MISSTÄNKS FÖR FUSK. Örjan Berglund, C, - anklagas för att ha fuskat under provvalskampanjen. Foto: TV4
MISSTÄNKS FÖR FUSK. Örjan Berglund, C, - anklagas för att ha fuskat under provvalskampanjen. Foto: TV4

Misstänkt valfusk även i Centerpartiet

Publicerad
Uppdaterad
Centerns kandidat till nytt kommunalråd i Uppsala - Örjan Berglund - anklagas för att ha fuskat under provvalskampanjen.
Nu kräver flera Centerpolitiker att han inte ska få kandidera, skriver Nyhetskanalen.se.
Enligt Ture Svensson, ordförande i Danmarks Centerförening, har Örjan Berglund brutit mot Centerpartiets spelregler när han har använt sig av medlemsregistret för att skicka ut propaganda för sin egen person.
Ett flertal Centerpartister ska ha hört av sig och varit upprörda över att Berglund skickade ut julkort på vilka han vädjade om stöd för sig själv.
- I det policydokument som vi ska ta på stämman står det att man inte får använda medlemsregistret för utskick. Det visste jag förstås inte om när jag skickade ut julkorten, säger Örjan Berglund till Nyhetskanalen.se.

Tar time-out

Ture Svensson har pratat med Berglund och bett honom att stryka sig från lisan och ta en time-out.
- Det är omöjligt för Centerpartiet att gå fram i kommunvalet med ett förstanamn som har kommit dit genom fusk, säger han till Nyhetskanalen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag