Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkta parets bröllop kan stoppas

18-åringen har inte kunna styrka sin identitet Foto: SVEN LINDWALL
Den mordmisstänkta 41-åriga kvinnan vill gifta sig med sin 18-åriga sambo. Foto: Sven Lindwall
Sommarstugan där mordet och mordförsöket skedde. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Efter mordet och mordförsöket i Arboga: Skatteverket kan stoppa äktenskapsplanen mellan den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo.

Deras ansökan om hindersprövning måste kompletteras - anledningen är att 18-åringen inte kunnat styrka sin identitet.

– Det är en förutsättning för att man ska kunna hindersprövas, säger Birgitta Adlers, skatteombud på Skatteverket, generellt om hur hinderprövningen går till.

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo sitter häktade, misstänkta för mord och försök till mord efter det blodiga dramat i sommarstugeidyllen i Arboga sent på kvällen den 3 augusti. Kvinnans försvarare, advokat Amanda Hikes, har tidigare berättat att hennes klient mår dåligt av isoleringen:

– Det är klart att det är en väldigt påfrestande situation, har hon sagt.

Expressen har tidigare berättat att 18-åringen stod i en beroendeställning till kvinnan. Han var bara 17 år när de träffades och de talade om att gifta sig för att han skulle få stanna i Sverige.

Ansökan var inte komplett

I slutet av juni kom deras ansökan om hindersprövning in till Skatteverket. I den, daterad den 30 juni, ber den 41-åriga kvinnan om lov att få gifta sig med sin sambo.

I ansökan skriver kvinnan: "NN är asylsökande. NN är medborgare i Afghanistan".

Men deras begäran hann inte behandlas av Skatteverket innan morddramat skedde i sommarstugan och paret greps.

Orsaken: Deras ansökan var inte komplett, visar en ny handling.

Nu begär Skatteverket in kompletterande uppgifter från paret. Ett brev, rubricerat "Förfrågan i folkbokföringsärende" och daterat så sent som den 7 september, har skickats till 41-åringens folkbokföringsadress.

Där framgår det att myndigheten inte anser att 18-åringen har kunnat styrka sin identitet fullt ut: Det står bland annat att det:

"... framgår inte av de inlämnade handlingarna att NN (sekretessbelagt namn av Skatteverket, reds anm.) personligen besökt ett skattekontor."

Det krävs av icke folkbokförda personer i Sverige i samband med ansökningar om hindersprövning.

Skatteverket vill också se en resehandling i original. I ett tredje steg vill myndigheten även få in ett giltigt civilståndsintyg för 18-åringen. Den 23 september är sista dag för paret att komma in med de kompletterande uppgifterna.

"Kommer det inte in någon komplettering eller att ni hör av er till Skatteverket före utsatt tid kommer Skatteverket fatta beslut av de handlingar som finns i dag", skriver myndighetens ansvarige handläggare.

Måste styrka sin identitet

Birgitta Adlers, skatteombud på Skatteverket, kan inte uttala sig om det enskilda fallet - men säger generellt: förutsättningarna att få gifta sig försämras om inte de uppgifter Skatteverket vill ha kompletterade kommer in till myndigheten:

– Ja, om man inte har styrkt sin identitet, det är en förutsättning för att man ska kunna hindersprövas, säger hon.

"Lär ta upp det med honom"

Advokat Lars Jähresten försvarar den mordmisstänkte 18-åringen i brottmålet. Han känner inte till att Skatteverket begärt in kompletterande uppgifter från hans klient - men betonar samtidigt:

– Vad vi har diskuterat, det kan jag inte säga. Men jag vet ingenting om det där.

Kommer du att ta upp det med din klient när ni träffas?

– Ja, är det någonting som är aktuellt så lär jag ta upp det med honom.

Expressen har förgäves sökt kvinnans advokat Amanda Hikes.