Beskedet: Daniel Nyqvist är allvarligt psykiskt sjuk

Daniel Nyqvist – från TV-spel till misstänkt mördare.
Daniel Nyqvist lider av allvarlig psykisk störning.
Foto: FOTOGRAF JFALK/SKOLKATALOG
Beskedet innebär att Daniel Nyqvist inte kommer kunna dömas till fängelse.
Foto: SVEN LINDWALL
Mohamad Ammouri blev ett av Daniel Nyqvists offer. Han blev bara åtta år gammal.
Foto: PRIVAT

Daniel Nyqvist, som misstänks för dubbelmordet i Linköping 2004, lider av en allvarlig psykisk störning.
Han hade även en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället.
– Hans reaktion när han fick reda på resultatet var ingen speciell, säger advokat Johan Ritzer.

Daniel Nyqvist, 37, hade en allvarligt psykisk störning, då Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56, knivdödades på öppen gata i Linköping i oktober 2004. 

Han har även nu en allvarligt psykisk störning. Det har framkommit efter att han har genomgått en RPU, en rättspsykiatrisk undersökning. 

Kommer troligen inte dömas till fängelse

– Hans reaktion när han fick reda på resultatet var ingen speciell. Han accepterar att resultatet är vad det är, säger advokat Johan Ritzer, som försvarar Daniel Nyqvist.

Resultatet av RPU:n innebär att han med stor sannolikhet inte kommer dömas till fängelse, rapporterar DN.
– Om det är inte är några uppenbara konstigheter med den här undersökningen, och hur man nått fram till den här slutsatsen, så kommer det nog bli så, säger Johan Ritzer.
Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen kan granska utfallet av RPU:n, och komma med en annan slutsats.
I utredningen, där stora delar är belagd med sekretess, finns att läsa att ”Han beskrivs ha haft en tillfredsställande utveckling under barndomen och har genomgått grundskola och gymnasiestudier med goda resultat”.

Dubbelmordet i Linköping har under många år gäckat polisen. Gärningsmannens DNA säkrades tidigt, men det var först i början av juni i år som Daniel Nyqvist greps

Bakom gripandet fanns en ny metod där polisen tog hjälp av kommersiella DNA-register och släktforskning för att nå fram till den misstänkte gärningsman.

Åklagaren: Inte helt överraskande

Daniel Nyqvist har erkänt att han dödade Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56. Advokaten vill dock inte gå in på detaljer.

– Men jag kan säga att den berättelse han har lämnat, det är en sammanhängande berättelse. 

Sedan gripandet har polisen hållit tre förhör med den misstänkta gärningsmannen. Det senaste förhöret hölls i torsdags förra veckan. 

– I nästa vecka är det planerat ett slutförhör med honom, säger Johan Ritzer. 

Åklagare Britt-Louise Viklund leder förundersökningen, och säger:
– Det är inte helt överraskande att man har kommit fram till det här resultatet utifrån vilken typ av brott det är, och det som har kommit fram i utredningen.

Massi Fritz: Fängelse är inte uteslutet

Om att Daniel Nyqvist eventuellt inte kan dömas till fängelse, säger hon. 

– Om den här bedömningen står fast då kan han inte dömas till fängelse. Men tingsrätten är inte bunden vid en sådan här bedömning. Det kan bli så att rättsliga rådet tittar på det. 

Advokat Elisabeth Massi Fritz är målsägandebiträde för Mohamad Ammouris familj. 

I ett mejl skriver hon att ”Jag ska ta del av hela utredningen och gå igenom den noga. Frågan är om alla som varit med i bedömningen är överens eller om det finns frågetecken i utredningen. Fängelse behöver inte vare uteslutet”.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.