Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkte dubbelmördaren led av svår psykisk störning

Kriminalreporter Kim Malmgren om dubbelmordet i Mälarhöjden.
Rättsläkaren som undersökt den misstänkte dubbelmördaren i Mälarhöjden bedömer att han led och lider av en allvarlig psykisk störning.
Kvinnan och hennes lille son höggs ihjäl i det idylliska villaområdet i Mälarhöjden.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagen efter dubbelmordet hade människor lämnat rosor och värmeljus vid huset.
Foto: OLLE SPORRONG
Polisens tekniker på plats i samband med mordet.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den misstänkte dubbelmördaren i Mälarhöjden har tigit sig igenom den rättspsykiatriska paragraf 7-undersökningen. 

Men den bedömer att han led av en allvarlig psykisk störning när hans släkting och hennes lille son höggs till döds och att han lider av en sådan störning nu. 

Efter att mannen för 20 år sedan återvände efter att ha bott i Amsterdam har hans liv präglats av psykisk sjukdom och våldsepisoder, trots att han försökt sig på vanliga jobb som fönsterputsare och fastighetsskötare. 

Mannen, i 40-årsåldern, är misstänkt för att ha huggits ihjäl en släkting och hennes lille son i en villaidyll i Mälarhöjden i södra Stockholm den 26 maj. 

Tingsrätten gav Rättsmedicinalverket i uppdrag att genomföra en mindre rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning, på mannen. 

Den är nu färdig och bedömer att mannen led av en allvarlig psykisk då han misstänks ha begått dådet och att han fortfarande led av en sådan störning när han undersöktes. 

Den rekommenderar även att mannen ska genomgå en utvidgad rättpsykiatrisk undersökning innan tingsrätten meddelar sin dom emot honom. 

Undersökningen har genomförts av en överläkare som är specialiserad i psykiatri och rättspsykiatri – men hon har inte haft en lätt uppgift. 

”Vid aktuell paragraf 7-undersökning vill NN inte medverka alls och svarar inte på några frågor”, skriver överläkaren. 

Gamla journaler berättar

I stället har gamla journaler från rättspsykiatrin i Säter och från rättspsykiatrin och psykosmottagningen i Uppsala använts för att kartlägga mannens liv. 

Där framkommer att den misstänkte dubbelmördarens föräldrar skilde sig när han var sex år men att han är uppvuxen under goda förhållanden. 

Mannen ska ha gjort bra ifrån sig i grundskolan upp till högstadiet och gymnasiet hoppade han av för att jobba på en snabbmatsrestaurang.  

Under mannens barndom och tonår finns inga uppgifter om psykisk sjukdom. 

Men efter att mannen hade gjort lumpen flyttade han till Amsterdam där han jobbade med IT-support. 

”Under den tiden ökade han sitt cannabisanvändande”, står det i paragraf 7-intyget. 

”Rökte stora mängder cannabis”

I en annan rättspsykiatrisk undersökning av mannen från 2007 beskrivs hur mannen ”fram till 2002 rökt stora mängder cannabis, framför allt när han bodde i Amsterdam. Innan han slutade 2003 hade han också provat amfetamin och LSD”. 

När mannen återvände från Amsterdam 2003 flyttade han in hos sin mamma, och han har därefter beskrivit sig som en ”renlevnadsman” som inte ens använder nikotin. 

Men ett par år efter vistelsen i Nederländerna blev det uppenbart att mannen mådde psykiskt dåligt. Efter att han flyttat hemifrån så hamnade han i konflikter med grannar och 2007 dömdes han till rättspsykiatrisk vård efter att ha misshandlat en studiekamrat på Komvux och stalkat en av sina bekanta. 

Våldsbrott mot anhöriga

Mannen har sedan dess försökt sig på vanliga jobb som fönsterputsare och fastighetsskötare. 

Men hans liv varit präglad av psykossjukdom med sluten och öppen rättspsykiatrisk vård som har avlösts av brottslighet när han befunnit sig i det fria. 

Det finns uppgifter om att han knivskurit en närstående i halsen under en Frankrikevistelse. Och 2019 dömdes han till rättspsykiatrisk vård efter att han attackerat en polis med ljusstake, och ha ofredat en man familj genom att påstå att han var biologisk pappa till en dotter i familjen. 

Vilken typ av vanföreställningar som fick mannen att under Kristi himmelsfärds dag bege sig till Mälarhöjden och begå det misstänkta dubbelmordet på sin släkting och hennes son är okänt.  

Se också: 

Händelsen inträffade i en villa i Mälarhöjden söder om Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.