Misstänkte mördarens liv: Bodde i skogen, våld mot familjen och tvångsvård

Polisen genomförde en stor insats efter dubbelmordet i Mälarhöjden.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Premium: En man i 40-årsåldern misstänks för dubbelmordet i Mälarhöjden i Stockholm där en mamma och hennes son höggs ihjäl.

Mannen – som gjorde lumpen som plutonbefäl i marinen – har dömts för våldsbrott, tvångsvårdats och levt i skogen.

Enligt handlingar från förvaltningsrätten har han tidigare knivhuggit en närstående i halsen. 

För tre år sedan dömdes han till rättspsykiatrisk vård – men i höstas valde hans läkare att inte ansöka hos förvaltningsrätten om fortsatt vård.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Mannen som misstänks för dubbelmordet i Mälarhöjden var släkt med den kvinna i 40-årsåldern och sexårige pojke som dödades.

Han har i långa perioder vårdats enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård och dömts för våldsbrott.

I flera domar från förvaltningsrätten framkommer en bild av att den misstänkta gärningsmannen själv inte anser sig lida av psykisk sjukdom.

”NN har tidigare, vid frivillig vård, valt att avsluta sin medicinering med återinsjuknande i sin psykiatriska sjukdom som följd”, anförde chefsöverläkaren inför den senaste domen som föll i juni förra året.

Den misstänkte dubbelmördaren.
Foto: Polisen

Högg närstående i halsen

I en tidigare utredning från förvaltningsrätten, där mannen dömdes till sluten psykiatrisk tvångsvård, uppgav chefsöverläkaren att mannen i början av 2010-talet reste till Frankrike för att ”vaska guld”. 

Under resan ska mannen ha utvecklat ett psykotiskt tillstånd, känt sig förföljd av främlingslegionen och tappat plånbok och pengar, enligt chefsöverläkaren som vidare uppger att när en närstående reste till Frankrike för att hjälpa mannen höggs personen i halsen med kniv och behövde sys.

Mannen vårdades under flera månader på psykiatrisk klinik i Frankrike och flyttades därefter till Sverige, skriver förvaltningsrätten.

Blommor och gravljus har placerats ut efter dubbelmordet.
Foto: OLLE SPORRONG

Svingade kandelaber mot polis

Mannen gjorde i början av 00-talet lumpen som säkerhetsjaktpatrullchef i marinen. Han genomförde värnplikten med betyg som i dag hade räckt för att söka till officersprogrammet.

Enligt en närstående är mannen alltsedan dess ”i bra form fysiskt”.

Efter muck flyttade han utomlands – och uppgifter pekar på att det var där hans psykiska sjukdom debuterade. När han kom hem var han psykotisk, enligt den anhörige.

Under en längre period senare i livet ska mannen ha levt i skogen, enligt vad närstående berättat för polis. I polisdokument står att mannen bodde i skogen ett till två år.

År 2019 dömdes mannen för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd efter att ha svingat en ljuskandelaber i järn mot en polis.

I polisdokument från händelsen framgår att mannen sa till poliserna att han är ”före detta elitsoldat” och ”vet hur man brukar våld”.

Händelsen utspelade sig hemma hos en nära anhörig som slog larm på grund av att denna upplevde mannen som hotfull. När polisen anlände grep han smidesljusstaken – och när han skulle omhändertas utdelade han ett slag som träffade den sköld som en av poliserna bar.

Polisens tekniker arbetar på platsen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Psykvården förlängdes inte

Bara en vecka innan detta inträffade ska närstående ha kontaktat psykiatrin för att be om hjälp då de upplevde att mannen blivit sämre – men fått till svar att de inte kunde göra något eftersom det inte hänt något. 

Flera personer har ansökt om att kontaktförbud ska utfärdas för mannen. Han har också dömts för misshandel och två fall av ofredande.

Efter händelsen med smidesljusstaken dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård, utan särskild utskrivningsprövning. Det innebär att läkare vid den rättspsykiatriska kliniken kan skriva ut patienten, utan domstolsbeslut. Om läkaren bedömer att vården bör fortsätta måste dock läkaren ansöka om det i förvaltningsrätten. Domstolen kan medge att vården fortsätter högst sex månader åt gången. 

Den senaste domen i förvaltningsrätten om att vården skulle fortsätta i högst sex månader är daterad den 11 juni 2021. Men när den perioden var till ända, i december 2021, ansökte inte chefsöverläkaren om en ny förlängning.

Expressen har sökt men inte nått företrädare för rättspsykiatrin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Så gick gripandet till: ”Sticker ut jättemycket det här”

Kriminalreporter Kim Malmgren om dubbelmordet i Mälarhöjden
Händelsen inträffade i en villa i Mälarhöjden söder om Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

”Plötsligt var Anders och den andra kvinnan borta”

Premium: ”Lotta”, 48 berättar om en fruktansvärd midsommarfest

Sarah Sjöström köpte villa på Lidingö för 22,5 miljoner kronor

Premium: Sjöströms pengaregn och framtidsplaner • ”Sveriges främsta genom tiderna”

SÖK I LISTAN: Bästa och sämsta äldreboendet i din kommun

Premium: SÖK BLAND 2 700 BOENDEN: • Allt fler äldre är missnöjda