Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkte mördarens
gest i rätten: "Monster"

I samband med häktningsförhandlingen visade en av de misstänkta Hallonbergen-mördarna – en 21-årig man – sin avsky. Han gjorde obscena gester i rättssalen och kallade åklagaren för ett "monster". Foto: Sven Lindwall

En 20-årig man häktas både för dubbelmordet i Hallonbergen och för medhjälp till mordet i Sundbyberg.

Foto: Sven Lindwall
Tre personer är på sannolika skäl misstänkta för dubbelmordet. Foto: Janne Åkesson
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Här manifesterar den misstänkte dubbelmördaren sin avsky i rättssalen.

Med ett stort leende på läpparna pekar 21-åringen finger mot kameran och kallar senare åklagaren för "monster."

Han misstänks ha huggit ihjäl ett par i Hallonbergen för att tysta dem – och häktas nu för inblandning i ett till mord.

Hans vänner var på plats i rätten på fredagen. De frågade efter vittnen.

Sambandet mellan dåden

ambandet mellan dåden

De som sitter häktade för Hallonbergen är enligt Aftonbladet goda vänner med de som sitter häktade för Sundbyberg-skjutningen. Mycket pekar nu på att Hallonbergen-paret mördades för att en av dem hörts som vittne i Sundbyberg-utredningen.

SUNDBYBERGMORDET 22 JANUARI

En man i 25-årsåldern prejades och besköts när han färdades i bil i Sundbyberg. Han kom själv in på Karolinska men avled av sina skador. Fyra personer är häktade för medhjälp till mord i det fallet.

• Man, 20 år

Häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord. 20-åringen förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret men det rör uteslutande småbrott.

• Man, 19 år

Tidigare ostraffad.

• Man, 18 år

Tidigare ostraffad.

• Fotbollsspelaren

En fotbollsspelare med meriter från allsvenskan och landslagsspel häktades i förra veckan, som fjärde person, misstänkt för medhjälp till mordet i Sundbyberg.

DUBBELMORDET I HALLONBERGEN 8 MARS

En man och en kvinna höggs ihjäl. Enligt Expressens uppgifter hade en av de mördade hörts som vittnen i en tidigare mordutredning. Tre män är häktade på sannolika skäl misstänkta för morden.

• Man, 21 år

Häktad på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet i Hallonbergen – och nu också för medhjälp till mordet i Sundbyberg. Är tidigare ostraffad förutom två fall av penningböter för trafikförseelser.

• Man, 20 år

Också häktad både för dubbelmordet i Hallonbergen och för medhjälp till mordet i Sundbyberg. Är liksom 21-åringen närmast ostraffad sedan tidigare. 20-åringen fick förra året böta 1 500 kronor för att ha åkt bil utan bälte.

• Man, 16 år

Den yngste misstänkte Hallonbergen-mördaren är också den enda som inte misstänks för inblandning i Sundbyberg-mordet. 16-åringen sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för två mord.

När mördarna tog sig in i parets hem i mars hade mannen av någon anledning blivit misstänksam och ringt polis, enligt Expressens uppgifter. Kvinnan höggs ned och lämnades blödande medan mannen flydde. Hon larmade då också SOS.

Gärningsmännen kom ikapp och högg ihjäl även mannen, framför ögonen på två poliser som hunnit fram. Poliserna öppnade eld men lyckades inte rädda mannens liv.

Åtminstone en av de två som höggs ihjäl i Hallonbergen i mars hade enligt Expressens uppgifter hörts som vittne i en annan mordutredning – det var motivet bakom mördarnas attack.

Tre personer är på sannolika skäl misstänkta för dubbelmordet. Och nu blir kopplingen till en dödsskjutning i Sundbyberg den 22 januari allt tydligare. På fredagen häktades två av de misstänkta Hallonbergen-mördarna också på sannolika skäl misstänkta för medhjälp till mordet den 22 januari.

Åklagaren: "Såg att han gjorde gester"

Enligt Aftonbladet är de misstänkta Hallonbergen- och Sundbyberg-männen goda vänner.

I samband med häktningsförhandlingen visade en av de misstänkta Hallonbergen-mördarna – en 21-årig man – sin avsky. Han gjorde obscena gester mot kameran och kallade senare åklagaren för ett "monster", innan han skrattandes fördes ut ur rättssalen.

– Om han kallade mig något uppfattade jag inte det, men jag såg att han gjorde gester, säger kammaråklagare Olof Calmvik.

"Om han kallade mig något uppfattade jag inte det, men jag såg att han gjorde gester", säger Olof Calmvik, kammaråklagare. Foto: Sven Lindwall

21-åringens advokat Johan Rainer vill inte lämna någon kommentar utan hänvisar till yppandeförbud.

Tingsrätten har begärt att 21-åringen genomgår en paragraf 7-utredning, en mindre sinnesundersökning.

På plats i Solna tingsrätt fanns också flera av 21-åringens vänner. De frågade, enligt Expressens utsända, en polisutredare: "Är du vittne?"

Skottskadad man avled på sjukhuset

Paret i Hallonbergen kan alltså ha mist livet eftersom en av dem hörts som vittne i en annan mordutredning. Mycket pekar på att det rör just dödsskjutningen i Sundbyberg den 22 januari.

En man i 25-årsåldern kom då in på Karolinska sjukhuset efter ha blivit prejad och beskjuten när han färdades i en bil i Sundbyberg.

Både den utredningen och utredningen kring dubbelmordet i Hallonbergen drivs av Olof Calmvik. Han vill inte kommentera kopplingen mellan fallen mer än att två personer nu är häktade för Hallonbergen-morden och för inblandning i Sundbyberg-mordet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!