Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

RFSL-rådgivaren döms för våldtäkter

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
RFSL.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
RFSL.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hbtq-flyktingarna vände sig till RFSL för hjälp.

I stället blev de sexuellt utnyttjade på RFSL-mannens kontor.

Nu döms han till fängelse för fem våldtäkter.

De nyanlända skulle få guidning om det svenska samhället och asylhjälp hos RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

Det var där som männen fick kontakt med den 56-årige RFSL-rådgivaren på möten under 2018 och 2019.

En av de utsatta polisanmälde rådgivaren i april förra året, och i december greps och häktades han.

Nu döms han för att ha våldtagit fyra män, till fyra års fängelse. Det handlar om våldtäkt vid fem tillfällen och två fall av sexuellt ofredande. Allt ska ha skett inne på mannens tjänsterum.

”Särskilt utsatt situation”

– Kärnfrågan vid rättens prövning är om männen har varit i en särskilt utsatt situation, vilket jag anser att de varit. De har uppfattat att de måste ha sex med honom för att få hjälp att få stanna i Sverige. Målsägandena har inte deltagit frivilligt, har kammaråklagare Paulina Pilati sagt.

Tingsrätten skriver om en av de målsägande att han ”varit av sådan tro och att han har upplevt att han behövde delta i de sexuella handlingar som NN initierade för att erhålla hjälp”, och vidare att han på objektiva grunder varit i en sådan särskilt utsatt situation i den mening som avses i straffbestämmelsen, han har därmed haft små möjligheter att värna sin sexuella integritet.

56-åringen har under rättegången inte gett några kommentarer om brotten han misstänkts för.

RFSL har avskedat mannen. Personer med insyn har kritiserat organisationen för att inte agerat på larm om mannens beteende.

– Det är horribelt alltihop. Det är förskräckligt. Det är i strid med allt vi står för, sa Jacob Tardell, ordförande RFSL Stockholm till SvD i januari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.