Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkte mördaren har släppts på fri fot

Madelene. Foto: Privat
Bevisningen för misstankarna om brott mot griftefriden beskrivs nu som mycket starkare än mordmisstankarna. Foto: Elias Giertz

Den 33-årige man som häktades misstänkt för mordet på Madelene, 29, har släppts på fri fot.

Nu befarar Madelenes familj att mannen kommer att gå fri från mord och enbart dömas för att ha gjutit in hennes kropp i 600 kilo betong.

– Det känns för jävligt. Vi kan inte ta in det, säger en nära anhörig till Madelene.

Bevisningen för misstankarna om brott mot griftefriden beskrivs nu som mycket starkare än mordmisstankarna, kan Expressen berätta.

I fredags tog den 33-åring som suttit häktad, misstänkt för mordet på 29-åriga Madelene, stegen ut i frihet. Hans häktning hävdes på fredagen av kammaråklagare Ewa Tvengström.

– Det fanns inte skäl för häktning längre, säger hon.

Att en person som är misstänkt för mord släpps från häktet är mycket ovanligt, men åklagaren vill inte förklara bakgrunden till sitt beslut.

– Det beror väl på till exempel misstankegraden.

Finns det en lägre misstankegrad nu än tidigare?

– Det sa jag inte, jag sa att det kan vara ett av flera skäl. Häktningen är hävd för att det inte längre finns skäl att hålla honom häktad.

Misstänks ha gjutit in kroppen

Enligt åklagare Ewa Tvengström är mannen fortfarande misstänkt för att ha mördat Madelene och brott mot griftefriden. Enligt uppgifter till Expressen är den senare brottsmisstanken riktad mot honom för att han misstänks ha gjutit in Madelenes kropp i betong efter hennes död.

– Det finns ingen brottsmisstanke som är avskriven.

Ingenting avskrivet?

– Ännu, nej.

Expressens uppgifter gör dock gällande att mordmisstankarna mot mannen är svaga och att utredarna inte lyckats fastslå om – eller i så fall hur – Madelene mördats. Utredarna anser sig däremot ha bevisning som styrker att 33-åringen gjutit in Madelenes kropp i 600 kilo betong efter hennes död.

– Han förnekar alla brottsmisstankar, säger Sven Severin, 33-åringens advokat.

Vad säger du om att din klient har släppts?

– Vi har varit övertygade om att han skulle släppas, det var inte frågan om – utan när. Jag har hela tiden hävdat att det inte föreligger sannolika skäl för mord och åklagaren har gjort en samlad bedömning som landar i samma sak.

För Madelenes familj kommer frigivandet som ett bakslag. De befarar nu att 33-åringen kommer att gå fri från mord – vilket väcker stark ilska hos de anhöriga.

– Det känns för jävligt. Vi kan inte ta in det. Det är helt sjukt, det är helt sjukt, säger en nära anhörig.

Var försvunnen i tre månader

Madelene, 29, hittades ingjuten i ett betongblock i ett naturområde i Upplands Väsby efter att ha varit försvunnen i tre månader. Utredarna tror att själva gjutningsarbetet med betongen har gjorts på plats i skogen där kroppen hittades, har Expressen kunnat berätta.

Efter en tids utredningsarbete häktades två personer misstänkta för mordet. Dels den 33-åring som nu släppts och hans 30-åriga flickvän, som släpptes från häktet i slutet av mars.