Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkta mördarens första lögn om Grace, 21

Dagens toppnyheter – utrikes
En av de sista bilderna på Grace Millane, 21.Foto: CCTV / AP TT NYHETSBYRÅN
Grace Millane hittades mördad i december i fjol.Foto: REX / Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without

Den brittiska backpackern Grace Millane, 21, hittades mördad efter att ha varit på tinderdejt i Nya Zeeland.

Fem dagar därpå förhördes en 27-årig man, som sa att han träffat Grace, men att de sedan gått skilda vägar.

Det skulle bli den misstänkta mördarens första lögn, rapporterar Daily Mail. 

Brittiska Grace Millane, 21, hade sex veckor tidigare tagit sin examen i marknadsföring.

För att fira begav hon sig ut på en jorden-runt-resa, som tog henne till Auckland i Nya Zeeland. Men där tog resan slut.

I december i fjol försvann Grace – och senare hittades hennes kropp i en resväska i ett buskage utanför staden. Dagen efter mordet skulle ha blivit hennes tjugoandra födelsedag.

Träffades på Tinderdejt

I nuläget pågår rättegången mot en 27-årig man som misstänks för mordet. Han har fångats på övervakningskameror tillsammans med Grace Millanie under mordkvällen.

Paret ska ha varit på tinderdejt. På inspelningarna syns de dricka drinkar på en bar, hålla om varandra och kyssas.

Den 27-åriga mannen syns tillsammans med Grace Millane på övervakningsfilmer.

Och nu har ytterligare videomaterial presenterats i rätten. Det visar hur 27-åringen ljuger i sitt första möte med polisen.

Mannens lögn i förhör

Under förhöret, fem dagar efter det misstänkta mordet, var mannen varken misstänkt eller gripen. Han hade dock fångat polisens intresse, efter att de sett på Gace Millanies mobiltelefon att de haft kontakt.

I samband med dejten hade 27-åringen bland annat skrivit ”Vacker, strålande” under Grace Millians profilbild på Facebook.

När han frågades om 21-åringen medgav han också att de träffats på en bar. Däremot påstod han att de två timmar senare skilts åt för att mannen skulle möta upp en kollega.

– Vi drack flera cocktails på en hamburgerbar och hade bra konversationer, sa 27-åringen i förhöret enligt Daily Mail.

Grace Millane ströps ihjäl 

I ett följande förhör, två dagar senare, blev svaret dock ett annat. 

Då berättade 27-åringen att han och Gace Millane gått hem till honom, där de haft strypsex i samtycke. Själv ska han inte ha märkt att hon ströps ihjäl. I stället somnade han i duschen och fann hennes kropp först dagen efter.

Rättsläkare har tidigare bekräftat att Grace Millane avled till följd av strypning. Att skadorna tillkommit till följd av sex i samtycke har däremot ifrågasatts.

– Från mitt perspektiv är det extremt ovanligt. Jag har aldrig hört om ett annat fall i Nya Zeeland, har läkaren Simon Stables sagt i förhör enligt Daily Mail.

Likväl har åklagaren ifrågasatt 27-åringens historia.

– Bara två personer vet vad som hände i det där rummet. En av dem kan inte berätta det för oss och den andra har inte berättat sanningen om vad som hände, sa åklagaren Robin McCoubrey under rättegången, har the Guardian rapporterat.

27-åringen nekar till mord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.