Misstänkta it-säkerhetsproblem på Ekobrottsmyndigheten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Det finns misstänkta brister i it-säkerheten på Ekobrottsmyndigheten, skriver DN

På grund av detta har åklagarmyndigheten beslutat att kasta ut Ekobrottsmyndigheten från myndigheternas gemensamma nätverk, skriver tidningen. 

– Vi håller inte med om att det handlar om betydande säkerhetsbrister, det handlar om att vi har andra behov än vad Åklagarmyndigheten har, säger Lena Schelin, chefsjurist på Ekobrottsmyndigheten till DN. 

Efter sommarens uppmärksammade skandal på Transportstyrelsen uppmärksammas nu en ny myndighet för sin bristande it-säkerhet. 

Ekobrottsmyndigheten, en myndighet som bedriver utredningar och är en åklagarmyndighet, har enligt DN brister i sin säkerhet. 

Finns känslig information

Problemet har enligt tidningen upptäckts i samband med att åklagarmyndigheten analyserade it-säkerheten på Ekobrottsmyndigheten.

I Ekobrottsmyndighetens it-system, som man delar med åklagarmyndigheten, finns känslig information om bland annat pågående brottsutredningar. 

Efter att problemen uppdagats har åklagarmyndighetens it-direktör beslutat att med kort varsel utesluta Ekobrottsmyndigheten från det gemensamma nätverket efter det att problemen uppdagats, rapporterar DN

Nu har Ekobrottsmyndigheten mindre än en månad på sig för att hitta en ny lösning för att lagra sin information. 

– Det gjordes en analys före sommaren som visade att just den här informationen behöver separeras och läggas i ett eget nätverk. Ekobrottsmyndigheten har gjort en massa åtgärder, men vi har bedömt att det inte var tillräckligt. Därför bedömde vi att de behöver flytta deras information från en plats till en annan. De ska vara ute senast den 15 oktober, säger åklagarmyndighetens kommunikationschef Karin Rosander till DN. 

Ekobrottsmyndigheten slår ifrån sig

Enligt henne har åklagarmyndigheten även informerat justitiedepartementet.

Bristerna ska enligt DN vara "betydande" och risken finns att de kan påverkar inte bara Ekobrottsmyndigheten och åklagarmyndigheten utan även andra myndigheter. Ingenting talar i nuläget för att någon data ska ha läckt. 

På Ekobrottsmyndigheten delar man dock inte problembilden.  

– Vi håller inte med om att det handlar om betydande säkerhetsbrister, det handlar om att vi har andra behov än vad Åklagarmyndigheten har, säger Lena Schelin, chefsjurist på Ekobrottsmyndigheten till DN. 

Enligt henne har det pågått diskussioner mellan myndigheterna om hur man ska hantera känslig utredningsinformation som delas via det gemensamma nätet. 

Schelin berättar vidare för DN att Ekobrottsmyndigheten har ett behov av andra arbetssätt och program än vad åklagarmyndigheten gör. 

De åtgärder som man har tagit efter analysen av it-säkerheten på Ekobrottsmyndigheten är bland annat att försöka begränsa antalet program som man använder och var utredningsinformationen placeras i nätet. 

Åklagarmyndigheten står fast

– Vi bedömer inte att det finns någon omedelbar säkerhetsbrist som förändrats eller som ställer krav på att flytta ut vår data på så kort varsel. Vi har gjort en annan bedömning i det avseendet men vi måste naturligtvis respektera it-säkerhetschefens bedömning. Vi är en del av åklagarväsendet och har samma behov av att it-säkerheten måste vara högsta prioritet, där har vi inte någon annan uppfattning, säger Lena Schelin till DN. 

Men Åklagarmyndigheten står dock fast vid att man inte kan garantera it-säkerheten med Ekobrottsmyndighetens information kvar på nätet. 

Gemensamt pressmeddelande

Senare under onsdagen skickades ett gemensamt uttalande från Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten ut. Där skriver man att it-säkerhetschefen på åklagarmyndigheten har beslutat att visst utredningsmaterial som Ekobrottsmyndigheten i dag lagrar i Åklagarmyndighetens nät ska flyttas till särskilda lagringsmedia i ett separat nätverk.

" Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har länge varit överens om att utredningsinformationen bör flyttas ut till en separat lagringsyta, däremot har myndigheterna gjort olika bedömningar när det gäller den nu aktuella tidsplanen. Det är dock en fråga som slutligt måste avgöras av den som är it-säkerhetsansvarig" skriver man i pressmeddelandet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.