Gert Lindgren, 43, mördades i sitt hem. Foto: PRIVATGert Lindgren, 43, mördades i sitt hem. Foto: PRIVAT

Gert Lindgren, 43, mördades i sitt hem.

 Foto: PRIVAT
Kvinnan som misstänks för mordet på Gert Lindgren.Kvinnan som misstänks för mordet på Gert Lindgren.

Kvinnan som misstänks för mordet på Gert Lindgren.

Yxan från det yxdrama som kvinnan var med i två veckor innan mordet på Gert. Foto: POLISENYxan från det yxdrama som kvinnan var med i två veckor innan mordet på Gert. Foto: POLISEN

Yxan från det yxdrama som kvinnan var med i två veckor innan mordet på Gert.

 Foto: POLISEN
Bostaden i Ställdalen där Gert Lindgren hittades död. Foto: Micke Gustafsson/Foto-MikeBostaden i Ställdalen där Gert Lindgren hittades död. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike

Bostaden i Ställdalen där Gert Lindgren hittades död.

 Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike
Polisen skickades till platsen, en lägenhet i den lilla orten Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun norr om Örebro. Foto: Google mapsPolisen skickades till platsen, en lägenhet i den lilla orten Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun norr om Örebro. Foto: Google maps
Polisen skickades till platsen, en lägenhet i den lilla orten Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun norr om Örebro. Foto: Google maps

Misstänkta kvinnan med i yxdrama – innan mordet på Gert

Publicerad

Kvinnan misstänks ha mördat sjukpensionären Gert Lindgren, 43.

Så sent som två veckor före mordet blev hon själv och en man instängda och hölls som gisslan i en lägenhet under ett yxdrama, enligt ett annat åtal.

– Så fort jag försökte resa mig upp så kom han och stod så här med yxan, berättar kvinnan i polisförhör.

Larmet om mordet på sjukpensionären Gert Lindgren kom in till polisen tidigt på kvällen den 11 mars. Samtalet kom från en 29-årig kvinna som berättade att hon hade dödat en man i en lägenhet i Ställdalen utanför Kopparberg. I förhör har kvinnan senare uppgett att hon förnekar brott, att hon agerat i självförsvar.

Den numera mordmisstänkta kvinnan var inblandad i ett yxdrama bara två veckor före mordet på Gert Lindgren. Den misstänkte i det ärendet, som har åtalats för misshandel och olaga frihetsberövande, är en målare i 30-årsåldern.

Den gången var det hon själv som blev utsatt.

På eftermiddagen den 23 februari var kvinnan tillsammans med två män i en lägenhet i Kopparberg för att festa.

"Rör ni er så kommer jag att slå ihjäl er"

Plötsligt ska målaren ha fått något mörkt i blicken. Han plockade fram en yxa och gjorde klart för kvinnan och den andre mannen:

– Rör ni er så kommer jag att slå ihjäl er.

Sedan gick han till attack. Han måttade och utdelade flera slag med yxan mot mannen, enligt åtalet. Han utdelade också sparkar och slag mot ansiktet och smalbenen. Flera av slagen slet upp sår på mannens kropp.

Men dramat var inte slut.

Under minst en timmes tid höll han sedan paret fångna som gisslan i bostaden, genom att hota och svinga med yxan. Han lät också spärra av den enda flyktvägen ut ur lägenheten.

Yxan från det yxdrama som kvinnan var med i två veckor innan mordet på Gert.Foto: POLISEN

Sms till grannen: "Ring polisen"

Men genom att i hemlighet sms:a en granne – "ring polisen" – beordrades en patrull till lägenheten i Kopparberg.

Klockan 17.55 greps målaren.

Då hade kvinnan och mannen hållits fångna under en timmes tid i lägenheten.

I förhör har hon berättat:

– "NN" drog fram yxan och höll på och började veva den mot "NN". Jag blev jätterädd och skärrad. Jag sa åt "NN" flera gånger att jag ville gå ut men jag fick inte. "NN" satte sig på en stol i hallen, den är som en lång korridor och jag kunde inte ta mig förbi. Han hade yxan i sin hand hela tiden. Eftersom han har varit så aggressiv mot mig vid tidigare tillfällen så vågade jag inte göra någonting.

Kvinnan: "Försökt att ropa på hjälp"

Hon berättar vidare i förhör att yxmålaren hotade med att döda dem:

– Jag har försökt att ropa på hjälp i hopp om att någon granne ska höra mig.

Målaren har själv erkänt i förhör:

– Jag erkänner mig skyldig, jag har dock inte utdelat lika många slag som det påstås, säger han – och tillägger:

– Alltså jag erkänner att jag tog yxan, hindrade honom från att fly därifrån och sa att han inte ska fly och att han ska vänta till att polisen kommer.

Efter att polis beordrats till platsen beslagtogs en yxa med orange skaft, som misstänks ha använts.

I den kommande rättegången kommer hon inte att vara på plats.

– Eftersom hon är häktad i ett annat ärende har jag begärt att hon ska närvara via videolänk från häktet, säger kammaråklagare Therese Johansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag