18-åringen har inte kunna styrka sin identitet Foto: SVEN LINDWALL18-åringen har inte kunna styrka sin identitet Foto: SVEN LINDWALL
18-åringen har inte kunna styrka sin identitet Foto: SVEN LINDWALL
Den mordmisstänkta 41-åriga kvinnan vill gifta sig med sin 18-åriga sambo. Foto: Sven LindwallDen mordmisstänkta 41-åriga kvinnan vill gifta sig med sin 18-åriga sambo. Foto: Sven Lindwall
Den mordmisstänkta 41-åriga kvinnan vill gifta sig med sin 18-åriga sambo. Foto: Sven Lindwall
Sommarstugan där mordet och mordförsöket skedde. Foto: Alex Ljungdahl/ExpressenSommarstugan där mordet och mordförsöket skedde. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen
Sommarstugan där mordet och mordförsöket skedde. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Misstänkta parets bröllop kan stoppas

Publicerad

Efter mordet och mordförsöket i Arboga: Skatteverket kan stoppa äktenskapsplanen mellan den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo.

Deras ansökan om hindersprövning måste kompletteras - anledningen är att 18-åringen inte kunnat styrka sin identitet.

– Det är en förutsättning för att man ska kunna hindersprövas, säger Birgitta Adlers, skatteombud på Skatteverket, generellt om hur hinderprövningen går till.

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo sitter häktade, misstänkta för mord och försök till mord efter det blodiga dramat i sommarstugeidyllen i Arboga sent på kvällen den 3 augusti. Kvinnans försvarare, advokat Amanda Hikes, har tidigare berättat att hennes klient mår dåligt av isoleringen:

– Det är klart att det är en väldigt påfrestande situation, har hon sagt.

Expressen har tidigare berättat att 18-åringen stod i en beroendeställning till kvinnan. Han var bara 17 år när de träffades och de talade om att gifta sig för att han skulle få stanna i Sverige.

Ansökan var inte komplett

I slutet av juni kom deras ansökan om hindersprövning in till Skatteverket. I den, daterad den 30 juni, ber den 41-åriga kvinnan om lov att få gifta sig med sin sambo.

I ansökan skriver kvinnan: "NN är asylsökande. NN är medborgare i Afghanistan".

Men deras begäran hann inte behandlas av Skatteverket innan morddramat skedde i sommarstugan och paret greps.

Orsaken: Deras ansökan var inte komplett, visar en ny handling.

Nu begär Skatteverket in kompletterande uppgifter från paret. Ett brev, rubricerat "Förfrågan i folkbokföringsärende" och daterat så sent som den 7 september, har skickats till 41-åringens folkbokföringsadress.

Där framgår det att myndigheten inte anser att 18-åringen har kunnat styrka sin identitet fullt ut: Det står bland annat att det:

"... framgår inte av de inlämnade handlingarna att NN (sekretessbelagt namn av Skatteverket, reds anm.) personligen besökt ett skattekontor."

Det krävs av icke folkbokförda personer i Sverige i samband med ansökningar om hindersprövning.

Skatteverket vill också se en resehandling i original. I ett tredje steg vill myndigheten även få in ett giltigt civilståndsintyg för 18-åringen. Den 23 september är sista dag för paret att komma in med de kompletterande uppgifterna.

"Kommer det inte in någon komplettering eller att ni hör av er till Skatteverket före utsatt tid kommer Skatteverket fatta beslut av de handlingar som finns i dag", skriver myndighetens ansvarige handläggare.

Måste styrka sin identitet

Birgitta Adlers, skatteombud på Skatteverket, kan inte uttala sig om det enskilda fallet - men säger generellt: förutsättningarna att få gifta sig försämras om inte de uppgifter Skatteverket vill ha kompletterade kommer in till myndigheten:

– Ja, om man inte har styrkt sin identitet, det är en förutsättning för att man ska kunna hindersprövas, säger hon.

"Lär ta upp det med honom"

Advokat Lars Jähresten försvarar den mordmisstänkte 18-åringen i brottmålet. Han känner inte till att Skatteverket begärt in kompletterande uppgifter från hans klient - men betonar samtidigt:

– Vad vi har diskuterat, det kan jag inte säga. Men jag vet ingenting om det där.

Kommer du att ta upp det med din klient när ni träffas?

– Ja, är det någonting som är aktuellt så lär jag ta upp det med honom.

Expressen har förgäves sökt kvinnans advokat Amanda Hikes.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag