Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagaren: Psykisk ohälsa motivet bakom knivattacken

Kämpade för ungas psykiska hälsa
Foto: LISA MATTISSON
Foto: LISA MATTISSON
Foto: Lisa Mattisson
Mannen greps efter att en kvinna knivhuggits i centrala Visby.
Foto: Lisa Mattisson
Mannen, som är i 30-årsåldern, har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.
Foto: Lisa Mattisson
Foto: MARKO SAAVALA/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Den 32-årige man som misstänks ha knivmördat Ing-Marie Wieselgren, 64, ska ha haft henne som måltavla, enligt kammaråklagare Petra Götell. 

Ing-Marie Wieselgren var psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner (SKR) och dådet var riktat ”mot psykiatrin”. 

– Han har lämnat en förklaring till sitt handlande. Det är riktat mot psykiatrin, säger Petra Götell under en pressträff. 

På torsdagseftermiddagen begärde åklagaren 32-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Ing-Marie Wieselgren, 64, mördades på grund av hennes långa engagemang för psykiatrin i Sverige. Det misstänker kammaråklagare Petra Götell. 

Wieselgren var psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner (SKR), och deltog på flera seminarier under Almedals-veckan. Hon ska enligt åklagaren ha varit den misstänkte gärningsmannens måltavla. 

– Exakt hur det har gått till är lite oklart, om han har väntat på henne eller följt efter, men som vi har förstått det så var målsägande måltavlan. 

Götell beskriver vidare att 32-åringen har lämnat en förklaring till sitt handlande och att han vidgått att det är på grund av hennes yrkesroll. 

Nu begärs 32-åringen häktad misstänkt för knivdådet. 

Polisen letar inte efter någon annan gärningsman. 

– I dagsläget ser vi det här som en ensam gärningsman. Vi letar inte efter fler gärningspersoner, men kan inte utesluta det i nuläget då det är en självklar del i förundersökningsprocessen att söka brett, säger Götell. 

Den misstänkte mannen ska ha vetat att Wieselgren var på ön och han reste till Gotland i mitten av förra veckan ungefär, uppger Götell. 


Nyheten i korthet

Vid 14-tiden på onsdagen fick polisen in ett larm om att ett våldsbrott hade begåtts i centrala Visby där en person blivit allvarligt skadad. I anslutning till platsen grep polisen en misstänkt gärningsman.


På onsdagskvällen kunde polisen bekräfta att offret var Ing-Marie Wieselgren, 64 år. Hon avled under kvällen av sina skador.  Wieselgren deltog på Almedalsveckan i sin roll som psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och regioner, SKR. 


Den misstänkte mannen, en 32-åring hemmahörande i södra Sverige, är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Tros lida av psykisk ohälsa

Polisens slutsats efter gripandet är att mannen lider av psykisk ohälsa. I de första kontakterna med polis har han uppvisat tydliga tecken på att inte må bra. Den bilden delas av mannens försvarare Staffan Fredriksson och kammaråklagaren. 

Kammaråklagare Petra Götell säger att det i mannens handlingsförklaring framgår att han lider av psykisk ohälsa.

– Det framgår också att mannen har begått den här gärningen under narkotikapåverkan, säger hon. 

Mannen är inte dömd för brott sedan tidigare. Staffan Fredriksson uppger att mannen erkänner brott, men att man inte kan säga att han erkänner just rubriceringen mord. 

– Han erkänner gärningen, mer vill jag inte säga, säger Fredriksson. 

Petra Götell kommer begära mannen häktad under torsdagen. 

– Han förstår vad han har gjort. Det är svårare att svara på om han känner någon ånger, säger hon. 

Många år som aktiv inom NMR

Den nu mordmisstänkte mannen har varit aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen under flera år, och har uttryckt sympati för Alternativ för Sverige i sociala medier.

Den misstänkte gärningsmannen har också varit en återkommande skribent för NMR:s nättidning Nordfront, där han bland annat spridit antisemitiska och förintelseförnekande konspirationsteorier.

På Facebook har han postat bilder från demonstrationer med Nordiska motståndsrörelsen som han deltagit i.

Men enligt Petra Götell är NMR-kopplingen inte ett aktuellt spår för utredningen. 

– Anledningen till att vi uttalar oss om NMR är att det framkommit spekulationer och uppgifter om det i media. Det är inget vi sett, vi har sett den psykiska ohälsan som motiv.


Den misstänkte 32-åringen har varit aktiv i nazistiska NMR.
Foto: EXPO

Rättelse: I tidigare version skrev vi att den misstänkte mördaren är 33 år gammal. Hans korrekta ålder är 32 år. Orsaken är att åklagaren uppgett fel ålder i sitt pressmeddelande.

Lars Stjernkvist: ”Finns ingen logik, finns ingen förståelse”

Ing-Marie Wieselgren, 64, höggs till döds i Visby på onsdagen. Lars Stjernkvist,som har känt Ing-Marie sedan högstadiet, berättar hur han kommer att minnas henne.

Åklagaren: ”Han är missnöjd med psykiatriska vården”

Kammaråklagare Petra Götell svarade på frågor under dagens pressträff angående mordet på Ing-Marie Wieselgren, 64. Motivet ska ha varit missnöje med den psykiatriska vården och ska inte ha koppling till hans tidigare engagemang för NMR

Hirvonens känslosamma hyllning till Ing-Marie

"Viktigt att vi fortsätter kampen för varenda unge".

Kyrkan i Visby håller öppet för sörjande: ”Otroligt sorgligt”

Kvinnan i 60-årsåldern avliden efter knivdåd i centrala Visby mitt under Almedalsveckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.