Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkte fp-spionen: Partiledningen ljuger

Folkpartiets ledning ljuger.
Det hävdar den misstänkte fp-spionen Per Jodenius i polisförhör som Sveriges Radios Ekoredaktion har tagit del av.
- Det är helt korrekt. Lars Leijonborg och Johan Jakobsson ljuger, säger Expressens Niklas Svensson, som misstänks för dataintrång, till TV4.
I polisförhör ger den sparkade pressekreteraren i Luf, Per Jodenius, en ny bild av sina partikamrater än vad som hittills framkommit i den spionskandal som den senaste veckan har skakat valrörelsen. Enligt Sveriges Radios Eko-redaktion hävdar Jodenius i polisförhör att han vid ett tiotal tillfällen har förmedlat socialdemokratiskt material till folkpartiets förre presschef Niki Westerberg. I mars ska Jodenius ha gett Westerberg uppgifter som hon bedömde som så känsliga att hon valde att kontakta partisekreteraren Johan Jakobsson och berätta om Jodenius förehavanden, som hon själv känt till i flera månader. Jodenius berättar för polisen att Jakobsson uppmanade honom att sluta logga in på socialdemokraternas interna nätverk.

Råder delade meningar

Att Jakobsson sedan sade åt Jodenius att gå till en journalist - Niklas Svensson på Expressen - med uppgifterna är något som båda hävdar. Men Jakobssons motiv råder det delade meningar om. Jakobsson har sagt att det var för att offentliggöra att folkpartiet gjort intrång på socialdemokraternas intranät. Jodenius säger nu att Jakobsson uppmanat honom att säga till Niklas Svensson att han bara loggat in en enda gång, att han inte alls utnyttjat sin kunskap och att han ansåg att det vore fel. Jakobssons syfte med att skicka Jodenius till Svensson var att han då skulle kunna hämta uppgifter som kunde leda till publicitet som var ofördelaktig för socialdemokraterna.

Förnekas genom advokat

- Det är helt korrekt. Lars Leijonborg och Johan Jakobsson ljuger när de påstår att jag skulle ha fått uppgifterna i syfte att avslöja den här skandalen redan i våras, säger Niklas Svensson till TV4:s Nyheterna. - En uppgiftslämnare kontaktade mig och gav mig uppgifterna i syfte att jag skulle leta upp skandaler om socialdemokraterna. - Det sas uttryckligen från uppgiftslämnaren: "Håll de här uppgifterna för dig själv. Det finns väldigt mycket intressant att hitta i de här mapparna som du kan avslöja", säger Svensson. Att Johan Jakobsson sagt åt Per Jodenius att säga till Niklas Svensson att han bara loggat in en gång på intranätet förnekas av Jakobsson genom hans advokat Per Durling. - Det påståendet får stå för Jodenius, säger Durling till SR Ekot.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!