Misstänkte 33-åringen: Jag är ingen mördare

Den misstänkte dubbelmördaren säger, enligt polisen, att han inte alls har mördat.

Bestörtning, chock, sorg och hat – känslorna hos Ljungsbroborna är blandade.

I går skakades samhället av ett dubbelmord och samtidigt som invånarna försöker förstå hur det kunde hända sitter en 33-årig man anhållen för att ha mördat en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna.

Han ska förhöras under dagen och befinner sig nu på en psykiatrisk klinik.

– Han säger att han inte är en mördare, säger Thomas Agnevik vid polisen i Östergötland.

Under natten till lördag hände det fasansfulla. En 33-åring misstänks ha följt efter två pojkar från en fritidsgård och tvingat med sig dem in i en familjs källare i Ljungsbro norr om Linköping.

Ena pojken och en kvinna som försökte rädda honom dödas senare.

33-åringen greps kort efter och är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord i två fall. Han ska förhöras under dagen och befinner sig nu på en psykiatrisk klinik. Mannen har tidigare begått en lång rad brott, bland annat olaga hot och misshandel.

– Han nekar till anklagelserna och säger att han inte är en mördare, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Östergötland.

"Är hela skalan"

Mannens advokat är Thomas Bodström. Någon häktningsframställan kommer inte att lämnas in i dag, uppger åklagarmyndighetens presstjänst till TT. Det blir troligtvis under måndagen eller eventuellt under tisdagen.

– Under kvällen och natten har utredningen gått ner lite på grund av mörker. Vi har hållit avlastningssamtal med vår personal för att de ska orka fortsätta. För en del har det varit oerhört tungt, det handlar om påfrestningar utöver det vanliga. Sådana här extra ordinära våldsbrott gör ju att våra anställda blir påverkade som alla andra, säger Thomas Agnevik.

Samtidigt fortsätter krisinsatsen i Ljungsbro. På söndagen samlas lärarna på Ljungsbroskolan till personalmöte för att förbereda sig för hur man ska prata med eleverna när skolan öppnar på måndag, skriver Dagens Nyheter.  Klockan 18 ska det hållas en mässa i kyrkan.

Polisen beskriver känslorna i Ljungsbro som blandade.

– Det är bestörtning, chock, sorg och en del hatkänslor. Det är hela skalan. En del känner till vilka som drabbats och vem som misstänks ha utfört det, säger Thomas Agnevik.

Oklart med förhör

Under lördagen arbetade sammanlagt 100 poliser med fallet. Flera var ute i samhället för att möta människors funderingar.

– Vi hade en tydlig inriktning att försöka finnas tillgängliga för allmänheten och försöka återskapa den trygghet som fanns i Ljungsbro innan brotten skedde, säger Thomas Agnevik.

Under söndagen arbetar omkring 75 poliser med utredningen, uppger polisen.

Det handlar bland annat om dörrknackning, förhör och tekniska undersökningar. Poliser kommer också att finnas på plats i Ljungsbro för att ta emot tips och ge stöd till de drabbade.

Det är oklart när det kommer hållas ett nytt förhör med misstänkte gärningsmannen, och om och när han kommer begäras häktad. Ingen åklagare har tilldelats fallet, utan det sköts av jouråklagare som inte vill uttala sig när Expressen.se är i kontakt med dem.

– Ni får tala med polisen, säger jouråklagaren och lägger på luren.

•Polisen har fått in flera tips i samband med händelsen, och är tacksam för fortsatta tips på numret 072-2096080.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.