Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkta pedofilpräster fick jobb i svenska kyrkor

För två år sedan träffade Expressen några av barnen som utsatts av katolska präster. Här är deras berättelse.
Katolska kyrkan i Sverige hade ingen kännedom om anklagelserna, menar man.
Foto: OLLE SPORRONG

Dokument från katolska kyrkan i USA avslöjar att Sverige nu dras in i skandalerna kring pedofilanklagade präster. 

Två av prästerna har nämligen flyttats till Sverige – och larm om övergrepp har kommit även här. 

– Det stämmer att de stod på en lista i USA, men när de kom hit hade vi ingen kännedom om det, säger kardinal Anders Arborelius.

Det är dokument från katolska kyrkan själva som avslöjar de flyttade prästerna, skriver SVT. Allt fler församlingar har själva valt att offentliggöra listor på präster som blivit anklagade för sexualbrott mot barn – och nu har två kopplats till Sverige. 

En av prästerna var aktiv i totalt tre församlingar i Gary, utanför Chicago på åttiotalet. Han står i dokumentet listad som ”trovärdigt anklagad” för övergrepp mot sex barn och   en tidigare nunna hade larmat om att hon blivit utsatt för honom.

– Han hade sex med mig. Jag hade druckit och han tog inte ett nej som ett nej. Efter det sa jag till honom att ”jag står utanför rummet och vaktar” när han var ensam med barn. Jag har anklagat mig själv så mycket för att jag inte gjorde mer, säger tidigare nunnan Marie Siroky till SVT. 

Ska ha antastat kvinna under ”healing-session”

Hon menar att en orsak bakom att problemen inte kommit upp till ytan är att polisen själva, i sina egna rapporter, bedömt om anklagelserna mot prästerna anses ”trovärdiga”, och utifrån detta inte kontaktat polisen om de inte gjort det. 

Katolska kyrkan i Sverige har bekräftat för SVT att prästen från Gary kom till Sverige 2000. Först var han verksam i Göteborg och sedan i Falun – där han åter ställdes inför anklagelser om sexuella övergrepp. Denna gång på en funktionsnedsatt kvinna under en ”healing-session”. Det polisanmäldes inte heller. 

SVT har talat med mannen, som i dag är 78 år gammal. Han nekar till anklagelserna. 

Den andra prästen var verksam i San Bernardino i Kalifornien och kom till Malmö i Sverige 2003. Då hade han tidigare blivit polisanmäld för att ha haft sex med en minderårig – men den utredningen lades ner då barnet inte ville vittna. 

Kardinalen: Vi hade ingen kännedom

Prästen arbetade i Malmö i ett år. 

Kardinal Anders Arborelius säger till SVT att man inte fick veta något om anklagelserna mot prästerna som kom till Sverige. 

– Det stämmer att de stod på en lista i USA, men när de kom hit hade vi ingen kännedom om det. Sedan visade det sig att de hade betett sig ytterst olämpligt.​​

Enligt honom agerade man omedelbart när prästen i Falun anklagades för sexuella övergrepp på en kvinna i Sverige. 

Kardinal Anders Arborelius säger att kyrkan i Sverige inte hade någon kännedom om anklagelserna mot prästerna.
Foto: OLLE SPORRONG

– Vi hade kontakt med henne och uppmanade henne att göra en polisanmälan, men det ville hon då inte. Samtidigt kontaktade vi hans överordnade och sa att vi kan inte ha honom kvar här i landet. Och han lämnade strax efter Sverige. Vi kan alltså inte ha sådana präster som beter sig på det sättet, utnyttjar en sårbar kvinna.​

Man agerade också i fallet med den andra prästen och uppmanade honom att lämna landet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.