Gert Lindgren, 43, mördades i sitt hem. Foto: PRIVATGert Lindgren, 43, mördades i sitt hem. Foto: PRIVAT

Gert Lindgren, 43, mördades i sitt hem.

 Foto: PRIVAT
Efteråt skrev 29-åringen ett ångerfullt brev: "Jag vill i alla fall be om ursäkt för det jag har gjort mot er när jag stal pengar från er."Efteråt skrev 29-åringen ett ångerfullt brev: "Jag vill i alla fall be om ursäkt för det jag har gjort mot er när jag stal pengar från er."
Efteråt skrev 29-åringen ett ångerfullt brev: "Jag vill i alla fall be om ursäkt för det jag har gjort mot er när jag stal pengar från er."
Bostaden i Ställdalen där Gert Lindgren hittades död. Foto: Micke Gustafsson/Foto-MikeBostaden i Ställdalen där Gert Lindgren hittades död. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike

Bostaden i Ställdalen där Gert Lindgren hittades död.

 Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike
Samma dag som hon misstänks ha mördat mannen i Ställdalen gjorde hon flera nya inlägg och publicerade bilder.Samma dag som hon misstänks ha mördat mannen i Ställdalen gjorde hon flera nya inlägg och publicerade bilder.
Samma dag som hon misstänks ha mördat mannen i Ställdalen gjorde hon flera nya inlägg och publicerade bilder.
Polisen skickades till platsen, en lägenhet i den lilla orten Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun norr om Örebro. Foto: Google mapsPolisen skickades till platsen, en lägenhet i den lilla orten Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun norr om Örebro. Foto: Google maps
Polisen skickades till platsen, en lägenhet i den lilla orten Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun norr om Örebro. Foto: Google maps

Misstänkta kvinnans förlåt-brev till grannen

Publicerad

Hon misstänks ha mördat sjukpensionären Gert Lindgren, 43, utanför Kopparberg.

Sedan tidigare är kvinnan dömd för att ha lurat till sig tusentals kronor i kontanter genom en falsk lägenhet på Blocket. Hon har också stulit pengar från en tidigare granne.

Efteråt skrev 29-åringen ett ångerfullt brev: "Jag vill i alla fall be om ursäkt för det jag har gjort mot er när jag stal pengar från er."

Larmet om det misstänkta mordet i Ställdalen utanför Kopparberg, kom in via 112 till polis och räddningstjänst tidigt på kvällen den 11 mars – exakt en vecka sedan. Det var den 29-åriga kvinnan själv som ringde och berättade att hon hade dödat en man – sjukpensionären Gert Lindgren, 43.

– Hon förnekar brott och bestrider ansvar, dels på grund av nödvärn, dels på grund av bristande uppsåt, säger försvararen Torben Setterlund.

Ännu är mycket av vad som skedde i lägenheten på eftermiddagen den 11 mars höljt i dunkel. Men samma dag som det misstänkta mordet på Gert Lindgren skedde, lade kvinnan ut intima bilder på sig själv på en känd blogg.

Offrets mamma Aleidy Dahlberg berättade i går om sin sorg och sina tankar efter det som har hänt:

– Jag misstänker att han har blivit knivhuggen. Jag har inte en aning om varför. Han slogs aldrig själv. Han var lite för snäll och blev utnyttjad.

Var det en kniv inblandad?

– Jag har inga kommentarer till det för närvarande, säger advokat Torben Setterlund.

Den mordmisstänkta kvinnan är inte ostraffad, utan har ett brottsligt förflutet. Däremot är hon inte, såvitt känt, dömd för några våldsbrott.

Lade ut falsk lägenhet på Blocket

Så sent som i maj förra året dömdes hon till villkorlig dom för bedrägeri efter att ha annonserat ut en falsk lägenhet i Hallunda i södra Stockholm på säljsajten Blocket för 10 000 kronor i månaden. Genom annonsen gav kvinnan sken av att bostaden verkligen existerade – och på så sätt fick hon en person att förskottsbetala hyra, 7 000 kronor. Kvinnan förklarade uthyrningen med att hon köpt villa i Täby – och inte längre var i behov av lägenheten i Hallunda.

Men efter att hyresgästen gjort förskottsbetalningen och ville få tillgång till lägenhetsnycklarna, började problemen. Samtidigt ville kvinnan att hyresgästen skulle sätta in ytterligare 3 000 kronor på hennes konto – men denne vägrade.

Den 4 november 2015 kom polisanmälan in om misstänkt för bedrägeri med hjälp av internet alternativt penningtvättsbrott in till polisen efter annonsen på Blocket. Hon åtalades i april förra året, misstänkt för bedrägeri.

Den 12 maj kom domen och kvinnan dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Grannen: "Sa att hon hade glömt sitt snus inne hos oss"

Det är inte enda gången som den misstänkta mördaren hamnat i klammeri med rättvisan. För sex år sedan polisanmäldes hon efter att ha stulit pengar från en granne – som berättade i polisförhör:

"Våran granne har stulit 1300 :- ut min plånbok. Vi var alla grannar samlade på gården och hon sa att hon hade glömt sitt snus inne hos oss och skulle bara gå in för att hämta det. En stund senare upptäckte vi att pengarna var borta."

I ett brev till den bestulna familjen, erkände kvinnan att hon hade stulit pengarna: "Anledningen till att jag stal ifrån er var att jag ville härifrån (ni båda vet ju hur jag har det), men sen när jag väl hade pengar till biljett så kunde jag inte...Just för att det var era pengar. Jag ångrar mig extremt mycket för det jag gjort, och hoppas att ni en dag kan förlåta mig, men jag förstår om ni inte gör det!"

Den 7 september samma år kom tingsrättsdomen: villkorlig dom och dagsböter.

Har ni pratat något om den här tidigare brottsligheten?

– Det vill jag inte kommentera, säger advokat Torben Setterlund. För närvarande vill jag inte kommentera någonting utöver det jag redan har sagt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag