Säpo hade information om att 22-åringen var på väg till Sverige. Nu har den misstänkte terroristen gripits i Boliden sedan beväpnad insatsstyrka gjort ett tillslag.Säpo hade information om att 22-åringen var på väg till Sverige. Nu har den misstänkte terroristen gripits i Boliden sedan beväpnad insatsstyrka gjort ett tillslag.
Säpo hade information om att 22-åringen var på väg till Sverige. Nu har den misstänkte terroristen gripits i Boliden sedan beväpnad insatsstyrka gjort ett tillslag.
Det finns även fler svenskar med kopplingar till terrorism och jihadism. Här syns Mirsad Bektasevic som har stridit i Syrien för en grupp med IS-kopplingar. Han dömdes till åtta års fängelse för terrorbrott 2008 och här skriven i Göteborg.Det finns även fler svenskar med kopplingar till terrorism och jihadism. Här syns Mirsad Bektasevic som har stridit i Syrien för en grupp med IS-kopplingar. Han dömdes till åtta års fängelse för terrorbrott 2008 och här skriven i Göteborg.
Det finns även fler svenskar med kopplingar till terrorism och jihadism. Här syns Mirsad Bektasevic som har stridit i Syrien för en grupp med IS-kopplingar. Han dömdes till åtta års fängelse för terrorbrott 2008 och här skriven i Göteborg.
Bherlin Dequilla Gildo var i Syrien mellan 2012-2013 och greps på Heathrow i oktober misstänkt för terrorism, men fick släppas på grund av brist på bevis. Han har återvänt till Sverige.Bherlin Dequilla Gildo var i Syrien mellan 2012-2013 och greps på Heathrow i oktober misstänkt för terrorism, men fick släppas på grund av brist på bevis. Han har återvänt till Sverige.

Bherlin Dequilla Gildo var i Syrien mellan 2012-2013 och greps på Heathrow i oktober misstänkt för terrorism, men fick släppas på grund av brist på bevis. Han har återvänt till Sverige.

Michael Skråmo är utvandrad till Syrien med sin familj. Han propagerar öppet för IS.Michael Skråmo är utvandrad till Syrien med sin familj. Han propagerar öppet för IS.

Michael Skråmo är utvandrad till Syrien med sin familj. Han propagerar öppet för IS.

OSama Krayem, född 1992, postade i januari en bild på sig själv beväpnad framför en IS-flagga. Han kallas av personer som känner honom för "en vanlig kille" men ska på senare tid börjat klä sig religiöst och låta växa ut skägget.OSama Krayem, född 1992, postade i januari en bild på sig själv beväpnad framför en IS-flagga. Han kallas av personer som känner honom för "en vanlig kille" men ska på senare tid börjat klä sig religiöst och låta växa ut skägget.

OSama Krayem, född 1992, postade i januari en bild på sig själv beväpnad framför en IS-flagga. Han kallas av personer som känner honom för "en vanlig kille" men ska på senare tid börjat klä sig religiöst och låta växa ut skägget.

Walad Yousef är skriven i Malmö. Han ska ha anslutit till IS förra sommaren.Walad Yousef är skriven i Malmö. Han ska ha anslutit till IS förra sommaren.

Walad Yousef är skriven i Malmö. Han ska ha anslutit till IS förra sommaren.

Mostafa Shade, född 1989, är skriven i Göteborg. Han har på Facebook uppgett att han tillhör terrorgruppen. Foto: - -Mostafa Shade, född 1989, är skriven i Göteborg. Han har på Facebook uppgett att han tillhör terrorgruppen. Foto: - -

Mostafa Shade, född 1989, är skriven i Göteborg. Han har på Facebook uppgett att han tillhör terrorgruppen.

 Foto: - -
Khaled Shahadeh från Göteborg stred för IS i Syrien eller Irak. Foto: - -Khaled Shahadeh från Göteborg stred för IS i Syrien eller Irak. Foto: - -
Khaled Shahadeh från Göteborg stred för IS i Syrien eller Irak.  Foto: - -
"Muhajir" berättade i en intervju med Expressen förra hösten att han deltagit i en lång rad strider för terrorgruppen. Foto: - -"Muhajir" berättade i en intervju med Expressen förra hösten att han deltagit i en lång rad strider för terrorgruppen. Foto: - -
"Muhajir" berättade i en intervju med Expressen förra hösten att han deltagit i en lång rad strider för terrorgruppen.  Foto: - -

Misstänkta 22-åringen greps i Boliden

Publicerad

Säpo hade information om att 22-åringen var på väg till Sverige.

Nu har den misstänkte terroristen gripits i Boliden sedan beväpnad insatsstyrka gjort ett tillslag. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänks han ha medhjälpare som fortfarande söks.

Expressen kunde under torsdagen publicera den bild som används av svenska poliser i jakten på den misstänkte terrorist som i går utlöste hotnivå 4. Nu kan Expressen berätta att mannen fångades på ytterligare en bild, av en övervakningskamera, i samband med att han kom till Sverige.

Den misstänkte är en IS-medlem som har tagit sig till Sverige och misstänks ha planer på att utföra ett terrordåd i Europa.

Allt mer tyder nu på att polisen inte bara söker efter 22-åringen utan även efter misstänkta medhjälpare.

Aftonbladet skriver:

– Det befaras att han har ett tiotal allierade i Sverige, som tagit sig hit på olika sätt, säger en källa Aftonbladet.

Enligt källor till TT har 22-åringen inte agerat ensam. Enligt den underrättelseinformation som Sverige har fått ta del av ska han i stället vara del av en större grupp som är på väg till eller redan befinner sig i Sverige. Även Expressen har nåtts av dessa uppgifter.

Han förekommer inte i några svenska myndighetsarkiv och har av allt att döma inte sökt asyl i Sverige.

Anhållen i sin frånvaro

Poliser som påträffar 22-åringen uppmanades i går att omedelbart kontakta riksenheten för säkerhetsmål – som har anhöll mannen i sin frånvaro, misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Även norsk och dansk polis sökte efter mannen. Samtidigt har det gått ut information om att ha kan vara farlig.

Förberedelse till terroristbrott

Redan i tisdags kväll – klockan 21.15 – fattade chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström beslutet att anhålla den misstänkte terroristen i hans frånvaro.

I den efterlysning som gått ut till samtliga poliser i yttre tjänst i Sverige, framgår det att mannen är anhållen i sin frånvaro, som skäligen misstänkt – vilket är den lägre misstankegraden – för förberedelse till terroristbrott.

För att mannen ska kunna bli internationellt efterlyst krävs att han ska häktas i sin frånvaro. Men någon häktningsframställan har inte gått in till tingsrätten, enligt en källa med insyn till Expressen.

Rikslarm utfärdades

Det var på onsdagseftermiddagen som beskedet kom att Säpo höjt hotnivån för en terrorattack från grad tre till grad fyra på en femgradig skala. Det är den högsta nivån hittills i Sverige.

Samtidigt utfärdade polisen ett rikslarm efter en misstänkt.

Höjningen skedde delvis efter att Säkerhetspolisen mottagit underrättelseinformation om planer på en eventuell terroristattack i Sverige. Beslutet fattades av Säpochefen chef Anders Thornberg.

– Säkerhetspolisen har tagit emot konkret underrättelseinformation som gjort att man har inlett en förundersökning om förberedelser till terroristbrott, berättade Anders Thornberg under en presskonferens.

"Medlem i Islamiska staten"

Säpo hade då redan i ett pressmeddelande avslöjat att chefsåklagaren på riksenheten för säkerhetsmål, Agnetha Hilding Qvarnström, anhållit en man i sin frånvaro.

I meddelandet till de poliser som söker efter 22-åringen finns ett kortare informationsstycke och där heter det:

"Det har kommit till Säkerhetspolisens kännedom att NN som är medlem av Islamiska staten (IS), har rest från Irak och Syrien till Tyskland och sedan vidare till Sverige. Han är enligt uppgift involverad i planer på att genomföra en terroristattack i Europa."

Den misstänkte terroristen ska vara i 22-årsåldern, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Enligt uppgifter till Expressen har bilden tvättats så att bakgrunden och andra identifierbara element har tagits bort för att den misstänkte, om han skulle se bilden, inte ska kunna avgöra när och var den togs.

Polisen: Försvårar inte utredningen

En rad av landets medier valde under torsdagen att publicera namn och bild på den misstänkte mannen.

Polisen uppger för tidningen Journalisten att detta inte är ett problem för utredningen.

– Det här är något man får ta i beaktande när bilden skickas ut till samtliga poliser. Då får man ha i beredskap att effekten blir att den når medier. Nu har vi också bekräftat att det är den bilden, säger Stephen Ray, pressekreterare hos polisen.

Så det försvårar inte för er?

– Nej inte i nuläget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag