Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkta männen kartlade turister – innan dubbelmordet

Norska Maren Ueland, 28 och danska Louisa Vesterager Jespersen, 24, hittades mördade i måndags morse.Foto: PRIVAT
En guide visar platsen där de två väninnorna hade slagit upp sitt tält.Foto: EPA / TT NYHETSBYRÅN
De tre misstänkta gärningsmännen greps på en buss i Marrakech. En fjärde man greps två dagar tidigare.
Den steniga vandringsleden går upp mot bergstoppen Toukbal i Atlasbergen.Foto: BENDIKSBY, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Marockansk polis spärrade av platsen där de skandinaviska kvinnorna hittades mördade.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

De låtsades att de arbetade som herdar.

Men i hemlighet kartlade männen – som nu misstänks för dubbelmordet på Maren Ueland, 28 och Louisa Vesterager Jespersen, 24 – turister i bergsområdet avslöjar en källa för VG enligt NTB.

– Jag skäms, överlämna mina kondoleanser, säger pappan till en av de misstänkta mördarna till Dagbladet.

Den steniga vandringsleden från marockanska turistbyn Imlil går drygt sju kilometer upp mot bergstoppen Toubkal i Atlasbergen innan den når fram till den lägerplats där norska Maren Ueland och danska Louisa Vesterager Jespersen slog upp sitt tält i söndags kväll.

De ryggsäcksluffande väninnorna hade ingen aning om att de var iakttagna. Men bara några hundra meter längre bort ska fyra män ha slagit läger – och några timmar senare misstänks de ha överfallit och mördat de två skandinaviska kvinnorna.

Nya uppgifter avslöjar nu hur männen planerade det brutala dubbelmordet.

Kan ha planerat ytterligare mord

Det är en källa med god insyn i den pågående polisutredningen som uppger för norska tidningen VG att de fyra misstänkta männen i förhör berättat att de befunnit sig i det populära bergsområdet i en knapp vecka. Under täckmanteln att de jobbade som herdar har männen kartlagt turister för att hitta lämpliga offer.

Polisen misstänker samtidigt att männens mål var att utföra ytterligare mord.

Anledningen är att de tre män som greps i torsdags morse på en buss i Marrakech – på väg mot den populära turistorten Agadir – hade gömt fyra svärdliknande knivar under sätena där de satt längst bak i bussen.

– Jag vet inte hur de fick dem ombord på bussen, men de hade gömt dem under sätena. De hade dem inte i baggaget för det får de inte ta med in på bussen, sa busschauffören Mellouk Salah till VG tidigare i veckan.

Tillhörigheter utspridda utanför tältet

Det var i måndags morse som Maren Uelands och Louisa Vesterager Jespersens döda kroppar hittades utanför deras tält av ett franskt par som vandrade i området.

Ett foto från brottsplatsen som VG tagit del av visar hur flera av kvinnornas tillhörigheter låg utspridda på marken utanför tältet. Men eftersom inga värdesaker stulits uteslöt polisen att det handlade om rånmord.

När den första misstänkta gärningsmannen greps på tisdagen, spårad med hjälp av det ID-kort han glömt på brottsplatsen, framkom att dådet hade kopplingar till terrorism.

Några dagar innan dubbelmordet spelade de fyra misstänkta gärningsmännen in en film där de svär sin trohet till terrororganisationen IS.

Minnesstund på brottsplatsen

Men då Dagbladet möter brodern och pappa till en av de misstänkta männen är de chockade över det som hänt – och menar att deras bror och son blivit hjärntvättad.

– Han var en helt normal och trevlig man fram till för några månader sedan. Det kom hit några främmande för några månader sedan. De såg ut som alla andra, hade inga IS-kläder eller något sådant. Men de har tydligen påverkat min bror, han blev som hjärntvättad efter högtiden för fyra månader sedan, säger storebrodern.

– Jag och alla här skäms. Vi vill gärna be om ursäkt. Lämna över våra kondoleanser, säger pappan till Dagbladet.

Under lördagen hölls en minnesstund för Maren Ueland och Louisa Vesterager Jespersen på platsen där de mördades. Även på andra platser i Marocko samlades människor för att visa sin medkänsla med de två kvinnorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.