I samband med häktningsförhandlingen visade en av de misstänkta Hallonbergen-mördarna – en 21-årig man – sin avsky. Han gjorde obscena gester i rättssalen och kallade åklagaren för ett "monster". Foto: Sven LindwallI samband med häktningsförhandlingen visade en av de misstänkta Hallonbergen-mördarna – en 21-årig man – sin avsky. Han gjorde obscena gester i rättssalen och kallade åklagaren för ett "monster". Foto: Sven Lindwall
I samband med häktningsförhandlingen visade en av de misstänkta Hallonbergen-mördarna – en 21-årig man – sin avsky. Han gjorde obscena gester i rättssalen och kallade åklagaren för ett "monster". Foto: Sven Lindwall
En 20-årig man häktas både för dubbelmordet i Hallonbergen och för medhjälp till mordet i Sundbyberg. Foto: Sven LindwallEn 20-årig man häktas både för dubbelmordet i Hallonbergen och för medhjälp till mordet i Sundbyberg. Foto: Sven Lindwall

En 20-årig man häktas både för dubbelmordet i Hallonbergen och för medhjälp till mordet i Sundbyberg.

 Foto: Sven Lindwall
Tre personer är på sannolika skäl misstänkta för dubbelmordet. Foto: Janne ÅkessonTre personer är på sannolika skäl misstänkta för dubbelmordet. Foto: Janne Åkesson
Tre personer är på sannolika skäl misstänkta för dubbelmordet. Foto: Janne Åkesson
Foto: Janne Åkesson/SwepixFoto: Janne Åkesson/Swepix
 Foto: Janne Åkesson/Swepix

Misstänkte mördarens
gest i rätten: "Monster"

Publicerad

Här manifesterar den misstänkte dubbelmördaren sin avsky i rättssalen.

Med ett stort leende på läpparna pekar 21-åringen finger mot kameran och kallar senare åklagaren för "monster."

Han misstänks ha huggit ihjäl ett par i Hallonbergen för att tysta dem – och häktas nu för inblandning i ett till mord.

Hans vänner var på plats i rätten på fredagen. De frågade efter vittnen.

När mördarna tog sig in i parets hem i mars hade mannen av någon anledning blivit misstänksam och ringt polis, enligt Expressens uppgifter. Kvinnan höggs ned och lämnades blödande medan mannen flydde. Hon larmade då också SOS.

Gärningsmännen kom ikapp och högg ihjäl även mannen, framför ögonen på två poliser som hunnit fram. Poliserna öppnade eld men lyckades inte rädda mannens liv.

Åtminstone en av de två som höggs ihjäl i Hallonbergen i mars hade enligt Expressens uppgifter hörts som vittne i en annan mordutredning – det var motivet bakom mördarnas attack.

Tre personer är på sannolika skäl misstänkta för dubbelmordet. Och nu blir kopplingen till en dödsskjutning i Sundbyberg den 22 januari allt tydligare. På fredagen häktades två av de misstänkta Hallonbergen-mördarna också på sannolika skäl misstänkta för medhjälp till mordet den 22 januari.

Åklagaren: "Såg att han gjorde gester"

Enligt Aftonbladet är de misstänkta Hallonbergen- och Sundbyberg-männen goda vänner.

I samband med häktningsförhandlingen visade en av de misstänkta Hallonbergen-mördarna – en 21-årig man – sin avsky. Han gjorde obscena gester mot kameran och kallade senare åklagaren för ett "monster", innan han skrattandes fördes ut ur rättssalen.

– Om han kallade mig något uppfattade jag inte det, men jag såg att han gjorde gester, säger kammaråklagare Olof Calmvik.

"Om han kallade mig något uppfattade jag inte det, men jag såg att han gjorde gester", säger Olof Calmvik, kammaråklagare.Foto: Sven Lindwall

21-åringens advokat Johan Rainer vill inte lämna någon kommentar utan hänvisar till yppandeförbud.

Tingsrätten har begärt att 21-åringen genomgår en paragraf 7-utredning, en mindre sinnesundersökning.

På plats i Solna tingsrätt fanns också flera av 21-åringens vänner. De frågade, enligt Expressens utsända, en polisutredare: "Är du vittne?"

Skottskadad man avled på sjukhuset

Paret i Hallonbergen kan alltså ha mist livet eftersom en av dem hörts som vittne i en annan mordutredning. Mycket pekar på att det rör just dödsskjutningen i Sundbyberg den 22 januari.

En man i 25-årsåldern kom då in på Karolinska sjukhuset efter ha blivit prejad och beskjuten när han färdades i en bil i Sundbyberg.

Både den utredningen och utredningen kring dubbelmordet i Hallonbergen drivs av Olof Calmvik. Han vill inte kommentera kopplingen mellan fallen mer än att två personer nu är häktade för Hallonbergen-morden och för inblandning i Sundbyberg-mordet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag