Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte moskéskyttens pappa: ”En sådan hjärntvätt”

Åklagaren: "Erkänner de faktiska omständigheterna".
Terror- och mordmisstänkte Philip Manshaus tillsammans med advokaten Unni Fries i rätten i Oslo.Foto: CORNELIUS POPPEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisen på plats utanför den drabbade moskén.Foto: TERJE PEDERSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
På onsdagen hölls en manifestation mot muslimhat och terror på Eidsvolls plass i Oslo.Foto: ØRN E. BORGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Philip Manshaus, 21, misstänks för moskéattacken i Norge – och för att ha mördat sin egen styvsyster.

Nu har hans pappa uttalat sig:

– Jag förstår inte vem som står bakom en sådan hjärntvätt av unga människor, säger han enligt Dagbladet.

Den misstänkte moskéskytten i Bærum utanför Oslo vägrade tidigare samarbeta med polis. Men i veckan ändrade han sig, och på fredagen erkände Philip Manshaus – i ett över fyra timmar långt förhör – de faktiska omständigheterna kring dådet.

Nu talar också hans pappa, skriver Dagbladet.

Terrormisstänkte Manshaus pappa: ”Tragiskt”

Enligt den norska tidningen har den terrormisstänkte unge mannens pappa gått ut med ett uttalande. Där säger han:

– Detta är djupt tragiskt och obegripligt. Jag förstår inte vem som står bakom en sådan hjärntvätt av unga människor och får dem att utföra så här fruktansvärda handlingar.

Det var i lördags som en gärningsman gick till attack mot Al Noor-moskén i Bærum. En person skadades lindrigt i samband med att den misstänkte, Philip Manshaus, kunde övermannas av besökare. Polisen grep honom och gjorde en husrannsakan i hans hem – där man hittade den 17-åriga styvsystern Johanne död.

Har erkänt moskéattack i Bærum för polis

21-åringen misstänks nu för både mord och försök till terrorbrott. Enligt Dagbladet har han erkänt att han stod bakom båda handlingarna. Han ska också ha förklarat sitt motiv i detalj för polisen – men erkänner inte straffskuld.

Polisen har tidigare sagt att Manshaus har ”högerextrema åsikter” och att han hyllat Vidkun Quisling, Norges regeringschef under nazistockupationen. Bara ett par timmar innan polisen fick larm om skottlossningen i moskén hade en person – i den misstänkte skyttens namn – också postat ett inlägg där han hyllade terrordådet mot två moskéer i Nya Zeeland.

Tre nyheter att ha koll på i dag.