Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte mannen ångrar dubbelmordet i Marocko

Norskan Maren Ueland.
Danskan Louisa Vesterager Jespersen.

Den mordmisstänkte marockanen Abdesamad Eljoud berättade under torsdagens förhör att han ångrar att han mördade norskan Maren Ueland och danskan Louisa Vesterager Jespersen.

– När jag arresterades visade polisen mig den andra sidan av IS. Om jag ska vara ärlig är jag fortsatt förvirrad. Jag vet inte om jag fortfarande är anhängare av IS. Allt jag vet är att jag ångrar att jag dödade de två turisterna, säger Eljoud enligt VG.

De tre marockanska männen hade inte råd att resa till Syrien för att strida för IS.

I stället bestämde de sig för att utföra terrordåd i sitt hemland. 

Offren blev två unga skandinaviska kvinnor på vandringssemester i Marocko – Maren Ueland  från Norge och Louisa Vesterager Jespersen från Danmark.

För två veckor sedan ställdes de tre männen inför rätta i Salé, en förstad till Marockos huvudstad Rabat, tillsammans med ytterligare 21 medåtalade. För själva morden anklagades  Abdessamad Ejjoud, Younes Ouzyad och Rachid Afati.

Det var den 17 december förra året som de döda kropparna av den 24-åriga  Vesterager Jespersen och 28-årige Ueland hittades. Kvinnorna mördades i Atlasbergen i Marocko. De hade utsatts för ett knivvåld som varit besinningslöst.

Redan efter några dagar hade den marockansk polis gripit flera misstänkta, däribland Eljoud, Ouzyad och Afati. Plus en fjärde kumpan som deltog i planläggningen av dådet.

Under torsdagen uttalade sig Eljoud under rättegången, enligt norska VG:

– När jag arresterades visade polisen mig den andra sidan av IS. Om jag ska vara ärlig är jag fortsatt förvirrad. Jag vet inte om jag fortfarande är anhängare av IS. Allt jag vet är att jag ångrar att jag dödade de två turisterna.

De mördade skandinaverna hedrades i Köpenhamn i december förra året.Foto: THOMAS SJOERUP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Filmade morden med mobilkamera

Morden filmades med mobilkamera och videoklipp på sociala medier. I ett annat filmklipp svär männen trohet till IS.

En dansk kvinna har dömts för att ha spridit mordvideon. Ytterligare fjorton personer riskerar att dömas för att ha spridit bilder som rör ”en annan persons privata angelägenheter.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.