Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkte kidnapparen slog gravid fru med järnrör

Polisen stormade på fredagen en bostad i Falkenberg efter larm om att tonårsflickor ska ha hållits fångna där. Två män är häktade, misstänkta för människorov och grov våldtäkt. Efter insatsen spärrades bostaden av.
Foto: Christian Nilsson

Premium: De tre tonårsflickorna kidnappades, låstes in i en lägenhet och minst en av dem våldtogs, enligt misstankarna. 

Polis stormade lägenheten i fredags och grep de båda männen – en av dem har tidigare avtjänat fängelsestraff för att ha misshandlat sin gravida fru med ett järnrör. 

– Att det skulle hända något sånt här hade jag aldrig kunnat tänka mig, inte här, säger en av de boende i det på ytan idylliska bostadsområdet i Falkenberg.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Det var i fredags den 3 februari som polis stormade en lägenhet i Falkenberg, efter att det kommit larm om att tre flickor i tonårsåldern hade hållits fångna där under ”betydande tid”, enligt åklagaren.

– Jag kan i nuläget inte ge information om hur länge flickorna har varit inlåsta, men det är i vart fall ett antal timmar, sa kammaråklagare Jon Lindahl i ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kom situationen till polisens kännedom efter att en av flickorna lyckats rymma barfota från bostaden och tillkalla hjälp från personer i närheten. Ett stort antal poliser med dragna vapen ska ha deltagit i insatsen, och enligt tidningen ska de tre flickorna ha blivit drogade.

Två män i 30-årsåldern anhölls, och har senare häktats misstänkta för människorov och grov våldtäkt, mot sina nekanden. Det är oklart om alla tre flickor tros ha blivit utsatta för våldtäkt.

– Vi utreder öppet att det kan vara så att alla blivit utsatta för brott av olika slag. Jag kan inte uttala mig i nuläget om vem som är utsatt för vad, sa Jon Lindahl till TT på tisdagen.

”Man blir illa till mods”

En person som bor i närheten, som vill vara anonym, beskriver området som lugnt.

– Jag har inte sett någonting, vi blev chockade när vi läste om det i tidningen, att det var så nära oss det hade hänt. Vi tyckte det var otäckt. Det känns otryggt att gå ut på kvällarna med min hund nu.

– Man blir lite illa till mods. Området är ju väldigt lugnt, jag har känt att det är väldigt tryggt. Att det skulle hända något sånt här hade jag aldrig kunnat tänka mig, inte här.

En av männen har tidigare dömts för två ringa narkotikabrott. Den andra mannen har ett desto mer gediget kriminellt förflutet. Han förekommer under 19 avsnitt i belastningsregistret och har avtjänat flera fängelsestraff.

Det längsta varade i åtta månader, efter att han dömts för misshandel mot sin dåvarande fru för några år sedan.

Hon var då gravid i fjärde månaden.

Den ena mannen, som förekommer under 19 avsnitt i belastningsregistret, fotades av polisen i samband med en utredning om stöld 2021.
Den del av en skurmopp som mannen dömdes för att ha slagit sin dåvarande gravida fru med.
Foto: Polisen

Misshandlade sin gravida fru

Det var en granne som först larmade om höga ljud och skrik från en lägenhet i samma hus. När polispatrullen anlände möttes de av mannen, kvinnan, och ytterligare två män. I polisförhör berättade kvinnan senare:

– Ja när polisen kommer (...) så jag gråter för att jag hade ont men min man och hans vänner som uppmanade mig samtidigt att eh ljuga för polisen och säga att min mor har gått bort för att jag grät liksom.

Patrullen lämnade sedan platsen. Det var först när hennes man somnat som kvinnan tog sig från hemmet till kommunens familjecentral där hon berättade vad som hänt. Mannen hade slagit henne med skaftet till en skurmopp och en träpinne på överarmen och bålen. 

– Det är inte första gången han slår mig. Han slog mig flertal gånger tidigare. Varje gång när han liksom dricker och han är berusad så slår han mig, berättade kvinnan i förhör.

Dömdes för stöldräd

Under tingsrättsförhandlingarna sa kvinnan i stället att han aldrig tidigare slagit henne, att misshandeln var en reaktion på att hon kränkt honom, att hon ”förstorat att hon hade ont” och att hon ”kunde ha lämnat lägenheten om hon hade velat”. Tingsrätten uppfattade hennes historia som ”tillrättalagd och nertonad”.

Under 2021 dömdes mannen för flera stölder i olika städer, efter att ha tagit rakapparater, kläder och skor. Han dömdes till en månads fängelse, och fick också tillbringa sin tidigare villkorligt medgivna frihet i anstalt. När den misstänkta kidnappningen ägde rum i Falkenberg hade prövotiden för straffet ännu inte löpt ut.

I ett frivårdsyttrande om mannen, gjort under tiden för utredningen om stölderna, konstateras att det föreligger ”hög risk för återfall i kriminalitet”, med tanke på hans tidigare brottsliga mönster. Frivården skriver också att hans ”fysiska och psykiska hälsa är ansträngd”, att han under 2021 var bostadslös i en period samt att han ”genomgående misskött sin senaste övervakning” efter en villkorlig frigivning från ett två månader långt fängelsestraff.

Vi har sökt männens advokater, som antingen inte gått att nå eller inte velat kommentera misstankarna.

De tre flickornas målsägandebiträde, Jane Wennergren, skriver i ett mejl:

Förundersökningen är inne i ett arbetsintensivt skede och jag har så gott som dagliga kontakter med tjejerna. De mår givetvis mycket dåligt av det som hänt men stöttar varandra och bearbetar det tillsammans”. 

Prövotid och villkorlig frigivning

Den som blir villkorligt frigiven friges med en prövotid som motsvarar den återstående delen av straffet, men alltid minst ett år.

Enligt lag ska den frigivne ”under prövotiden vara skötsam och efter förmåga försöka försörja sig och betala skadestånd som har dömts ut på grund av brottet”.

Under prövotiden är personen skyldig att inställa sig hos Kriminalvården efter kallelse.

Om nya brott begås under prövotiden kan den villkorligt medgivna friheten helt eller delvis förverkas. Det innebär att man, förutom den nya påföljden, också får avtjäna den tidigare villkorligt medgivna friheten på anstalt i stället.

Källa: lagen.nu, Kriminalvården.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Hon är nog mer förälskad i hans miljarder än i honom

Premium: Ingen verkar så mån om att gifta sig som Rupert Murdoch

Jenny, 37: ”Jag blir äcklad av tanken på att ha sex”

Premium: Sexologen om viktiga övningen: ”Kan verkligen rekommendera”

Arlas vädjan till kunderna: ”Välj svenska livsmedel”

Premium: Högre matpriser förändrar svenskarnas köpbeteende