skäl.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas i säkerhetssalen – och enligt tidningen Aftonbladet finkammas nu lokalerna med polisens bombhundar.

Klockan tio på tisdagsförmiddagen är det dags för häktningsförhandling mot Rakhmat Akilov i Stockholms tingsrätt. Enligt tidningen Aftonbladet är säkerheten hög och tingsrättens lokaler finkammas med polisens speciella bombhundar samtidigt som vägen utanför spärras av.

Det finns även ett beslut om att förhandlingen ska genomföras under speciell säkerhetskontroll.

Och innan förhandlingen startar är det planerat att chefsåklagare Hans Ihrman ska hålla en presskonferens.

Rakhmat Akilov, 39, greps på fredagskvällen i Märsta. Några timmar senare, klockan 01.15 under natten mot lördag, anhölls han som misstänkt på sannolika skäl för att ha utfört ett terrordåd i Stockholm som krävde fyra liv och skadade ytterligare 15 personer.

Nu begärs han häktad. Den formella misstanken rör terroristbrott genom mord.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas i Stockholms tingsrätts säkerhetssal klockan 10 på tisdagen.

– Det kommer vara ett omfattande säkerhetspådrag, att jämföra med när grov organiserad brottslighet ställs inför rätta, säger Thomas Östman, säkerhetschef vid Stockholms tingsrätt till Sveriges radio.

Rätten finkammas inför förhandlingen.

Sökte uppehållstillstånd med annat namn

Under måndagen meddelade Akilovs försvarare, kändisadvokaten Johan Eriksson, att polisen ännu bara hade hållit ett förhör med hans klient. Senare under dagen skickade Akilov in en begäran om att få sparka kändisadvokaten, men begäran avslogs av tingsrätten.

Polisen har tidigare uppgett att terrormisstänkte Rakhmat Akilov har sökt uppehållstillstånd i Sverige men nekats. Sedan en tid tillbaka har han varit efterlyst för att verkställa avvisningen.


Under den juridiska processen uppgav Akilov att hans namn var Rahmatjon Kurbonov, som DN var först att berätta om. I sin ansökan om uppehållstillstånd uppgav han att han var etnisk tadzjik och att uzbekiska myndigheter hade gripit honom under en demonstration och sedan utsatt honom för tortyr.

Akilov har begärts häktad för terroristbrott genom mord.

Akilov ansågs inte trovärdig

Ansökan avslogs eftersom hans påståenden om tortyr och övergrepp inte ansågs trovärdiga. I ansökan fanns flera uppgifters om av Migrationsverket uppfattades som osannolika.

Ytterligare en misstänkt gärningsman sitter anhållen. Misstankarna mot personen rör samma rubricering, terroristbrott genom mord, men är på den lägre misstankegraden. Åklagaren har fram till lunchtid på onsdag att lämna in en häktningsframställan avseende den andre misstänkte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.