Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkta krigsbrott i Afghanistan – civila dödade i hämndmord

44 män har dödats sedan 16 juli, enligt Human Rights Watch
Stridigheterna har eskalerat i Afghanistan.
Foto: JALIL REZAYEE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Afghanistans ambassadör i Sverige har tidigare delat en video till Expressen som visar, enligt ambassadören, hur två kvinnor pryglas av män med långa käppar efter att talibanerna tagit kontroll.
USA:s ambassadör i Afghanistan, Ross Wilson.
Foto: MARIAM ZUHAIB / AP TT NYHETSBYRÅN

Talibanerna kan ha begått krigsbrott i södra Afghanistan, menar de amerikanska och brittiska ambassaderna i Kabul.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har människor tvingats skriva på ett papper som ska garantera deras säkerhet – men därefter dödats.

USA:s och Storbritanniens ambassader i Kabul skriver att krigsbrott kan ha begåtts i södra Afghanistan. Detta i form av hämndmord på civila, rapporterar Reuters.

”Dessa mord kan utgöra krigsbrott, de måste utredas och talibanernas krigare eller befälhavare hållas ansvariga”, skriver USA:s ambassad på Twitter och uppmanar till vapenvila. 

https://twitter.com/USEmbassyKabul/status/1422180483417485315

Registreras och dödad

Människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, skriver att talibanstyrkor har dödat soldater, poliser och civila med påstådda band till den afghanska regeringen, bland annat i provinserna Ghazni och Kandahar. 

Enligt personer som bor i provinserna har talibanerna identifierat personer med kopplingar till den afghanska säkerhetsstyrkan och tvingat dem registrera sig. I samband med registreringen har personerna erbjudits dokument som ska garantera deras säkerhet, men personerna har sedan dödats enligt människorättsorganisationen.

HRW skriver att 44 män har dödats i staden Spin Boldak i Kandahar sedan 16 juli. Alla ska ha registrerat sig innan de blev dödade.

Talibanerna förnekar att de utfärdat hämndmord, skriver Reuters.

Eskalerande strider

Striderna har eskalerat i Afghanistan sedan USA och Nato meddelade att de tänker lämna landet den 31 augusti. 

Talibanerna försöker erövra provinshuvudstäder efter att ha lyckats ta mindre distrikt de senaste månaderna, skriver Al Jazeera.

Enligt Al Jazeera har Afghanistan pekat ut tre provinser i södra och västra Afghanistan där säkerhetsläget riskerar att bli kritiskt när striderna mellan talibanerna och de afghanska styrkorna intensifieras.

USA har lämnat landet – det sker nu

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.